Gerçek enflasyon temel gıdada yüzde 16, sağlıkta yüzde 69

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, hükümetin enflasyon hedefini 2013’te de ıskaladığını, TÜİK’in özel çabayla düşük gösterdiği enflasyonun, çarşıda pazarda, günlük hayatta kat ve kat daha yüksek olduğunu bildirdi. Oran, enflasyon kağıt üzerinde yüzde 7,4 olmasına karşın halkın en çok tükettiği 40 gıda ürünündeki ortalama fiyat artışının ise yıllık yüzde 16,2’yi, kimi sağlık hizmetleri ücretlerinde de yüzde 17’yi aştığını, bazı sebzelerdeki fiyat artışının ise yıllık yüzde 100’ü dahi geçtiğine dikkat çekti.
Umut Oran, “Ekonomi süper, enflasyon düşüyor masalı çarşı pazardaki bu fiyatlarla çökmüştür. AKP hükümeti enflasyonu düşük göstererek onmilyonlarca ücretli çalışanı düşük ücret artışına mahkûm ederken, temel harcamalarında dahi enflasyon canavarına teslim ettiği vatandaşını iki kere mağdur etmektedir. Kaşıkla verdiğini kepçeyle alan AKP hükümetinden tek kurtuluş yolu vardır o da 77 gün sonra önümüze gelecek sandıktır” dedi.

Umut Oran’ın konuyla ilgili olarak bugün yaptığı yazılı açıklama şöyle:

  • AKP, enflasyon hedefini bu yıl da ıskaladı… 2013’te yüzde 5.3 hedefleyen AKP, daha sonra bunu yüzde 6.8’e revize etti. TÜİK, 2013’ün resmi enflasyonunu kağıt üstünde yüzde 7.4 olarak ilan etti.
  • Halkın hiç tüketmediği ürünler bir kenara bırakılıp, doğrudan vatandaşın yaşamını ilgilendiren mal ve hizmetler baz alındığında ise enflasyon bunun kat kat üstünde…
  • Endekste yer alan 130 gıda ürünündeki ortalama artış ise yüzde 9.7 olarak açıklandı. TÜİK’in veri tabanında gofret, kraker, kek, baklava, tahıl gevreği, badem içi, cips, kakao, çikolata gibi fantezi ürünler dışarda tutulup, halkın en çok tükettiği 40 temel gıda ürünü baz alınırsa bunlardaki ortalama fiyat artışı yüzde 16.2 ’ye ulaştı .
  • Yani halkın sofrasındaki yiyeceklerin yıllık ortalama fiyat artışı, resmi gıda enflasyonu olarak açıklanan oranın iki katına yaklaşıyor ve genel enflasyon oranının ise iki katından daha yüksek.
  • 2013 yılında gıda grubunda en çok pahalanan ürünlerin başında ise sebzeler geldi; bazı ürünlerdeki yıllık fiyat artışı yüzde 100 ’ü aştı.
  • TÜİK’in “TÜFE madde sepeti ve ortalama fiyatları ”na göre 2013 yılında ;

o    Patates yüzde 110
o    Kuru fasulye yüzde 58.9
o    Patlıcan yüzde 36.6 ,
o    Sivri biber yüzde 34.5
o    Lahana yüzde 28.5 zamlandı.

  • 2013 yılında asıl rekor artışlar ise sağlık hizmetlerinde yaşandı; 17 temel sağlık hizmetinde ortalama yıllık fiyat artışı yüzde 69 oldu. Bir yılda;

o    Laboratuvar tahlil ücreti yüzde 223 ,
o    Ultrason ücreti yüzde 146 ,
o    Röntgen ücreti yüzde 136 ,
o    Diş dolgu ücreti yüzde 135 ,
o    Hastane yatak ücreti yüzde 124 ,
o    Normal doğum ücreti yüzde 114,
o    MR çekim ücreti yüzde 113 ,
o    Diş çekim ücreti yüzde 111 ,
o    Sezaryenle doğum ücreti yüzde 45.3,
o    Ameliyat ücreti yüzde 38 ,
o    İlaç fiyatları yüzde 25 arttı.

  • 2013 yılında birçok alandaki bazı mal ve hizmetlerin yıllık fiyat artışları dudak uçuklattı. Ulaştırma gurubunda en yüksek artış yüzde 140.5 ’le şoför eğitim kurs ücretinde yaşandı.
  • Haberleşme gurubunda internet ücreti bir yılda yüzde 45.7 , sabit telefon görüşme ücreti yüzde 27.4 arttı.
  • Geçen yıl üniversite katkı payı yüzde 221,8 artarken, okul kitapları yüzde 36.1 , spor karşılaşmalarına giriş yüzde 30,3 , özel kablo yayın hizmetleri yüzde 21.2 zamlandı.
  • Ekonomi süper, enflasyon düşüyor masalı çarşı pazardaki bu fiyatlarla çökmüştür. AKP hükümeti enflasyonu düşük göstererek onmilyonlarca ücretli çalışanı düşük ücret artışına mahkûm ederken, temel harcamalarında dahi enflasyon canavarına teslim ettiği vatandaşını iki kere mağdur etmektedir. Kaşıkla verdiğini kepçeyle alan AKP hükümetinden tek kurtuluş yolu vardır o da 77 gün sonra önümüze gelecek sandıktır.

Basın Açıklaması:
Mutfaktaki-yangini-TUIK-yalanlari-sonduremez-2-1

Print Friendly, PDF & Email