“Gözaltına alınanları bagaja kapatıp hastaneye götürmek mutad uygulamanız mı?”

“Eskişehir TEM’deki Ayhan isimli amir kim?”

ANKARA

Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz’ın dövüldüğü gece yine onlarca polis tarafından dövülerek darp edilen üniversite öğrencisi Tevfik Caner Ertay’ın sivil bir aracın bagajında hastaneye götürülmesine ilişkin güvenlik kamerası görüntülerinin de ortaya çıkması üzerine konu CHP tarafından TBMM’ye taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı’na, “Gözaltına alınan zanlıların sivil araçların bagajlarına kapatılması mutad uygulama mıdır? Bagaja kapatarak gözaltı yapılmasına kim izin verdi, bakanlığınızın bu yönde bir genelgesi var mıdır? Gözaltına alınan zanlının hemen şubeye ve karakola götürülmesi yerine araç içerisinde gözleri bağlı biçimde gezdirilmesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.

Tevfik Caner Ertay da dövülerek gözaltına alındı

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu. Oran önergesinde, “Ali İsmail Korkmaz’ın Eskişehir’de sopalarla dövüldüğü 2 Haziran 2013 gecesinde, o noktaya yakın başka bir sokakta Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Tevfik Caner Ertay’ın da çok kalabalık bir resmi-sivil polis grubu tarafından demir/tahta sopalarla dövülerek gözaltına alındığı öğrenildi. Ertay’ın o gece sivil plakalı bir aracın bagajında, 2 sivil polis eşliğinde hastaneye götürülmesine dair 2 hastanenin güvenlik kamerası görüntüleri de basına yansıdı” dedi.

“Demir ve ahşap sopalarla bana saldırıp, bagaja kapattılar”

Oran, Ertay’ın, suç duyurusunda polislerce demir sopalarla dövülüp, polis otosunun bagajına kilitlenerek ölümle tehdit edildiğini belirterek, dilekçesinde polis müdahalesi üzerine bir otoparka saklandığını, arkasından gelen 20-30 polisin tekme, yumruk ve copla dövdüğünü, kendisine gelince polislerin yanından gittiğini fark ederek otoparkın üst katına çıktığını kaydettiğini aktardı. Oran’ın önergesi şöyle:

“Ertay suç duyurusunda, “Bir saat sonra bulunduğum yere Eskişehir Terörle Mücadele Şubesi’nde çalışan, bildiğim, sivil giyimli beş polis geldi. Beni darp edip kimliğimi aldılar. Sürükleyerek merdivenlerden indirdiler. Aşağıda 15 polis daha vardı. Ellerindeki demir ve ahşap sopalarla bana saldırdılar. Yerde yatarken polis yüzüme biber gazı sıktı. Beni parka doğru sürüklediler, aracın bagajına sıkıştırıp, kapağını kapattılar. Aralarında ‘Bunu yok edelim’ diye baskı uyguluyorlardı. Bilmediğim bir caddeye götürdüler. Bagaj açıldığında da polis amiri olan ‘Ayhan’ isimli şahısla yaklaşık 10 polis vardı. Ayhan, ‘İyi yapmışsınız, şimdi götürün’ dedi. Bagajdan çıkartmaya çalıştılar. Direnince dövüp tekrar kapattılar” ifadelerine de yer verdi”

Zanlıyı bagaja kapatma mutad uygulama mı?

CHP’li Umut Oran’ın, İçişleri Bakanı’na yönelttiği sorular şöyle:

– Gözaltına alınan zanlıların sivil araçların bagajlarına kapatılması mutad uygulama mıdır? Bagaja kapatarak gözaltı yapılmasına kim izin verdi, bakanlığınızın bu yönde bir genelgesi var mıdır?

– Gözaltına alınan zanlının hemen şubeye ve karakola götürülmesi yerine araç içerisinde gözleri bağlı biçimde gezdirilmesinin gerekçesi nedir?

– Eskişehir Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre, Tevfik Caner Ertay’ı 2-3 Haziran 2013 tarihlerinde gözaltına alan ekip/kısım/masa görevlileri hangi şube personelidir, görevleri ve rütbeleri nedir?

– Haziran 2013 tarihinde Eskişehir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde Ayhan isimli bir amir var mıdır? Ayhan isimli amirin daha önce aldığı adli/idari cezalar var mıdır, varsa bunlar nedir?

Burun ve elde kırık, göz altında 10 santim morluk !

– Adli Tıp muayenesinde Tevfik Caner Ertay’ın, “burnu ve elinde kemik kırığı, yüzünde yaygın şişlik, sağ göz altında 10×5 santimetre çapında morluk, sırtında, ensede, batında ve sol uylukta büyük kızarıklıklar saptanması” karşısında, Tevfik Caner Ertay’ı gözaltına alan ekip hakkında görevi kötüye kullanmak ve işkence suçlarından herhangi bir işlem yapıldı mı? Yapılmadıysa gerekçesi nedir?

Hastane kamerasında görüntüler var

– Eskişehir Devlet Hastanesi kamera kayıtlarına göre 03 Haziran 2013 tarihinde saat 02.29 girişe yaklaşan sivil plakalı doblo tarzı bir araçtan inen 3 kişi, aracın bagajını açarak Ertay’ın inmesini sağlıyor. Topallayan Ertay hastaneye götürülüyor ve 10 dakika sonra koluna giren iki kişi tarafından getirilerek yeniden aracın bagajına bindiriliyor. Sivil giyimli bu üç kişi kimdir?

– Yine 3 Haziran 2013 gecesi aynı araç saat 02.49’da bu kez Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne varıyor ve Ertay bu kez tekerlekli sandalyeyle götürülüyor. Bu hastanenin kamera kayıtlarına göre koridorda, biri şapkalı şapkalı iki sivil polis, kısa bir muayenenin ardından Ertay’la odadan ayrılıyor. Bu kamera kayıtlarında görünen sivil polisler kimlerdir?

Print Friendly, PDF & Email