“Musul’a kaos demeniz için daha ne tür olayların yaşanması lazım?” 

“Baskını önceden biliyor muydunuz, bu nedenle mi kaos demiyorsunuz?”

ANKARA

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, Musul Başkonsolosu ve onlarca personelle vatandaşımızın kaçırılmış olmasına rağmen bu durum için “Irak’ta kaos varmış gibi yansıtılıyor” açıklaması yapmasına CHP tepki gösterdi. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Davutoğlu’na, “Musul’a kaos demeniz için daha ne tür olayların yaşanması lazım? Baskını önceden biliyor muydunuz, bu nedenle mi kaos demiyorsunuz?” diye sordu.

Davutoğlu’nun açıklamasını TBMM gündemine taşıyan CHP Parti Meclisi Üyesi, İstanbul Milletvekili Umut Oran, Bakana şu soruları yöneltti:

Kaos değil de nedir?

– Musul Başkonsolosluğunda görev yapmakta olan Başkonsolos dahil 48 Dışişleri Bakanlığı personeliyle 32 vatandaşımızın kaçırılması normal bir olay mıdır? Bu olay kaos değilse nedir?

– Bu vatandaşlarımızı kaçıran terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile Bakanlığınız arasında bir bağlantı var mıdır? Bu bağlantı, temas hangi tarihte kurulmuştur? Bakanlığınız hangi yasal gerekçe ile bu örgütle irtibat halindedir? Bu örgütle iletişim kurulmasının sebebi nedir?

Dışişleri’ne göre IŞİD Terör örgütü değil midir?

– Musul’u işgal eden bir terör örgütünün başkonsolosluğumuzu basarak vatandaşlarımızı kaçırması gibi Türkiye tarihinde daha önce yaşanmamış bir olaydan sonra Irak’ta hala kaos olmadığını iddia etmeniz, Bakanlığınızın IŞİD terör örgütünü meşru bir yönetim olarak değerlendirmesinden mi kaynaklanmaktadır? Dışişleri’ne göre IŞİD terör örgütü değil midir?

Kaos için hangi koşullar lazım?

– Musul Başkonsolosluğumuzla ilgili durumu “kaos” olarak değerlendirmemenizin gerekçesi nedir? Bir olağanüstü kriz durumunun kaos olarak nitelenmesi için hangi koşulların gerçekleşmesi gerekiyor?

Baskını önceden biliyor muydunuz?

– Musul’da yaşanan bu durumun bilgisine önceden sahip miydiniz, baskının yaşanacağını önceden biliyor muydunuz, bu nedenle mi kaos olarak değerlendirmiyorsunuz?

– Kaçırılan vatandaşlarımızın nerede olduğu ve sağlık durumları hakkında bilgiler terör örgütü yöneticilerinden mi alınmaktadır?

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi görevlileri terör örgütü yöneticilerinin müsaadesiyle mi kendi vatandaşlarıyla konuşmaktadır?

Cumhuriyet tarihi boyunca kaç baskın, kaçırma olayı oldu?

– 1923 – 2013 yılları arasında yıllara göre her olay ayrı bir şekilde tasnif edilmek suretiyle, kaç başkonsolosluğumuz veya elçiliğimiz basılmış, bu vakalarda kaç personel veya yakını kaçırılmıştır?

Print Friendly, PDF & Email