Size Format Atmak İsteyenlere Haddini Bildirin! 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran,  genç nüfus işsizliği ve iktidarın bu gruba yönelik siyasi uygulamalarını değerlendirirken, “AKP’nin ülkeyi getirdiği aşamada okumak da sorunu çözmüyor; üniversite mezunlarında işsizlik oranı yüzde 12’ye yaklaşıyor; ülkedeki her 4 işsizden biri üniversite diplomalı… 2004 yılında her 10 işsizden biri üniversite diploması taşıyordu. Gelinen aşamada ise artık yaklaşık her 4 işsizden biri üniversite mezunu. Gençlerin eğitim ve iş bulma sorunları, gelecek kaygıları var. Yaşam tarzlarına müdahale edilen gençler, iktidarın sosyal medya baskısını, internet sansürünü de yaşıyor. Ama gençlerimiz kendisine format atmak isteyenlere haddini bildirecek. Haydi gençler 30 Mart’ta sandığa gidin geleceğinize sahip çıkın” dedi.

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, açıklamasında şunları kaydetti:

  • Mart yerel seçimlerinde toplam seçmen sayısı 55 milyon dolayında. Bunların 7 milyonunu 18 yaşını doldurarak ilk kez oy kullanma hakkını elde eden gençler oluşturuyor.
  • 76 milyon nüfusun 11.6 milyonu 15-24 yaş grubundaki gençler… Bu gençlerin 3.7 milyonu istihdamda gözüküyor, ancak bunların 1 milyona yakını “ücretsiz aile işçisi”, yani gerçek bir istihdam söz konusu değil. Aynı yaş aralığındaki gençlerin yine 1 milyona yakın bir bölümü ise iş arıyor.
  • Gençlerin 7 milyonu aşkın bölümü ise iş gücü dışında… Bunların 4.6 milyonunu öğrenciler oluştururken, 2.4 milyon genç ise ne çalışıyor, ne de okuyor.
  • Çalışan gençlerin de neredeyse yarısının sosyal güvencesi yok, bu gençler ucuz işgücü olarak kayıt dışı çalıştırılıyor.
  • Gençlerde işgücüne katılım oranı yüzde 39, işsizlik oranı ise yüzde 20’ye yakın. İş gücü anketi döneminde iş arama kanallarını kullanmayan işsiz gençler ise bu sayıya dahil değil. Yani aktif olarak iş arayan her 5 gençten biri işsiz
  • İşsizlik oranı genç erkeklerde yüzde 17.1, genç kadınlarda ise yüzde 23.5’e ulaşıyor.
  • AKP’nin ülkeyi getirdiği aşamada okumak da sorunu çözmüyor; üniversite mezunlarında işsizlik oranı yüzde 12’ye yaklaşıyor; ülkedeki her 4 işsizden biri üniversite diplomalı…
  • 2004 yılında her 10 işsizden biri üniversite diploması taşıyordu. Gelinen aşamada ise artık yaklaşık her 4 işsizden biri üniversite mezunu
  • Gençlerin eğitim ve iş bulma sorunları, gelecek kaygıları var. Yaşam tarzlarına müdahale edilen gençler, iktidarın sosyal medya baskısını, internet sansürünü de yaşıyor. Ama AKP bu gençliğe format atamayacak.
  • Geleceğin çağdaş, demokratik, güçlü, tüm yurttaşlarının yaşama güvenle bakıp, sabah evinden mutlu çıktığı Türkiye’sini gençler kuracak…
  • Haydi gençler, sizi ve onmilyonlarca yurttaşımızı yok sayıp sadece sömürü aracı olarak gören bu iktidarı tarihin çöplüğüne gömmek için sandığa, geleceğimize sahip çıkın. Umut da yarınımız da sizsiniz.

Basın Açıklaması:
GENCLIK_umutoran-1

Print Friendly, PDF & Email