AKP döneminde benzin yüzde 210 pahalandı. Bu dönemde dolardaki yüzde 35’lik artıştan arındırıldığında benzin fiyatındaki net artış yüzde 129’a geliyor.

AKP döneminde akaryakıta yapılan zamları ve üzerindeki dolaylı vergi yükünü inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran,”AKP döneminde benzin yüzde 210 pahalandı. Bu dönemde dolardaki yüzde 35’lik artıştan arındırıldığında benzin fiyatındaki net artış yüzde 129’a geliyor. AKP, petrol ürünlerinden alınan fahiş vergiler yoluyla yıllardır halkı soyuyor. Türk halkı, uygulanan fahiş vergiler nedeniyle akaryakıta diğer ülke yurttaşlarının kat kat üzerinde para ödüyor. Bu çarpıklığı ancak halkçı bir iktidar düzeltir, bu soyguna CHP son verecektir” dedi.

Yazılı açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran şunları kaydetti:

  • AKP döneminde benzin yüzde 210 pahalandı. Bu dönemde dolardaki yüzde 35’lik artıştan arındırıldığında benzin fiyatındaki net artış yüzde 129’a geliyor.
  • 5 TL’yi aşan benzin fiyatıyla dünya rekortmeni olan Türkiye, Fed kararları ve 17 Aralık operasyonları üzerine döviz kurundaki sıçrama nedeniyle dolar cinsinden sıralamada birkaç basamak aşağı kaysa da hala ilk 5’te yer alıyor.
  • Türkiye’de fahiş benzin fiyatının nedeni, tüketiminden alınan insafsız nitelikteki dolaylı vergiler… Vatandaşın 1 litre benzine ödediği paranın sadece üçte biri ana fiyat… Bütçe açıklarının kapamada kolay yöntem olarak başvurulan ve fiyatın içinde tahsil edilen aşırı yüksek miktar ve oranlardaki ÖTV, KDV gibi dolaylı vergilerle birlikte benzinin pompa fiyatı, rafineri çıkış fiyatının 3 katına ulaşıyor.
  • Türkiye’de dolar bazında benzin fiyatı, kişi başına milli gelirin 100 bin doları aştığı Norveç’teki ile neredeyse aynı düzeyde. Bir depo benzinin bedeli Norveç’te asgari ücretin yaklaşık yüzde 2’sine, Türkiye de ise dörtte birine denk geliyor.
  • AKP döneminde; özellikle de serbest fiyat sistemine geçilen 2005’ten sonra, akaryakıttan alınan yüklü miktardaki dolaylı vergiler, bütçe açıklarının kapatılmasında önemli bir rol oynadı. EPDK verilerine göre 2005-2012 döneminde akaryakıttan 181 milyarı ÖTV ve 69 milyarı KDV olmak üzere toplam 250 milyar liralık dolaylı vergi tahsil edildi.
  • AB’ye uyum gerekçesiyle ÖTV’de “kırsal motorin” uygulaması 2011 başında kaldırıldı, çiftçinin kullandığı motorinle, gemilerde ve diğer alanlarda kullanılan motorinin fiyatı eşitlendi. Yani Çiftçi Mehmet’in traktöründe kullandığı motorinden de “gemiciklerin” yaktığı motorinden de aynı ÖTV alınıyor, ikisi de 1 litre motorine aynı parayı ödüyor.
  • AKP hükümeti yıllarca bütçeyi, başta akaryakıt olmak üzere vatandaşın tüketiminden aldığı dolaylı vergilerle finanse edip, sonra da “mali istikrar”ı sağlamakla övündü, “cari açık azar” bahanesiyle de vergi oranlarını makul düzeylere çekmekten kaçındı, ancak cari açıkta da Türkiye’yi dünya rekortmeni yaptı.
  • AKP, petrol ürünlerinden alınan fahiş vergiler yoluyla yıllardır halkı soyuyor. Türk halkı, uygulanan fahiş vergiler nedeniyle akaryakıta diğer ülke yurttaşlarının kat kat üzerinde para ödüyor.
  • Bu çarpıklığı ancak halkçı bir iktidar düzeltir, bu soyguna CHP son verecektir. 

Basın Açıklaması: 
fahis-benzin-fiyatlari_umut-oran-1

Print Friendly, PDF & Email