CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın 2013 yılı ekonomik verilerini inceleyip 2014 tahminlerinde bulunurken, “Abraham Lincoln, ‘Bazı insanları her zaman, tüm insanları da bazen kandırabilirsiniz, ama tüm insanları her zaman kandıramazsınız’ der. Türkiye’de yurttaşlar sokaklarda ve sosyal platformlarda “hırsız var” sloganları atarken, ekonomi de yangın yerine döndü. 2013 yılı ekonomide kayıp yılı olurken 2014’ün ise belirsizliklerle dolu bir yıl olacağı şimdiden ortaya çıktı. Türkiye’de hükümet yolsuzluğa bulaşmıştır yapılan hırsızlık artık ortadadır. Denetlenmeyi kabul etmeyen, Sayıştay denetiminden kaçırılarak bütçesini kendi kendine onaylayan bir hükümet vardır. Vergi toplayan ama hesap veremeyen, vermeyi reddeden bir hükümet vardır.

Yolsuzluğun yerleşik olduğu vergi ve diğer fonların şahsi çıkarlar doğrultusunda halkın zararına kullanıldığı bu yönetim biçiminin adı “kleptokrasidir” ve Türkiye artık bunu kaldıramaz. Yeni yılda yeni bir hükümete ve yeni bir ekonomi politikasına ihtiyaç vardır. AKP hükümeti derhal istifa etmeli, Türkiye ekonomisi emin ellere teslim edilmelidir. 2014’te ekonomide ülkeyi bekleyen felakete karşı acil önlemler alınmalıdır. Başbakan, ilgili bakanlar ve yolsuzluğa bulaşmış tüm kişiler, talan ve soygunların hesabını vermelidir!” dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın konuyla ilgili olarak bugün yaptığı yazılı açıklaması şöyle: 

KLEPTOKRASİ 2013 YILINDA EKONOMİYE DAMGASINI VURDU 

  • Abraham Lincoln, “Bazı insanları her zaman, tüm insanları da bazen kandırabilirsiniz, ama tüm insanları her zaman kandıramazsınız” der. Türkiye’de yurttaşlar sokaklarda ve sosyal platformlarda “hırsız var” sloganları atarken, ekonomi de yangın yerine döndü. 2013 yılı ekonomide kayıp yılı olurken 2014’ün ise belirsizliklerle dolu bir yıl olacağı şimdiden ortaya çıktı.
  • Büyüme, işsizlik, dış ticaret, ödemeler dengesi, enflasyon, bütçe ve diğerlerinde AKP’nin 2013 ekonomi karnesi kırıklarla dolu…
  • Dış ticaret açığı alarm veriyor, cari açıkta milli gelirin yüzde 8’ini buluyor, enflasyonda hedef ciddi biçimde aşılıyor.
  • İşsizlikte yine bir arpa boyu düzelme sağlanamadı; işsizlik oranının yılı da çift haneli düzeylerde tamamlayacağı görülüyor. Gerçek işsiz sayısı 5 milyona yaklaşıyor.
  • Hükümetin 2014 yılı için öngördüğü makroekonomik hedefler de tamamen iddiasız bir tablo ortaya koyuyor. Kağıt üzerindeki hedeflere göre 2014’te ekonominin rölantide gitmesi umuluyor.
  • Kağıt üzerindeki hedefler bir yana, Fed’in parasal sıkılaştırma operasyonuna fiilen başlayacak olması nedeniyle 2014, AKP’nin on bir yılda şişirdiği ekonomi balonunun patlama yılı olmaya aday…
  • Parasal sıkılaştırmanın, borçla tüketen, borç parayla ödünç refah yaşayan Türkiye için birincil etkisi, TL’nin ABD doları ve diğer belli başlı gelişmiş ülke paraları karşısında hızla değer yitirmesi ve borçlanma faizlerinin hızla artması olacak. Mayıstan dolarda yaşanan yükseliş, son operasyonlarla ortaya çıkan siyasi kaosta ivme kazandı; 1 dolar 2.17 TL’ye ulaştı, ikinci el piyasada gösterge faiz çift haneli düzeylere çıktı. Borsa, hızla düşüyor.
  • Oysa henüz parasal sıkılaştırma başlamadı. Noel tatili nedeniyle kapalı olan dış piyasalar Türkiye’ye yönelik sermaye hareketlerini belirleyecek finansal kararları henüz almadılar. Türk siyaseti yolsuzluk operasyonlarıyla sarsılırken, yabancı piyasaların işleme başlayacağı, parasal sıkılaştırmanın fiilen devreye gireceği yılbaşından sonra, Türkiye ekonomisinde bir kasırga yaşanabilir. Bunun da faturasını esas olarak vatandaş ödeyecek…
  • İktidarı döneminde ekonomiyi sıcak para sömürüsüne açan, borçla tüketmeye dayalı bir hormonlu büyüme ve ödünç refah süreci yaşatarak iktidarda kalmayı başaran AKP’nin, bu operasyonlardan kurtulup yoluna devam edebilse bile sıcak para çıkışı nedeniyle ekonomide oyun alanı kalmıyor.
  • SONUÇ OLARAK; Türkiye’de hükümet yolsuzluğa bulaşmıştır yapılan hırsızlık artık ortadadır. Denetlenmeyi kabul etmeyen, Sayıştay denetiminden kaçırılarak bütçesini kendi kendine onaylayan bir hükümet vardır. Vergi toplayan ama hesap veremeyen, vermeyi reddeden bir hükümet vardır. Yolsuzluğun yerleşik olduğu vergi ve diğer fonların şahsi çıkarlar doğrultusunda halkın zararına kullanıldığı bu yönetim biçiminin adı “kleptokrasidir” ve Türkiye artık bunu kaldıramaz. Yeni yılda yeni bir hükümete ve yeni bir ekonomi politikasına ihtiyaç vardır. AKP hükümeti derhal istifa etmeli, Türkiye ekonomisi emin ellere teslim edilmelidir. 2014’te ekonomide ülkeyi bekleyen felakete karşı acil önlemler alınmalıdır. Başbakan, ilgili bakanlar ve yolsuzluğa bulaşmış tüm kişiler, talan ve soygunların hesabını vermelidir!

Basın Açıklaması: 
EKONOMI_2013-1

Print Friendly, PDF & Email