ANKARA

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün İstanbul’da özellikle Güngören’de kendisine cihatçı topladığı, hatta bazı dükkânlarda IŞİD ambleminin kullanıldığı iddiası ile Güngören’de son 11 yıl içinde kaybolduğu için emniyet müdürlüğü kaç kişi hakkında ihbar yapıldığı CHP tarafından TBMM gündemine taşındı.

IŞİD terör örgütü mü değil mi?

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde Güngören ile ilgili iddiaları gündeme getirdi. CHP’li Umut Oran’ın, İçişleri Bakanı’na yönelttiği sorular şöyle:

– Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü hakkında İçişleri Bakanlığı hangi değerlendirmeyi yapmaktadır? İngiltere tarafından terör örgütü listelerine dâhil edilen IŞİD, Türkiye için terör örgütü müdür değil midir?

HİSADER’i kim kurdu?

– İstanbul Güngören’de bulunan ve IŞİD amblemini kullanan Haznedar İslami Araştırma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği (HİSADER) kimler tarafından hangi tarihte nerede kurulmuştur? Tüzüğüne göre derneğin kuruluş amacı nedir?

– İçişleri Bakanlığı, HİSADER’de herhangi bir denetim yaptı mı, yaptıysa sonucu ne olmuştur, saptanan eksiklikler/yasaya aykırılıklar var mıdır, bunlar için hangi işlemler tesis edilmiştir?

Cihat için adam mı topluyorlar?

– Türkiye’de bazı dernek ve kuruluşların da ‘insani yardım toplama’ görüntüsüyle Suriye ve Irak’ta savaşan cihatçı gruplar için yardım ve hatta insan topladığı iddiası doğru mudur? Bu durumu önlemek için herhangi bir girişimde bulundunuz mu?

“Çocuğu verin” diye dükkânı taşlayan kadın

– Yine Güngören’de, girişinde IŞİD sembolü yer alan bir tabelacı dükkânı bulunduğu ve geçen hafta buraya gelen bir kadının dükkanı taşlayarak ”Çocuğumu verin” diye bağırdığı iddiası doğru mudur?

Son 11 yılda kaç kişi kayboldu?

– İstanbul Güngören ilçesinde 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren ilçe emniyet müdürlüğüne kaç kişi hakkında kayıp şahıs başvurusu yapılmıştır? Son 11 yıldır Güngören’de kaç kişi kayboldu, bunların yaş grupları, cinsiyetleri ve kayboldukları yıllara göre dağlımı nedir?

Print Friendly, PDF & Email