Rıza Sarraf, El Kuds Gücü personeli mi?

FBI raporundaki şirketler incelendi mi?

Erdoğan’a göre Rıza Sarraf hâlâ “hayırsever bir işadamı” mı?

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil el-Cubeyr’i Washington’da öldürmeyi planladığı gerekçesiyle ABD Mahkemeleri tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırılan İran asıllı ABD vatandaşı Mansour Arbabsiar’ın, Türkiye’deki 17 Aralık büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun göbeğindeki İranlı Rıza Sarraf arasındaki ilişkiyi, FBI raporunda geçen Türk şirketlerini ve Sarraf’ın İran Devrim Muhafızlarına Bağlı El Kuds Gücü ajanı olup olmadığı konularını Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM gündemine taşıdı.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil el-Cubeyr’i 2011’de Washington’da bir restoranda öldürmeyi planlayan, bu suç nedeniyle Mayıs 2013 tarihinde ABD Mahkemeleri tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırılan İran asıllı ABD vatandaşı Mansour Arbabsiar’a Rıza Sarraf bağlantılı iki şirket tarafından 1,5 milyon dolar gönderildiğinin FBI tarafından tespit edildiği ortaya çıktı.

ABD iddianamesindeki bilgiler

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye konuyla ilgili olarak iki ayrı soru önergesi yöneltti. Oran’ın önergelerinde henüz Türkiye gündemine yansımamış ABD iddianamesindeki kimi unsurlara da yer vermesi dikkat çekti

1,5 milyon dolarlık suikast parası Sarraf’tan

Oran önergesinde, “Kamuoyuna yansıyan 21 Ekim 2011 tarihli MİT raporuna göre, Rıza Sarraf’ın Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil El Cubeyr’e suikast düzenlemeyi planlayan Mansour Arbabsiar’a 1,5 milyon dolar suikast parası gönderdiğini ve FBI tarafından yapılan araştırma sonucunda da bu durumun saptandığına” işaret etti.

Kızıl Koalisyon Operasyonu ile yakalandı

Amerikan Güvenlik Kurumu FBI tarafından “Kızıl Koalisyon Operasyonu” ismi verilen  bir operasyonla Mansour Arbabsiar’ın yakalandığını vurgulayan Umut Oran, “Uluslararası kaynaklara göre ‘Mansour Arbabsiar bir şahıs tarafından aranmış, suikast için anlaşılan fiyat olan 1,5 milyon doların yarısının kendisinin Meksika’ya geçişinden sonra ödeneceği bildirilmiştir” dedi.

Mansour Arbabsiar’ın gerçekten Meksika’ya gitmeye çalıştığını, ancak Meksika Hükümeti tarafından havalimanından geri çevrilerek 28 Eylül 2011 tarihinde geri gönderildiği John F. Kennedy havalimanında FBI tarafından yakalandığını bildiren Umut Oran, Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti: 

Rıza Sarraf, El Kuds Gücü personeli mi?

– Mansour Arbabsiar ilk ifadesinde “İran Devrim Muhafızlarına Bağlı El Kuds Gücü tarafından işe alındığını, finanse edildiğini ve yönlendirildiğini” söylemektedir. MİT raporuna göre 1,5 milyon dolar suikast parası gönderen Rıza Sarraf İran Devrim Muhafızlarına Bağlı El Kuds Gücü personeli midir? İran Hükümetine ait herhangi bir idari birimle herhangi bir bağlantısı bulunduğu yönünde tarafınıza iletilen bir bilgi var mıdır?

Size göre hâlâ “hayırsever bir işadamı” mı?

– Bütün bu bilgilere rağmen Rıza Sarraf hakkında, 26 Aralık 2013 tarihinde “hayırsever bir iş adamı” ifadesinde bulunduğunuz görülmektedir. Hayırsever iş adamlarının icraatları arasında yabancı bir ülkedeki bir büyükelçinin suikasti için finansal yardım yapmak bulunmakta mıdır?

FBI raporundaki şirketler incelendi mi?

