TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 14.5.2014

Umut Oran

İstanbul Milletvekili
 
Manisa’nın Soma İlçesindeki, Soma Holding İştiraki Soma Kömür İşletmeleri madeninde dün akşam yaşanan yangın sonucunda, bugün öğlen saatleri itibariyle maalesef 205 işçinin yaşamını yitirdiği öğrenilirken, ilerleyen saatlerde ölü sayısının artabileceği belirtilmektedir. Bu kapsamda;

  1. Son 2 yıldır madencilik ruhsatı verme yetkisi Başbakanlık’ta toplandı, bu maden ocağını bakanlık birimleriniz denetimden geçirdi, ocağın açılışı bizzat siz geçen yıl yaptınız ve CHP’nin araştırma önergesinin TBMM Genel Kurul’da görüşülmesi AKP oylarıyla 29 Nisan’da reddedildi. Bu nedenle madencilik sektörünün doğrudan bağlı olduğu en üst düzeyli kişi olarak bu facia karşısında sorumluluğunuzun gereğini yerine getirecek misiniz?
  2. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in, 17 Mayıs 2010’da Zonguldak Karadon maden ocağında yaşanan grizu patlaması sonrasında sarf ettiği “Güzel öldüler. O konuda ben acı çekmediklerini ve fizik olarak da güzel öldüklerini buradan rahatlıkla söyleyebilirim” sözü bakanlık faaliyetleriniz için geçerli midir?
  3. Kocadon’da 2010 yılında yaşanan bu facia için Recep Tayyip Erdoğan’ın kullandığı “Bu mesleğin kaderinde maalesef bu var. Bu mesleğe giren kardeşlerim bunu bilerek giriyorlar” sözü sizin için bir talimat mıdır? Maden ocaklarında yaşanan ölümler kader midir, hiçbir biçimde alınacak önlemlerle önlenemez mi?
  4. Soma’daki maden ocağında bu facianın yaşanma gerekçesi nedir?
  5. Bu faciada madende çalışan 15 yaşındaki Kemal Yıldız’ın da yaşamını yitirdiği bilgisi doğru mudur? 15 yaşında bir çocuk madenlerde nasıl çalışabilmektedir?
  6. Bu maden ocağında yangın çıkması durumunda otomatik olarak harekete geçecek yangın söndürme sistemi yok mudur? Bu madendeki elektrik tertibatındaki kablolar yanmayan türden midir?
  7. Maden ocaklarında vardiya değişimi niçin yer altında, “yerinde” yapılmaktadır? İş güvenliği için bu bir risk değil midir?
  8. Yangın sırasında vantilatörlerin otomatik olarak çalışmadığı ve manuel müdahale nedeniyle havalandırmanın geciktiği iddiası doğru mudur?
  9. Bu maden ocağını en son hangi tarihte hangi biriminiz denetledi, raporun sonuç bölümünde tam olarak ne yazıldı, hangi eksiklikler saptandı ve bunların giderilmesi için hangi tarihe kadar süre tanındı, bu eksiklikler giderildi mi?
  10. Maden Mühendisleri Odası eski Başkanı Mehmet Torun, galerilerde kalan eski kömürlerin kendiliğinden tutuşması nedeniyle çıkan yangın sonucunda madencilerin karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı, bu bilgi doğru mudur?
  11. Dev-Maden-Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, bu sahalar Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) yönetimindeyken neredeyse kaza olmadığını, ölümün ise hiç gerçekleşmediğini savunarak, “Ne zamanki bu sahalar özel sektöre geçti, kazalarda adeta patlama yaşandı” açıklamasını yaptı, bu bilgi doğru mudur?
  12. Özellikle madencilik sektöründe taşeronlaşmayı önleyecek tedbirler alacak mısınız?
  13. Soma’da özelleştirilen maden ocaklarının her birisinde devir tarihinden itibaren kaç kaza yaşandı, sonuçları ne oldu? Aynı sahalar TKİ’de iken aynı bölgelerde 2003 yılı başından itibaren yaşanan kazalar kaç adettir, her bir kazanın sonucu ne olmuştur?

 

Print Friendly, PDF & Email