CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Okmeydanı Cemevi’ne taziyeye giden Uğur Kurt’u kimin vurduğunu, üzerinden 24 saat geçmesine rağmen nöbetçi cumhuriyet savcısı ve olay yeri inceleme şubesinin Cemevi’ne neden gitmediğinin açıklanmasını istedi.
Bugün taziye için Soma’ya giderek madenci aileleriyle görüşen Umut Oran, Uğur Kurt’un ölümünü de TBMM gündemine taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini Meclis’e sundu.
Önergesinde, “Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Okmeydanı Cemevi’nde bir taziyeye katılan Uğur Kurt dün saat 11.37’de yanağından girerek ensesinde kalan ve nereden geldiği belli olmayan bir kurşun nedeniyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı ve gece saatlerinde yaşamını yitirdi” diyen Umut Oran’ın yanıtlanmasını istediği sorular şöyle:

Uğur Kurt’u vuran silah kime ait?

– Uğur Kurt’u vuran silah hangi polise aittir?

– Cemevi etrafında 22 Mayıs 2014 tarihinde görev yapan polislerin tam listesi nedir? Hangi şube ve tim/takımlar orada görev yapmakta idi?

Kim bu sivil polisler?

– Görüntüleri basına da yansıyan TEM Şubeye bağlı Akrep türü zırhlı araçtan inerek ateş eden ve bir kısmı kurşun geçirmez yelek giymiş olan sivil polislerin silahları da balistik incelemeden geçirildi mi? Uğur Kurt’u vuran kurşun bu polislerin silahlarından mı ateşlendi? twitter.com/trajiklambasi/status/469420102858076161/photo/1

İbadethaneye gaz bombası neden atılıyor?

– Okmeydanı Cemevi civarında 22 Mayıs 2014 tarihinde ilk olarak hangi tim/takım gaz bombası, biber gazı kullandı, bu talimatı kim verdi?

– Okmeydanı Cemevi avlusuna hangi gerekçeyle gaz bombası atıldı? İbadethaneye gaz bombası atılması bakanlık talimatlarına uygun mudur?

Savcı neden 24 saattir oraya gitmedi?

– Vurulma anının üzerinden 24 saat geçmesine rağmen nöbetçi cumhuriyet savcısı ile birlikte olay yeri inceleme şubesi personeli neden cemevi avlusuna giderek kanıtları toplamadı, olay mahallinin korunması neden sağlanmadı, bunun sorumlusu kimdir? Kanıtların korunması gerekirken tam tersine neden dün gece boyunca cemevi avlusuna gaz bombası atıldı?

– Savcının inceleme yapması talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşmek için adliye giden avukatları, başsavcının makam odasından darp ederek özel güvenlik görevlileri hakkında hangi işlemi yaptınız? Bu özel güvenlik görevlilerine darp talimatını kim verdi?

Yaralının önünde bekleyen polisler neden ambulans çağırmadı?

– Okmeydanı’nda dün gece başından vurularak yere düşen bu vatandaş kimdir?

twitter.com/canbazserkan/status/469575619324678144/photo/1 Ağır yaralı halde yerde vatandaş yatarken önünde bekleyen iki çevik kuvvet polisi hangi takımda görevlidir? Neden acilen ambulansla söz konusu vatandaşın hastaneye kaldırılması sağlanmadı? Bu vatandaş tam olarak saat kaçta ambulansla alınarak hastaneye götürüldü?

Print Friendly, PDF & Email