Benim e-postam da izlendi mi, sonucu ne oldu?
ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, 2009 yılı sonunda İstanbul Emniyetinin yaptığı başvuru üzerine dönemin Özel Yetkili Mahkemesi tarafından Marmara’daki 5 ilde yaşayan ve haklarında herhangi bir soruşturma olmayan tüm vatandaşların e-posta yazışmalarının takip edilerek kayıt altına alınmasını TBMM gündemine taşıdı. 2009’da bu illerde 16,9 milyon vatandaşın yaşadığına işaret eden Umut Oran, İçişleri Bakanı’na, “Bakanı haberi olmadan bu nasıl mümkün oldu? İstanbul’da ikamet ettiğim için 2009 tarihi itibariyle benim kişisel veya iş e-mail adreslerim de takip edildi mi?” diye sordu.

İstanbul İstihbaratı 5 il için başvurdu mu?

CHP’li Umut Oran, konuyla ilgili olarak İçişleri ve Adalet Bakanları’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye iki ayrı soru önergesi sundu. Oran, İçişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti

– İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nin, 16 Ekim 2009’dan itibaren 3 ay boyunca İstanbul’daki özel yetkili mahkemelerin kapsamına giren İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Edirne’de herkesin e-posta trafiğini ve internet erişimini, soruşturma olmaksızın takip etmek üzere İstanbul 13.  Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu mu?

Hakim aynı gün kabul mü etti?

– İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Gökmen Demircan’ın da bu talebi aynı gün kabul ettiği bilgisi doğru mudur?

Anayasa ve AİHS’ye aykırı!

– Herhangi bir soruşturma olmaksızın bu kadar ucu açık biçimde vatandaşların iletişimlerinin takip edilmesi AİHS ve Anayasa’nın “iletişimin gizliliği” ilkesine aykırı değil midir?

2009’da 16,9 milyon kişi yaşıyordu

– E-mail takibi, izlenmesi kararı verildiğinde TÜİK’in 2009 yılı nüfus sayım sonuçlarına göre söz konusu 5 ilimizde toplam 16 milyon 477 bin 909 kişi yaşamakta idi. Soruşturma dahi yokken polisin 16,9 milyon vatandaşın elektronik haberleşmesini takip etmesi, İçişleri Bakanlığı’nın bilgisi dahilinde olmadan nasıl yapılabilmiştir?

Bakanı nasıl haberi olmaz?

– İçişleri Bakanı olarak 2009 yılında makamınızda oturan selefinizin bu konuda hiçbir girişimi olmamış mı, bu durum nasıl önlenemedi?

Benim e-postamı da takip ettiniz mi?

– İstanbul’da ikamet ettiğim için 2009 tarihi itibariyle benim kişisel veya iş e-mail adreslerim de takip edildi mi? Elektronik haberleşmemle ilgili hangi kayıtlar alındı, benim e-postalarımla ilgili tesis edilen herhangi bir adli-idari işlem veya istihbari rapor var mıdır, varsa bunlar nedir?

Print Friendly, PDF & Email