CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran Burhaniye’de konuştu; -Oran AK Parti hükümetinin oylarının yüzde 30’lara doğru gerilediğini ileri sürdü. Ülkemizde Melez rejim var. Nitelikli Demokrasinin olmadığı ülkemizde yoksulluk, yolsuzluk, hırsızlık, yasaklar var !..

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Yardımcısı Umut Oran 10.’uncu Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Festivali çerçevesinde düzenlenen bir söyleşiye katılmak üzere ilçeye geldi.
İlk olarak Cumhuriyet Halk Partisi Burhaniye İlçe Başkanlığını ziyaret eden Oran, burada partililerle yaklaşık bir sat sohbet etti.
Burhaniye Belediyesince Reha Yurdakul Kültür Merkezi’nde  düzenlenen “Demokrasi ve Dış İlişkiler” konulu panelde CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran CHP İstanbul Milletvekili ve emekli Paris Büyükelçisi Osman Taney Korutürk’ü ile birlikte konuşmacı olarak katıldı.
Paneli CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Balıkesir CHP Büyük Şehir Belediye Başkan AdayıSami Sözat,CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, Balıkesir CHP Yerel Yönetimlerden sorumlu İl Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, Karapürcek Belediye Başkanı Mehmet İlban, Edincik Belediye BaşkanıMehmet Yağcı, Edremit CHP Belediye Başkan Adayı Kamil Saka, Edremit CHP İlçe Başkanı Yurt Yıldırım, Havran –Burhaniye –Gömeç-Ayvalık CHP İlçe Başkanları, Ayvalık CHP İlçe Belediye Başkan Adayı Rahmi Gencer,Gömeç CHP Belediye Başkan Adayı Melih Bağcı, Havran CHP Belediye Başkan Adayı Necmi Dönmez, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, Profesör Kenan Mortan ile çok sayıda parti üyeleri ve Burhaniyeli vatandaşlar izledi.
Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yaklaşan yerel yönetim     seçimlerine dikkat çekerek, yapılan son anketlere göre AK Parti‘nin oylarının yüzde 49‘lardan yüzde 30‘lara doğru indiğini, kendi partilerinin ise oylarının yüzde 30‘ların üzerine çıkış yolunda ilerlediğini öne sürdü.
“Türkiye’de yolsuzluk var, hırsızlık var, yoksulluk var”
Türkiye’nin gündemine bakıldığında yönetimin, ekonominin ve demokrasinin çok kötü olduğunu iddia eden Umut Oran; “Yönetim, ekonomi ve demokrasinin ayakları yere basmadığı zaman ülke büyük ülke olamıyor, iktidarlı bir ülke olamıyor. Bir ülkenin büyük bir ülke olabilmesi için, iktidarlı bir ülke olabilmesi için hem güçlü bir ekonomiye sahip olması lazım, aynı zamanda da nitelikli ve kaliteli bir demokrasiye sahip olması gerekiyor. Kendisine yine rahmetle analım. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, onun ortaya koyduğu vizyona baktığımız zaman itibarlı ve büyük olmanın haritasını bize zaten 90 yıl önce vermiş. Laik, demokratik, sosyal ve hukuk devleti olmak itibarlı ve büyük devlet olabilmek için en önemli şart. Su gün ülkeyi yönettiğini zannedenlere baktığımız zaman ortaya koymuş oldukları hedefe bakıyorsunuz bir gün Avrupa Birliği diyor, bir gün Şanghay diyor işte bir gün Ortadoğu diyor  Yani hedefini bilmiyor, hedefini ortaya koyamıyor. İşte bu gün Türkiye’de yolsuzluk var, hırsızlık var, yoksulluk var ve güçlü bir ekonomiye, kaliteli bir demokrasiye Türkiye bu gün sahip değil. Demokrasiyi  son derece ucuz kullanıyoruz, tam olarak içini dolduramıyoruz.
