CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin, “Enflasyon ekonomimiz için o kadar önemli değil” şeklindeki sözlerini eleştirerek, “Zeybekçi’nin hafife aldığı enflasyon Türkiye’yi, Dünyanın en kırılgan ekonomisi yapan 6 kriterden birisi!”
Enflasyon, yani mal ve hizmetlerin fiyatlarının artması doğrudan topluma yansır ve gelirleri aynı oranda artmayan hane halkları için hayat pahalılığı, geçim darlığı, yoksullaşma demek… Enflasyon demek halkın cebindeki paranın, boğazından geçen lokmanın çalınması demek… Sayın Bakan! Enflasyon sizin için “önemsiz” olabilir, size dokunmayabilir ama 76 milyonu doğrudan tehdit ediyor. Bulunduğunuz makamın sorumluluğunu bilin” diye konuştu.
Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran şunları kaydetti:
- Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Enflasyon ekonomimiz için o kadar önemli değil” diyerek iktisat bilimine yeni bir katkı (!) yaptı, kerameti kendinden menkul iktisat teorilerine bir yenisini daha ekledi…
- Sayın Bakan, bu yıl çift haneye giden enflasyon sizin için önemli olmayabilir, size dokunmayabilir ama 76 milyon için önemli.
- Çünkü enflasyon demek halkın cebindeki paranın, boğazından geçen lokmanın çalınması demek… Enflasyon, yani mal ve hizmetlerin fiyatlarının artması doğrudan topluma yansır ve gelirleri aynı oranda artmayan hane halkları için hayat pahalılığı, geçim darlığı, yoksullaşma demek…
- 2014 için yüzde 5.3 enflasyon hedeflediler, Merkez Bankası Ocak ayında yüzde 6.6 ya revize ettiği hedefi şimdi de yüzde 7.6’ya kadar çıkardı. Hedef şimdiden yüzde 50’ye yakın saptı. Yılın sonunda enflasyonun çift haneli düzeyleri görmesi büyük olasılık.
- Yüksek kur nedeniyle sektörlerdeki maliyet artışlarının etkisiyle yıl boyunca enerjiden, gıdaya, konuttan, dayanıklı tüketime tüm ürünlerde zamlar kaçınılmaz. Zamlar ve vergi artışları halkın iflahını kesecek. Alım gücü düşen yurttaşlar bu koşullarda tüketimini kısıyor, yüksek enflasyon ortamında geliri reel olarak düşen hane halklarının lokması daha da küçülecek.
- Yeni kur-faiz platosundan başta KOBİ’ler olmak üzere reel sektör de olumsuz etkileniyor. Üretim ve istihdamdaki payları ile ekonominin belkemiği olan KOBİ’ler tüketimdeki yavaşlamanın doğrudan hedefinde, yükselen faizler yüzünden bankalara borçlarını çevirmekte zorlanıyor. 200 bine yakın KOBİ icra takibinde. Yeni süreç, piyasada işlerin kötüleşmesine yol açtı; yüksek kurlar nedeniyle finansman maliyetleri yükseldi, döviz borçlu firmalar başta reel sektörün bankacılığa olan borçlarını çevirmesi zorlanıyor. İnşaat, tekstil, perakende başta olmak üzere çok sayıda sektörde sorun yaşanıyor, TOBB bu yıl 18 bin 770 firmanın iflas bayrağı çekeceğini bildiriyor.
Basın Açıklaması:
BAKAN-ZEYBEKCI-YA-BILMIYOR-YA-DA-HALKLA-DALGA-GECIYOR_UMUT-ORAN-1