Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yolsuzluğu kınayan sözlerinin bizzat kendisine bağlı olan Anadolu Ajansı tarafından sansürlenmesi Meclis gündeminde.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sn. Bülent Arınç tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 04.03.2014

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

CNN Türk Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın hazırladığı Ankara Günlüğü programına 2 Mart 2014 tarihinde katılarak, 17 Aralık Büyük Rüşvet ve Yolsuzluk Operasyonu hakkında bazı değerlendirmelerde bulundunuz. İlgili bakan olarak size bağlı olan Anadolu Ajansı (A.A.) da bu programdaki sözlerinizi 7 ayrı haber yaparak abonelerine duyurdu.
Bu kapsamda;
1.      Anadolu Ajansı; Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarına ilişkin konuşurken kullandığınız bazı ifadeleri haber bültenine niçin almadı?
2.      Bütün gazetecilerin tartışmasız haber değeri olduğunu gördüğü ve sizin Meclis Başkanlığı’nın ardından satın aldığınız evin öyküsünü anlatırken kullandığınız, “İnşaat halindeyken bir eve girdik. Elimdekiler evin yarısını bile ödemeye yetmedi, ayda 7 bin lira ödemek suretiyle kredi çektim. Çok laf yalansız çok mal haramsız olmaz derler. Yine bir laf daha var, ‘Fakirler zenginlerden şu kadar yıl önce cennete gidecek’ derler. Yani zenginin işi zor. Hele helalinden değilse çok zor” şeklindeki sözleriniz niçin Anadolu Ajansı’nın yaptığı 7 ayrı habere giremedi?
3.      Yine benzeri biçimde eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın Rıza Sarraf’ın uçağıyla umreye gitmesi ve 700 bin liralık saat hediye edilmesi iddiasıyla ilgili olarak kullandığınız, “Kolundaki saati ve çocuğunun parasını sorarsanız bana ben mahcubiyetten cevap veremem” ifadelerini niçin Anadolu Ajansı yaptığı haberde görmezden geldi?
4.      Konuşmanızın aynı bölümde kullandığınız ve bir ayette “Müminler mallarıyla ve evlatlarıyla imtihan olunurlar” denildiğini belirterek yaptığınız “Bu kolay bir imtihan değildir. Allah bizi çocuklarımızla, malımız ve servetimizle imtihan etmesin” şeklindeki sözleriniz de Anadolu Ajansı haberinde yer alması rastlantı mıdır?
5.      Muhalefet partisi üyelerinin sıklıkla şikayet ettiği, başımıza gelen Anadolu Ajansı sansüründen siz de mi mağdursunuz? Rüşvet ve yolsuzluğu hak ettiği gibi kınayan, eleştiren bu sözlerinizin AA’nın 7 ayrı haberinde yer bulmaması bilinçli bir sansür uygulaması değil midir?
6.      Anadolu Ajansı yönetimini, son olarak bizzat yaşadığınız sansür uygulamasının tekrarlanmaması, yapılacak haberlerde tüm kişi ve kurumlara, siyasi partilere özellikle önümüzdeki seçim sürecinde eşit, adil, tarafsız, objektif yaklaşmaları talimatı verecek misiniz?
7.      Gelir kaleminin neredeyse tamamını merkezi bütçeden, kamudan sağlayan Anadolu Ajansı’nın tarafsız ve objektif kamu haberciliği yapması gerekmiyor mu? Buna aykırı haberler neden sıklıkla AA tarafından yapılmaktadır?

Print Friendly, PDF & Email