Demokrasinin olmazsa olmazı demokrasim tüm kurumlarıyla işlemesi, nitelikli olması, kaliteli olması için adil yargılanma, yani yargının bağımsız olması, yargının tarafsız olması olmazsa olmaz. Bugün bizim durumumuza esasında neden bu halde olduğumuzu ortaya koyuyor.  Yargıdan sonra en önemli konu temiz, ahlaklı siyaset. Siyaset kurumunun saydam ve hesap verebilir olması. Bugün bizimde durumumuz ortada. Ahlaklı, temiz siyaset ortada. Bir önemli hususta basının özgür olması. Bizde basında da durumumuzu biliyorsunuz. Bu açıdan baktığınızda bir ülkede yargı siyasallaşmışsa, basın sansürlerle müdahale ediliyorsa ve siyasetçiler halka hesap vermiyorlarsa, saydam değillerse o ülkenin de genelde var olan kaynakları çarçur ediliyor ve o ülke esasında fakirleşiyor. 1960‘lı yıllara Güney Kore ve Türkiye kişi başı gelirde hemen hemen aynı seviyedeydi ikinci dünya savaşından çıktıktan sonra. Türkiye’nin geçirdiği badireler, askeri darbeler veya sonradan özellikle sağ iktidarlar diyelim. Türkiye’nin geldiği nokta ortada. Türkiye’de kişi başı gelir10 dolarların üzerine çıkamadı, buradan baktığımızda şu anda Güney Kore bizim tam üç katımız.Güney Kore 30 bin dolarda biz 10 bin dolarda kalmışız. Kişi başı gelirde biz bir adım atmışız, Güney Kore‘ye baktığımız zaman hemen hemen üç katı adım atmış.” diye konuştu.
“Ülkemizde siyaset çürümüş vaziyette”
Türkiye’de siyaset kurumunun çürümüş vaziyette olduğunu ileri süren Umut Oran konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Ülkemizde siyaset çürümüş vaziyette, iktidar partisinin yolsuzlukları ortada veya parlamentoda bu gün milletin iradesiyle oraya gelenlerin yapmış olduğu çalışmalar ortada. Bizim arkamızda egemenlik kayıtsız şartsız milletindir yazıyor, bu şu anlama gelmiyor, egemenlik kayıtsız şartsız millet meclisinindir demiyor, milletindir diyor. Dolayısıyla milletvekilleri hangi partiden olursa olsun öncelikli işleri çözüm üretmeleri, hizmet üretmeleri, diyalog içerisinde olmaları gerekiyor. Yani milletvekilleri birbirlerine tekme tokat atarak böyle bir siyasi anlayış olamaz. Dört bakan istifa etmiş, istifa eden bir bakan başbakanı suçlamış. Böyle bir siyaset, böyle bir hükümet, böyle bir siyasi iktidarla temiz siyasetten, ahlaklı siyasetten bahsetmek mümkün değil. Türkiye’de sivil toplum örgütleri iktidarın karşı görüşündeyse sürekli defterleri denetleniyor. Eğer bir ülkede siyaset kurumu maliyeyi bir silah olarak kullanıyorsa, aynı görüşte olmadığı için veya her hangi bir açıklamasından dolayı bir şirkete yerinde vergi incelemesi yaparsan orada demokrasiden  bahsetmek mümkün değil”dedi.
Ya sev ya terk et, ya taraf ol yoksa bertaraf olursun.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran Sözlerine şöyle devam etti; “Erdoğan’ın söyledikleri bu güne kadar hiç bir başbakanın söylemediği sözler. Ne dedi Erdoğan? “ya sev ya terk et, ya taraf ol yoksa bertaraf olursun.” Şimdi de başbakan bir siyasetçinin ağzından bile çıkmaması gereken bir lafı etti; Bu görevi yapana vatan haini derim, ya da bu uyarının bir vatan hainliği olduğunu ifade etti. Böyle bir şey gerçekten kabul edilemez. Böyle bir başbakanın demokrasiyle yönetilen bir ülkede ağzından böyle bir laf çıkması gerçekten o kişinin akıl sağlığında çok ciddi problemler olduğunu ortaya koyuyor. Gazete patronları Erdoğan’ın iki dudağının arasında ihaleler alıyorlar. Bu gün Türkiye olarak basın özgürlüğünde dünyadaki sonuncu ülkelerden bir tanesi haline geldik. Bu gün Türkiye en fazla gazeteci tutuklu olan ülke dünyada Çin’den Rusya’dan fazla bir şekilde. Siyasete baktığımızda dokunulmazlık var, hesap vermiyor, Sayıştay’ı devre dışında bırakıyor. Bir çok kanun hükmünde kararnameleri geçiriyor. meclisi devre dışı bırakıyor yani kuvvetler üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı çalışmıyor şu anda. Yasama, yargı, yürütme tek elden yürütülmeye çalışılıyor.
