CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Sabah-atv’nin oluşturulan havuz aracılığıyla Zirve Holdinge satılmasıyla ilgili yeni bir soru işaretini daha gündeme getirdi.

Zirve Holding’in sermayesi borcu karşılamıyor kamu bankaları ipotek veya teminat aldı mı?

Bankalar önce kredi verip sonra da reklam ve ilanla Sabah-atv’yi mi destekliyor?

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran , Sabah-atv’nin oluşturulan havuz aracılığıyla Zirve Holdinge satılmasıyla ilgili yeni bir soru işaretini daha gündeme getirdi. Sabah-atv’yi aldığı belirtilen Zirve Holding’in sermayesinin 380 milyon TL olduğunu, Çalık grubunun ise kamu bankalarına 500 milyon dolar borcu kaldığını belirten Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, “Peki kamu bankaları ipotek veya teminat aldı mı? SPK ve BDDK bu borç devri ve teminat konularında harekete geçti mi, geçmediyse siz re’sen devreye girecek misiniz? Kamu bankalarının hükümete yakın medya kuruluşlarına sadece kredi vermediği, aynı zamanda bu kredi ödemelerini kolaylaştırmak için yüksek miktarda reklam-ilan desteği de sağladığı kanısı doğru mudur?” diye sordu.

2007’de Çalık satın almıştı

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Sabah-atv medya grubunun 2007 yılında iki kamu bankasının verdiği kredilerle (Vakıfbank 375, Halkbank 375 milyon dolar) Çalık Grubu’nca satın alındığını anımsattı.

Kalan borç 500 milyon dolar

Zaman içerisinde bu borcun 500 milyon dolara indirildiği ve Sabah-atv’nin Ömer Faruk Kalyoncu’nun sahibi olduğu Zirve Holding’e, “kamu bankalarına olan borçlarıyla birlikte” devredildiğinin kamuoyunda yer aldığını  anımsatan Umut Oran, Babacan’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Eylül 2013’te kurulan ve Aralık 2013’te Sabah-atv’yi satın alan Zirve Holding, Çalık Grubu’nun kamu bankalarına (Vakıfbank ve Halkbank) olan borçlarını da üstlenmiş midir? 

Kamu bankaları Zirve’den ipotek aldı mı?

  • 21 Ekim 2013 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre Zirve Holding’in toplam sermayesi 380 milyon TL (190 milyon dolar) olduğu için Kalyon Grubu’nun kasasında 500 milyon dolarlık borcu devralacak miktarda para bulunmadığı doğru mudur? Bankalar Kanunu’na göre Zirve Holding’in bu borçları devralabilmesi için yüksek tutarlı ipotek vermesi gerektiği, ancak bu işlemin de yapılmadığı bilgisi doğru mudur?
  • Ziraat, Halkbank, Vakıfbank bu satın alma işlemi için yeni kurulan Zirve Holding’e kredi desteği sağladı mı? Kamu bankaları bu satış/devir işlemleri için kaç para kredi sağlamıştır?
  • Kamu bankaları Sabah-atv’nin satışı/devri için Zirve Holding’ten ne kadar teminat ve ipotek almıştır? Bu teminat ve ipoteklerin ayrıntılı listesi nedir? 

BDDK inceleme yaptı mı?

  • Böylesi önemli bir kredilendirme işleminin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından denetlenmesi gerekmiyor mu, Sabah-atv’nin Zirve Holding’e satışı konusunda BDDK hangi işlemleri yapmıştır? BDDK’nin ihmali varsa bu konuda siz re’sen harekete geçerek işlemi başlatacak mısınız? 

SPK ne zaman harekete geçecek?

  • Sabah-atv satışına kredi sağlayan kamu bankalarının bir bölümünün Borsa İstanbul’da (BİST) işlem görmesi karşısında, bankalar niçin bu durumu yatırımcılara ve hissedarlara bildirmedi? SPK bu konuda ne zaman harekete geçecektir? SPK’nın ihmali varsa bu konuda siz re’sen harekete geçerek işlemi başlatacak mısınız? 

Bankalar Sabah-atv için önce kredi sonra da reklam desteği mi veriyor?

  • Kamu bankalarının hükümete yakın medya kuruluşlarına sadece kredi vermediği, aynı zamanda bu kredi ödemelerini kolaylaştırmak için yüksek miktarda reklam-ilan desteği de sağladığı kanısı doğru mudur?
  • Vergi mükelleflerinin ödediği vergilerden kaynaklandığı için kamuyu ilgilendirdiğinden, Ziraat, Vakıfbank ve Halkbank’ın son 5 yılda Sabah-atv grubuna toplam kaç TL’lik reklam, ilan vermiştir?