CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, alkollü içki ve tütün mamulleri satışıyla ilgili yönetmelikte üç yılda sekiz kez değişiklik yapılmasını TBMM gündemine taşıdı.

CHP’li Umut Oran’ın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Mehdi Eker’e yönelttiği soru önergesinde yer alan sorular şöyle:

  • Alkollü içki ve tütün mamulleri satışıyla ilgili yönetmelikte üç yılda sekiz kez değişiklik yapılmasının sebebi nedir?
  • Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu alkollü içki ve tütün mamulleri satışlarıyla ilgili yönetmelikte yaptığı son değişiklikle tütün ve alkollü içki satışları için ayrı ayrı satış belgesi alma zorunluluğunu getirmiştir. Yapılan bu yeni düzenleme hangi amaca hizmet etmektedir?
  • 2013 yılında alkol ve sigara ruhsatı için 200 lira ödenirken şimdi yeni düzenleme ile sadece sigara ruhsatı için 220 lira, alkol ruhsatı için 220 lira tahsil edilecektir. Ayrı ayrı  ruhsat alınması halinde yüzde yüz artış ile bu rakam 440 liraya çıkmaktadır. İl merkezleriyle büyükşehir belediyesine dahil ilçelerde, sigara ve alkollü içki toptan satış belgesi için ise 2 bin 200 TL, açıkta alkollü içki satış belgesi içinse 900 TL alınacağı belirlenmiştir. Bu durumda içki satışı için ayrı, sigara satışı için ayrı ruhsat istenmesinin ve ücretlerin esnafta yaratacağı mağduriyeti nasıl gidermeyi düşünmektesiniz?
  • 1 Ocak 2003’den beri kaç kişi ruhsat için başvurmuştur? Kaçı kabul edilmiştir? reddedilenlerin gerekçeleri nelerdir?
  • Son 10 yıldır ruhsat harcı olarak kaçar TL alındı, bu süre içerisinde yıl bazında elde edilen harç geliri toplam kaç TL oldu?
Print Friendly, PDF & Email