Umut Oran, Erdoğan’ın vahim sözlerini Efkan Ala’ya sordu: 

“Polisin sabırlı olmaması için yeni bir genelge yayınladınız mı?” 

“Polis Vazife ve Selâhiyet Kanunu yetmiyor mu, yasada değişiklik mi yapacaksınız?” 

“Berkin ölmüştür, geçmiştir’ sözü sizin için bir talimat mıdır, savsaklamanın nedeni bu mu?”

ANKARA

CHP, Recep Tayyip Erdoğan’ın, Okmeydanı Cemevi’nde taziye sırasında Uğur Kurt’un vurulmasının ardından yaşanan olaylar için kullandığı “Polis nasıl sabrediyor, anlamıyorum… Berkin Elvan ölmüştür, geçmiştir” şeklindeki vahim sözlerini TBMM gündemine taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya, “Polisin sabırlı olmaması için yeni bir genelge yayınladınız mı? Polis Vazife ve Selâhiyet Kanunu yetmiyor mu, yasada silah kullanımını kolaylaştıran değişiklik mi yapacaksınız? Berkin ölmüştür, geçmiştir’ sözü sizin için bir talimat mıdır, soruşturmadaki savsaklamanın nedeni bu mudur?” diye sordu.

Nasıl sabrediyorlar, anlamıyorum!

CHP’li Umut Oran, Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM’ye sundu. Oran, önergesinde Recep Tayyip Erdoğan 23.5.2014 tarihinde partisinin genişletilmiş il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, Okmeydanı Cemevi’ndeki bir taziye sırasında Uğur Kurt’un kurşunla vurularak öldürülmesi sonrasında yaşanan protestolar için, “Allah aşkına, bütün bunlara karşı polis eli kolu bağlı mı duracak, bir şey yapmayacak mı? Nasıl sabrediyorlar bunlara, ben anlamıyorum” açıklamasını yaptığını anımsattı.

Ölmüştür, geçmiştir…

Erdoğan’ın aynı toplantıda, yine Okmeydanı’nda 16 Haziran 2013 tarihinde gaz bombası ile başından vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014 tarihinde 15 yaşında yaşamını yitiren Berkin Elvan için de, “Berkin Elvan’ı anmak için okulda törenler düzenleyeceklermiş. Şu hale bak. Biz bu ülkede, kusura bakmayın, her ölüm hadisesinde bir tören mi düzenleyeceğiz? O zaman bütün işleri bırakalım, törenlere bakalım. Ölmüştür geçmiştir” ifadelerini kullandığına dikkat çeken Umut Oran, İçişleri Bakanı’ndan yanıt beklediği sorular şöyle:

Sabırlı olmayın genelgesi çıktı mı?

– Erdoğan’ın bu sözleri üzerine polislerin silah kullanma konusunda “sabırlı olmamaları” yönünde bir genelge, yönerge, talimat, yazılı-sözlü emir yayınladınız mı, yayınladıysanız bunun içeriği nedir?

PVSK’daki silah kullanma yetkisi yeterli değil mi?

– 2559 sayılı Polis Vazife ve Selâhiyet Kanunu’nda(PVSK)  Erdoğan’ın sözleriyle uyumlu bir değişiklik yapmak için herhangi bir çalışmanız var mıdır?

– PVSK’nın “Zor ve Silah Kullanma” başlıklı 16. Maddesi kolluk kuvvetleri için yeterli değil midir?

– Erdoğan’ın bu sözleri PVSK’nın 16. Maddesine aykırı değil midir?

Polis kurşunuyla ölenler artacak mı?

– Erdoğan’ın “Nasıl sabrediyorlar ben anlamıyorum” açıklamasından sonra polislerin beylik silahlarıyla artık daha kontrolsüz davranacağı ve polis silahından çıkan kurşunlarla ölenlerin sayısının artacağı şeklinde kamuoyunda oluşan kaygının gerçeklik payı var mıdır?

– Erdoğan’ın bu açıklamasından sonra polislerin beylik silahlarını, PVSK’nın 16. Maddesinde tanımlandığı biçimiyle “saldırı tehlikesini etkisiz kılacak ölçünün” dışına çıkarak, kontrolüz, keyfi biçimde kullanmalarındaki artışı önlemek için ek tedbirler alacak mısınız?

“Ölmüştür, geçmiştir” sizin için bir talimat mı?

– Erdoğan’ın “Berkin Elvan ölmüştür, geçmiştir” sözü nedeniyle mi bu olayla ilgili soruşturmada ilerleme sağlanamamaktadır? Berkin Elvan’ı vurarak ölümüne yol açan polis memuru kimdir, ortaya çıkarılmasını önleyecek biçimde emniyet teşkilatı içinde savsaklama yapılması talimatı mı söz konusudur? Soruşturmayı savsaklayanlar kimlerdir?

– Erdoğan’ın “ölmüştür geçmiştir” sözü sizin için bir talimat mıdır? Kolluk kuvvetinin “ölmüştür geçmiştir” sözüyle hareket ettiği diğer ölüm vakaları hangileridir?

Print Friendly, PDF & Email