Sevgili Gazilerimiz,
Bugün, Kahramanlığıyla 93 yıl önce Sakarya Zaferi ile Dünya Tarihini değiştiren ve taşıdıkları yüksek ruhla Türk Halkının bağımsızlığını ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünü koruma uğruna canını hiçe sayarak ölüme koşan siz Gazilerimizin günüdür.
Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu Türk tarihinin en önemli savaşlarından biridir.  Emperyalist ülkelerin desteklediği Yunan ordusu Ankara’ya harekât emri vermişti. Savaşı Yunan tarafı kazandığı taktirde TBMM, Sevr Antlaşması’nı kabul etmek durumunda kalacaktı. Öte yandan yirmi dört tümen Rus askeri Kafkaslarda bu savaşın sonucunu beklemekteydi. Savaşı Türklerin kaybetmesi halinde Sevr hızlı bir şekilde uygulamaya geçirilecekti.
Fakat Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, “Hatt-ı müdafaa yoktur; sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz” emrini vermesinin ardından büyük zaferi kazanarak özgür Türkiye Cumhuriyetini kurduk.
Her karış toprağının diyeti kanla ödenen bu kutsal vatan toprağını paha biçilmez kılan şehitlerimiz ve kahraman Gazilerimizin hatıralarını ölümsüzleştirmek bizim en büyük görevimizdir. Şehitlerimizin, gazilerimizin ve ailelerinin vatan için gösterdiği fedakârlıktan aldığımız güç ile demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni sonsuza kadar yaşatacağız.
Herkes iyi bilmelidir ki aziz şehitlerimizin ve Kahraman Gazilerimizin kanlarıyla suladıkları ve bizlere emanet ettikleri bu kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, bugünlere ulaşmamızı sağlayan şehitlerimizin bizlere emaneti değerli şehit ailelerimizin ve Kahraman Gazilerimizin her zaman yanında ve hizmetinde olduğumuzu ifade eder, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin muhafazası için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle anarken, siz kahraman gazilerimizin Gaziler gününü kutlar saygı ve şükranlarımı sunarım.
Umut Oran

Print Friendly, PDF & Email