– FBI tarafından yapılan araştırmalara göre Arbabsiar’a gönderilen para El Kuds Gücü tarafından yönetilen bir banka hesabından kendisine iletilmiştir. MİT tarafından sunulan Arz Notu’nda,  Azra İthalat ve İhracat Ticaret Limited Şirketi’ ve ‘Hacer Mücevherat Kuyumculuk Turizm Otomotiv Gıda Tekstil Sanayi Limited Şirketi’nin asıl sahibinin Rıza Sarraf olduğu, bu şirketlerin de göstermelik şirketler olduğu yönünde bilgi bulunmaktadır. Bu şirketler hakkında herhangi bir mali ve adli inceleme başlatılmış mıdır? Bu şirketlerin banka hesapları yabancı bir güvenlik kuruluşu tarafından mı kullanılmaktadır? 

Suikast parası da MİT raporunda var mıydı? 

– 21 Ekim 2011’de  6 MİT personelinin ortak imzasıyla hazırlanan  ve “Sayın Müsteşar”a hitabıyla düzenlenen bir arz notunda Rıza Sarraf’ın asıl sahibi olduğu Azra Firması ve Hacer Mücevherat Firması’nın Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Adil El Cubeyr’e suikast düzenlemeyi planlayan Mansour Arbabsiar’a suikast parası gönderdiği bilgisi tarafınıza iletilmiş midir? Bu bilgiler ışığında adli ve idari herhangi bir soruşturma başlatılması için tarafınızca hangi girişimde bulunuldu?

Bilgiyi ABD ile paylaştınız mı?

– Uluslararası teamüller gereği bu bilgi Suudi Arabistan ve ABD ile paylaşılmış mıdır? Raporda, bu paranın kaç taksit halinde ve hangi şartlarda ödeneceğine yönelik bir bilgi bulunmakta mıdır? Bu yönde tarafınıza gelen herhangi bir bilgi var mıdır?

Rafsancani’nin özel kalem müdürü devrede

– Anılan bilgi notunda, “Rıza Sarraf’ın Türkiye-İran arasında illegal olarak yüksek montanlı para transferi yaptığı, İstanbul Kapalı Çarşı’daki ‘Durak Döviz’in sahibi olduğu ve 2009-2011 yıllarında Türkiye’ye soktuğu paranın İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın eski özel kalem müdürü İsfendiyar Rahim Meşai’ye ait olduğu” tarafınıza bildirilmiş midir? Bu yüksek montanlı ve şüpheli para transferlerini araştırmak ve usulsüzlükleri önlemek için hangi adli veya idari girişimlerde bulundunuz? 

Rıza Sarraf İran ajanı mı?

– Mansour Arbabsiar ABD mahkemesinde verdiği ifadede Iran Güvenlik Birimleri ile birlikte Suudi Arabistan Elçisi’ne suikast düzenlemek için çalıştığını söylemiştir. Bu şahsa para yolladığı iddia edilen Rıza Sarraf İran istihbarat veya askeri birimlerine bağlı bir personel midir? Tarafınıza iletilen bu yönde bir bilgi var mıdır?

– Yabancı bir ülkedeki bir başka ülkenin büyükelçisini öldürmek isteyen bir suikastçiye para gönderen, bu yolla terör faaliyetine yardım ve yataklık yaptığı yönünde kuvvetli şüphe bulunan bir iş adamının tarafınızca “hayırsever bir iş adamı” olarak tanımlanmıştır.  Bunun uluslararası alanda ülkemize yaşatacağı itibar kaybına karşı atmayı planladığınız adımlar nelerdir?

Suudiler veya ABD uyardı mı?

– Bu konuda ABD veya Suudi Arabistan Hükümetleri’nden tarafınıza gelen bir uyarı, nota veya bilgi bulunmakta mıdır? Bu bilginin tarihi nedir?

Maddi ilişkiniz oldu mu?

– Rıza Sarraf ile ortak iş yapması veya onun işlerini kolaylaştırması için herhangi bir Bakanınıza verdiğiniz yazılı veya sözlü bir talimat var mıdır? Bu talimat hangi tarihte verilmiştir? Rıza Sarraf veya onun ortağı bulunduğu şirketlerle ailenize ait veya ortağı olduğu bir tüzel kişilik arasında herhangi bir maddi ilişki bulunmakta mıdır?

Print Friendly, PDF & Email