“Piyasalardaki bu tedirginliği gidermek için neden somut açıklamalar yapmıyorsunuz?”
ANKARA
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ekonomi üst yönetimi ile bir toplantı yaparak 10 bankanın yakından izlenmesi talimatı verdiği iddiası nedeniyle yaşanan gerginlik CHP tarafından TBMM gündemine taşındı. CHP’li Umut Oran, Babacan’a, “Hafta başında ekonomi üst yönetimi ile bir toplantı yaparak 10 bankanın yakından izlenmesi talimatı verdiğiniz doğru mudur? Piyasalardaki tedirginliği gidermek için neden somut açıklamalar yapmıyorsunuz?” diye sordu.
10 bankanın izlendiği doğru mudur?
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde yer alan sorular şöyle:
– Hafta başında ekonomi üst yönetimi ile bir toplantı yaparak 10 bankanın yakından izlenmesi talimatı verdiğiniz doğru mudur?
70. madde uygulanan bankalar hangileri?
– Bank Asya’ya el koyma kararı alabilmek için, durumu bu bankadan daha kötü olan 10 banka için de Bankacılık Kanunu’nun 70. Maddesi kapsamında ‘kısıtlayıcı önlemler’ getirilmesi kararı alındığı doğru mudur, doğru ise bu bankalar hangileridir?
10 yılda yakından izlenen kaç banka var?
– BDDK’nın son 10 yıl içinde Bankacılık Kanunu’nun 70. Maddesi uyarınca “yakın izleme” kararı aldığı banka sayısı kaçtır, bunlar hangileridir?
Büyük zarara yol açıyorsunuz
– Sizin ve ekonomi üst yönetiminin bu iddia karşısında sessiz kalması finans sektöründe büyük zararlara yol açmıyor mu?
Neden somut açıklama yapmıyorsunuz?
– Ekonomi yönetiminin bu belirsizliği sona erdirmemesi ABD dolarını 2,20 TL seviyelerine tırmandırırken, Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören banka hisselerinin değeri yüzde 5’e yakın düştü ve BIST yüzde 2,58 kayıpla günü kapatırken bankacılık hisseleri yüzde 3,85 geriledi. Piyasalardaki bu tedirginliği gidermek için neden somut açıklamalar yapmıyorsunuz?
– Bankacılık sektöründeki bu belirsizlikler ve keyfi işlem, ceza görüntüsü Türkiye’nin uluslararası görüntü ve itibarını sarsmıyor mu?

Print Friendly, PDF & Email