Başbakan ve bakanları anlaşamıyor!

“Acil yapısal reformları ne zaman yapacaksınız?”

ANKARA

Faiz indirimi ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığı konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında baş gösteren “kriz” CHP tarafından TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Babacan’a, “Faiz indirimi konusunda, Erdoğan, siz, Maliye Bakanı ve Ekonomi Bakanı arasında yaşanan uyumsuzluğun gerekçesi nedir? Bu konuda hükümet içinde bir kriz mi yaşanmaktadır?” diye sordu.

Erdoğan’ın görüşünü size uygun mu?

CHP’li Umut Oran, Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye bir soru önergesi sundu. Oran’ın Babacan’a yönelttiği sorular şöyle:
“- Recep Tayyip Erdoğan, “yüksek faiz yüksek enflasyon, düşük faiz düşük enflasyon demektir, faizlerle kurun da ne alakası var” görüşü bakanlık politika ve uygulamalarınıza uygun mudur?

Zeybekçi yine eleştirdi

– Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Merkez Bankası’nın yaptığı 0,75 puanlık faiz indirimi kararını açıklamasından hemen önce, twitter hesabından, “Üreten, istihdam sağlayan, ihracat ve yatırım yapan reel sektör ile para piyasaları sektörlerinin beklentileri ve öncelikleri farklıydı. Merkez bankasının kararı reel sektörün beklentilerin uzağında para piyasalarının yakınındadır. Bu oranlar yatırım ve üretimi zorlaştırır. Bu karar para piyasalarının faiz beklentisini desteklediği için Sıcak para girişiyle faize yatan para spekülasyon için uygun zaman bekler. Gerçek değerinde olması gereken TL için yüksek faiz uygun değildir, kurları ithalat için cazip ihracat için engelleyici hale getirir. İhracat yaparak milli büyümeyi sağlayan özkaynağı yaratma fırsatlarını yüksek faizle oluşan aşırı değerli TL ile kaybeder ithalatla büyürüz. İthalatla büyüme devamlı olarak krize zemin hazırlayan cari açık balonlarından oluşan patlama zeminleri yaratır. Merkez Bankası bütün bu saydığım hassasiyetleri bir arada dikkate alması gerekir, aksi reel sektörü yani gerçek hayatı ıskalamasına yol açar” açıklamalarını yapmasının gerekçesi nedir? Bu sözler Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile çelişmiyor mu? 

Başbakan ve bakanları anlaşamıyor!

– Faiz indirimi konusunda, Recep Tayyip Erdoğan, siz, Maliye Bakanı Sn. Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı arasında yaşanan uyumsuzluğun gerekçesi nedir? Bu konuda hükümet içinde bir kriz mi yaşanmaktadır?

MB bağımsızlığının tartışılması yatırımcıyı kaçırmaz mı?

– Merkez Bankası’nın bağımsızlığının zedelenmesi, ‘vesayetçi’ diye nitelenmesi, Türkiye’yi 1990’lara götürmez mi? Merkez Bankası’nın bağımsızlığının tartışılması, zaten zayıf olan yatırımları daha da düşürmez mi? Bu tartışma ekonomiye duyulan güveni sarsacağı için özellikle doğrudan yabancı yatırımcıları azalmasına yol açmayacak mı?

Acil yapısal reform gerekli

– İç talebe dayalı yüksek cari açıklı büyüme modelinin sınıra dayanması nedeniyle Türkiye’nin düşük büyüme politikasına girmesi karşısında hangi yapısal reformları acilen yapacaksınız?”

Print Friendly, PDF & Email