“Soruşturma neden ilerlemiyor, faili meçhul kalması için talimat mı verdiniz?”

“Avukatın bulabildiği tanık İstanbul Emniyet neden bulamıyor?”

“Savcılığa yanlış memur listesi gönderen görevliler kim, kendilerine herhangi bir ceza verildi mi?”

ANKARA

Berkin Elvan’ın ölümünün ardından konuyu bir kez daha TBMM’ye taşıyan CHP, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya yeni sorular yöneltti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı’na, “Failinin polis olduğu apaçık belli olan bu yaralama/öldürme olayı niçin 9 aydır faili meçhul olarak kalmaktadır? Olayın failin meçhul kalması için bakanlık makamı olarak talimat mı verdiniz? Berkin’in vurulmasına dair soruşturmada niçin ilerleme sağlanamamaktadır? Berkin’in vurulmasıyla ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce savcılığa neden herhangi bir şekilde yardımcı olunmuyor? “Avukatın bulabildiği tanık İstanbul Emniyeti neden bulamıyor? Savcılığa yanlış memur listesi gönderen görevliler kim, kendilerine herhangi bir ceza verildi mi?” diye sordu.
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Berkin’in ölümünün ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yeni bir soru önergesi sunarak, soruşturmanın neden ilerlemediğini ve yapılan usulsüzlükler nedeniyle personele ceza verilip verilmediğinin açıklanmasını istedi.

Umut Oran, Bakan Ala’ya yönelttiği soru önergesinde, “Berkin Elvan 16 Haziran 2013 tarihinde sabah 07.00 sıralarında evinin bulunduğu İstanbul Okmeydanı Eren Sokak’ta polisin attığı gaz fişeği kapsülünün başına çarpmasıyla ağır yaralanmış, 269 gün komada kaldıktan sonra dün yaşamını yitirmiştir” dedi.

Faili meçhul kalsın talimatı mı var?

Oran’ın Bakan Ala’ya yönelttiği sorular şöyle:

– Failinin polis olduğu apaçık belli olan bu yaralama/öldürme olayı niçin 9 aydır faili meçhul olarak kalmaktadır? Olayın failin meçhul kalması için bakanlık makamı olarak talimat mı verdiniz?

Emniyet savcılığa neden yardımcı olmuyor?

– Berkin’in vurulmasına dair soruşturmada niçin ilerleme sağlanamamaktadır?

– Berkin’in vurulmasıyla ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce savcılığa neden herhangi bir şekilde yardımcı olunmuyor?

Emniyet tek tanık dahi bulamadı

– Berkin’in vurulmasıyla ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü neden bir tek tanık dahi bulamadı, kolluk kuvveti herhangi bir şekilde tanık bulmaya  çalıştı mı, olayla ilgili polis kimlerle birebir görüşme yaparak bilgi ve görgüsüne başvurdu?

– İstanbul’da 15 ve 16 Haziran 2013 tarihlerinde iki tam gün boyunca Okmeydanı ve Berkin’in evinin bulunduğu Eren Sokak ile Mahmutşevketpaşa Mahallesi Mithatpaşa Caddesi ve civar sokaklarda İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı hangi şube personeli görev yapmıştır, bunların tam listesi nedir?

O sokakta 5 şubeden kaç personel görev yaptı?

– Okmeydanı, Eren Sokak ile Mahmutşevketpaşa Mahallesi Mithatpaşa Caddesi ve civar sokaklarda bu iki gün boyunca Terörle Mücadele, İstihbarat, Asayiş, KOM ve Çevik Kuvvet şube müdürlüklerinden hangi rütbeli rütbesiz sivil/resmi personel görev yapmıştır, bu kişilerin tam listesi nedir?

– İstanbul Emniyet Müdürlüğü görev, nöbet, zimmet çizelgelerine göre 15-16 Haziran’da Okmeydanı, Eren Sokak ile Mahmutşevketpaşa Mahallesi Mithatpaşa Caddesi ve civar sokaklarda görev yapan emniyet müdürü, emniyet amiri, başkomiser, komiser, komiser yardımcısı, polis memurlarının isimleri ve sicil numaraları nedir?

– Resmi görevliler dışında bu sokak ve civarında Berkin’in vurulduğu saatte  görev yapan haber, istihbarat elemanı var mıydı?

Avukatın bulduğu tanığı emniyet neden bulamıyor?

– Berkin Elvan ve ailesinin avukatı Evrim Deniz Karatana’nın bulduğu ve Berkin’i de tanıyan arkadaşlarından tanıklar Muhammet Akkaya ve Sunay Yıldız’ı niçin daha önce emniyet müdürlüğü personeli bulup tanıklıklarına başvurmadı? Berkin’in vurulması ile ilgili soruşturmada tanıkları dahi bulup dinlemeyen ilgili polis memuru ve amirleri kimlerdir, olayla ilgili soruşturmayı hangi şube ve birim yürütmektedir? Bu görevliler hakkında görevini ihmal nedeniyle inceleme yaptırdınız mı, kendilerine herhangi bir adli/idari ceza verildi mi?

Yanlış listeyi gönderen kim?

– Savcılığa Berkin’in vurulma anından sonraki zaman dilimini kapsayacak şekilde 16 Haziran 2013 saat 08.00 ile 17 Haziran 2013 saat 08.00 arasında Mahmutşevketpaşa Mahallesi Mithatpaşa Caddesinde görev yapan çevik kuvvet personelinin listesini kim göndermiştir? Bu listenin 16 Haziran saban saat 08.00’den öncesini kapsamamasının gerekçesi nedir?

Neden MOBESE görüntüsü yok

– Okmeydanı, Eren Sokak ve civarında hangi sokaklarda kaç adet MOBESE kamerası vardır? Berkin’in vurulma anına dair niçin MOBESE görüntüsü yok?

Print Friendly, PDF & Email