Tarih 26 Ağustos 1922, 5. Süvari Kolordusunun Ahır Dağları üzerinden Ballıkaya’ya sızmasıyla başlayan Büyük Taarruz 9 Eylül’de İzmir’de sonlanarak Anadolu’ya Kurtuluşu getirdi. 92. Yıldönümünü kutladığımız 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muhaberesi ise bugün maalesef O’nun koltuğunda oturmasına rağmen adını anmaktan imtina ettikleri Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz dehasının bir ürünüdür.

Bu topraklarda 200 yıldan bu yana Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan ilk taarruz olan Meydan Muharebesinde, 150 bin kilometre karelik alana yayılmış düşman kuvvetlerinin tamamını yok eden Mustafa Kemal Atatürk, cephe gerisine geçtiğinde gördükleri karşısında, “Bu manzara insanlık için utanç vericidir. Ama biz burada vatanımızı savunuyoruz. Sorumluluk bize ait değildir” diyecek kadar yüreği insan sevgiyle doludur. 92 yıl sonra geldiğimiz noktada Yurtta Sulh Cihan’da Sulh” ilkesinin ne kadar doğru olduğu çok acı deneyimlerle geçen son 12 yılla bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Bugün bayram yaptığımız 30 Ağustos 1922 tarihi özgür ve eşit Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vaat edilen güzel günlerin açıldığı önemli eşiklerden birisidir. İşte bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün peşinde varını yoğunu ortaya koyarak elbirliğiyle, dayanışma içerisinde, umudunu yitirmeden kanının son damlasına kadar savaşan Mehmetlerin, Kara Fatmaların torunuyuz.

Bugün, bu vatanı parçalamak, 28 millete ayırmak, Ortadoğu’nun jandarması yapmak isteyenlere karşı da aynı inanç ve kararlılık içerisinde bir araya gelerek, direnme günüdür. Zaman birlik olmak zamanıdır. Zaman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının uyanık kalarak Cumhuriyet kazanımlarını koruma zamanıdır. 92 yıl önce emperyal güçlere karşı bağımsızlık savaşını kazanan ve laik, demokratik, sosyal hukuk devletini benimseyen Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran azim ve kararlılık bugün bizlerde de mevcuttur. Gerektiğinde, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere karşı aynı mücadeleyi vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.
Bu vesileyle bizlere özgür ve mutlu Türkiye’yi emanet eden, Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı ve kurucusu, Başkomutan Atatürk olmak üzere şanlı tarihimizin bütün kahramanlarını saygı, minnet ve şükranla anıyor, 30 Ağustos Zafer Bayramınızı kutluyorum.

Saygılarımla,
umutoran

Print Friendly, PDF & Email