Umut Oran’dan Ekonomik Sosyal Konsey’e çağrı: Erdoğan çağırmıyorsa siz toplanın ve ortak akılı üretin. Bu ülke hepimizin!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, dış kaynak girişinin durması üzerine dövizde başlayan hızlı yükseliş ve bunun önünü kesmek için gidilen rekor faiz artırımı, dış borç yükü fazla sektörler başta tüm sanayici, ihracatçı sektörler ile finans sektörü ve hane halklarını zorda bırakacağını söyledi. Umut Oran, Ekonomik ve Sosyal Konsey’e (ESK) de çağrıda bulunarak, “Hükümetin önceliğinde ekonomi ve işsizlik yok, bu nedenle görev ESK’ya düşüyor. Tarihi ve anayasal sorumluluk gereği doğan görevinizi yerine getirin. Erdoğan çağırmıyorsa siz toplanın ve ortak akılı üretin. Konuşmaktan korkmayın, bu ülke hepimizin!” dedi.

  • Dış kaynak girişinin durması üzerine dövizde başlayan hızlı yükseliş ve bunun önünü kesmek için gidilen rekor faiz artırımı, dış borç yükü fazla sektörler başta tüm sanayici, ihracatçı sektörler ile finans sektörü ve hane halklarını zorda bırakacak.
  • Kur ve faizin tırmanışa geçmesi, tüketimi yavaşlatacak, yatırımları erteletecek, şirketlerin mali yapısını aşındıracak; iflaslar artacak, kapanan şirketler ve zorunlu işçi çıkarımları işsizliği büyütecek, hayat hızla pahalanacak, vatandaşın ekmeği daha da küçülecek.
  • Artan kurların ithal girdi maliyetlerini yükseltmesi ilk başta imalata dayalı ve ithal girdi bağımlılığı yüksek sanayi sektörlerini vuracak. Bunların başında elektronik, demir çelik, elektrikli makineler, demir dışı metaller, orman ürünleri, mesleki bilimsel optik cihazlar, lastik, kağıt, deri ve gıda ile sanayi ve ihracatın lokomotifi konumundaki motorlu taşıtlar (otomotiv) geliyor.
  • Faizlerdeki yükseliş ve kurla artan girdi maliyetleri, konut sektöründe stokların eritilmesini zorlaştıracak, AKP’nin ekonomiyi canlandırmak amacıyla sürekli şişirdiği inşaat balonu patlayabilir.
  • Dövize olan yüksek talebe karşılık sermaye girişlerinin azalması ile kurdaki yükselişin devam etmesi, borçların çevrilmesini zorlaştıracak, borçlu kesimlerin mali yapısını olumsuz etkileyecek.
  • 2014 boyunca vadesi gelip ödenecek dış borç miktarı 145 milyarı özel sektörün olmak üzere toplam 170 milyar dolar. Kurdaki her 1 kuruşluk artış, 1.7 TL’lik ek yük bindiriyor. Dolarda yılbaşından bu yana gerçekleşen net 13 kuruşluk artış özel sektörün yükünü şimdiden 22 milyar TL artırmış durumda…
  • Akaryakıtta başlayan zam dalgası, elektriğe, doğal gaza uzanacak. Enerjiden, konuta, iğneden ipliğe tüm ürünlere seri zamlar gündeme gelecek. Faiz artırımının Hazine’ye getireceği yükler de vergiler yoluyla yurttaşların sırtına yüklenecek. Geliri reel olarak gerileyecek hane halkları bu süreçte daha da yoksullaşacak.
  • 2014’ün milli gelir ve diğer makroekonomik hedefleri şimdiden saptı; kişi başına milli gelir 10 bin doların epey altına inebilir.
  • Hükümetin önceliğinde ekonomi ve işsizlik yok, bu nedenle görev ESK’ya düşüyor. ESK olarak tarihi ve anayasal sorumluluk gereği doğan görevinizi yerine getirin. Erdoğan çağırmıyorsa siz toplanın ve ortak akılı üretin. Konuşmaktan korkmayın, bu ülke hepimizin!

Basın Açıklaması:
YONETILEMEYEN-KUR-VE-FAIZDEN-REEL-SEKTORE-CIFTE-TEHDIT_UMUT-ORAN-2-1

Print Friendly, PDF & Email