CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, ÖSYM’nin, bu yılki YGS ve LYS sınavındaki soruların tamamını açıklamama kararı ile eski kopya skandalının niçin halen aydınlatılamadığını TBMM gündemine taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya yönelttiği soru önergesinde yanıt bekleyen sorular şöyle:

1-      Bu yıl yapılacak YGS ve LYS’deki soruların sınav sonrasında açıklanmaması kararı neden alındı?
2-      ÖSYM Başkanı Ali Demir’in, “Ölçme kabiliyeti yüksek olan sorular bazı düzenlemelerle yeniden kullanılabilir. Bu hedef doğrultusunda sınavlarda sorulan soruların sadece yüzde 10’unun paylaşımının yeterli olacağını düşünüyoruz” açıklamasını yapma gerekçesi nedir?
3-      ÖSYM’de yeterli miktarda “ölçme kabiliyeti yüksek” soru yok mu? ÖSYM’nin elinde YGS ve LYS için alan türlerine göre ölçme kabiliyeti yüksek kaçar adet soru var?
4-      “Soru Havuzu Yazılımı”nı kim veya kimler geliştirdi? Bunun için kime ne kadarlık ödeme yapıldı?
5-      Sınava girecek 2,7 milyon öğrenci de kendi sınav kitapçığını görmek isterse bu nasıl mümkün olabilecek, fiziki güçlükler nasıl aşılacak? Kitapçığını incelemek isteyen adaylar ÖSYM’den nasıl randevu alacak?
6-      Hatalı soru olup olmadığına yönelik tartışmalar nasıl önlenecek? Geçmişte yaşanan usulsüzlükler karşısında sınavda şeffaflık ve şaibenin önlenmesi nasıl sağlanacak?
7-      Açık uçlu yazılı sınavlar, sübjektif değerlendirmelere ve suistimale uygun ortam yaratmıyor mu? Bu tür kayırma tartışmaları nasıl önlenecek?
8-      Recep Tayyip Edoğan’ın Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı’na verdiği talimat sonucunda 2010 yılında yaşanan kopya skandalının sorumluları ortaya çıkarıldı mı, bu konuda MİT’ten herhangi bir bilgi, istihbarat, duyum, rapor size ve bağlı kuruluşlarınıza iletildi mi? Kopya skandalıyla ilgili olarak kime hangi cezalar verildi?”

Print Friendly, PDF & Email