CHP‘nin 81 il912 ilçedeki CHP örgütlerinin bağımsız  uluslararası yeminli mali müşavirlik denetim şirketi tarafından denetlendiğini de anlatan Umut Oran, bunun sonuçlarını içeren raporlarını da partilerinin internet sayfasında yayımladıklarını” söyledi.
“90 yıllık Türkiye cumhuriyet tarihinde hiç böyle bir şey yaşanmadı “
17 Aralık 2013‘te yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile yapılan operasyonlara da değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran;
“17 Aralık 90 yıllık cumhuriyet tarihinde hiç böyle bir şey yaşanmadı. Akıl alınacak gibi değil 247 milyar lira eski para ile 247 katrilyon. 247 katrilyona baktığınız zaman son derece büyük bir miktar. Bakanların kaç kere rüşvet aldıkları var, bir tanesi on kere almış, bir tanesi 28 kere almış,bir tanesi 3 defa almış. İstifa edenler bu işin içinde başbakana asıl senin istifa etmen gerekiyor, talimatı sen verdin diyor. Başbakanın oğlunun bu işin içinde olduğu ortaya çıkıyor. Bu 11 yıldır yapılan yolsuzluk, hırsızlık içerisinde çok küçük bir toplu iğne başı kadar. Türkiye’de resmi rakamlara göre 2 milyon 800 bin işsiz var. Bu 247 milyar lirayla 8 yıl boyunca 12 ay bu işsizlere maaş ödenebilir, 247 milyar lirayla atanamayan 300 bin öğretmenimize yaklaşık 30 yıl boyunca 12 maaş verebiliyoruz. 9.5- 10 milyonemeklimiz var. Bu parayla yani 247 milyar lirayla 25 bin lira emekli ikramiyesi verilebiliyoruz. mesela bu parayla, 247 milyar lirayla bir türlü bitirilemeyen GAP‘tan yaklaşık tane yapılabilir, yani inşaatı yapılır, bitirilebilir ve işletilebilir. 247 milyar lirayla 30 tane Marmaray projesi yapılabiliyorsunuz. aşağı yukarı55 tane boğaz köprüsü yapılabiliyor, aşağı yukarı 550 tane savaş uçağımız var, 247 milyar lirayla 5 bin 369 tane F 16 alabiliyorsunuz.” diye konuştu.
Oran, kendi partilerinin oy oranının son zamanlarda tırmanışa geçtiğini de iddia ederek, “Seçim sürecindeyiz yarın itibariyle 63 gün var. Şu anda bizim elimizdeki anketlere baktığımız zaman özellikle17 aralıktan sonra, önce gezi parkındaki olaylar, sonra 17 aralıktaki bu yolsuzluk ve rüşvete iktidarın bulaşmış olması şu anda iktidar partisinin yüzde 30‘lara doğru aşağıya indiğini görüyoruz. Yani en son seçimde yüzde 49‘du AKP‘nin oy oranı şu anda 30‘a doğru aşağı iniyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizlerde 30‘lardan 40‘a doğru çıkıyoruz” dedi.
Umut Oran‘dan sonra CHP İstanbul Milletvekili ve emekli Paris Büyükelçisi Osman Taney Korutürk‘te konuştu. Korutürk‘te konuşmasında Ak Parti iktidarına yüklendi. konuşmaların ardından Oran veKorutürk izleyicilerden gelen soruları yanıtladılar.
Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova, panele konuşmacı olarak katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP İstanbul Milletvekili ve emekli Paris Büyükelçisi Osman Taney Korutürk‘e katılımlarından dolayı teşekkür ederek birer plaket verdi. Burhaniye Belediyesi’nin Festival etkinlikleri dahilinde gerçekleştirdiği Panele Burhaniyeliler yoğun ilgi gösterirken, Reha Yurdakul Kültür Salonunu vatandaşlar hınca hınç doldurdu, konuşmacıların sözleri sık sık alkışlarla karşılık buldu.
http://www.korfezdeolay.net/5069-turkiyede-3-sinif-demokrasi-var-.html
Print Friendly, PDF & Email