CHP’den Başbakan Erdoğan’a TCG Değirmendere soruları: 

“Mayın gemisinin havuzdan ayrılması nedeniyle mi kaza yaşandı?” 

“Değirmendere, 1974 yapımı Fransız Centaure’midir? Ömrünü ne zaman dolduracak?”

ANKARA

CHP, İzmir Tersanesi’nde yaşanan TCG Değirmendere kazasını TBMM gündemine taşırken, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DzKK) amiral-subaylarına yönelik davalarla birlikte personelin istifa etmesi, ayrılması nedeniyle bu tür kazaların artıp artmadığının açıklanmasını istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Deniz Kuvvetleri’nde yönetim zafiyeti mi var, personel eksikliği nedeniyle bu kazalarda artış mı var? Mayın gemisinin havuzdan ayrılması nedeniyle mi kaza yaşandı? Değirmendere, 1974 yapımı Fransız Centaure’midir? Ömrünü ne zaman dolduracak?” diye sordu
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle konuyla ilgili bir soru önergesini TBMM’ye sundu.  Oran önergesinde, “İzmir Tersanesinde 27 Kasım 2013 tarihinden bu yana havuzda bakımda olan TCG DEĞİRMENDERE (A576) Römorkörünün havuzda “Dalış” esnasında bugün henüz bilinmeyen bir nedenle sağ tarafa yan yatmak suretiyle “alabora” olması sonucunda 8’i asker 10 personel şehit oldu, 17 işçi ve askerimiz ise yaralı olarak kurtarıldı” dedi.

Ömrünü ne zaman dolduracak, niçin kaza yaşandı?

– Temmuz 1999’da Fransız Deniz Kuvvetleri’nden (A674 Centaure) devralınan TCG Değirmendere’nin 1974 yapımı olduğu bilgisi doğru mudur? TCG Değirmendere ekonomik ömrünü hangi tarihte dolduracaktır? TCG Değirmendere’nin bakıma alınmasını gerektiren özel bir durum söz konusu mudur? Bakımda hangi işlemler tamamlandı, 23 Aralık 2013 itibariyle bakım işlemleri bitmiş miydi?

– Bakımı yapılan mayın gemisinin havuzdan çıkartılması nedeniyle yaşanan denge sorunu mu söz konusu kazaya yol açmıştır?

– İzmir Tersanesi ne zamandan bu yana kullanılmaktadır?

– Tersanenin açıldığı tarihten bu yana kaç adet kaza yaşanmıştır? Bu kazaların nedenlerin ve kazalarda yaşamını yitiren-yaralananların sayısı kaçtır?

Personel eksikliği nedeniyle mi kazalar artıyor?

– Son yıllarda burada yaşanan kazalarda artış söz konusu ise bunun gerekçeleri nedir ve hangi önlemleri aldınız/alacaksınız?

– Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları hakkında son yıllarda yürütülen ve hukuki anlamda birçok tutarsızlığı barındıran çeşitli soruşturma ve davalar nedeniyle deneyimi, birikimi yüksek amiral, üstsubay, subay ve astsubayın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan ayrılması nedeniyle bu tür kazalarda artış yaşandığı iddiası doğru mudur?

Deniz Kuvvetleri’nde zafiyet mi var?

– Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda bugün itibariyle bir komuta zafiyeti var mıdır?

– Personel gemi/denizaltı komutanı eksikliği dolayısıyla 1 Ağustos 2007 tarihinden itibaren iptal edilen tatbikat, harp oyunu, manevralar var mıdır? Varsa bunlar hangileridir, iptal erteleme gerekçeleri nelerdir?

Print Friendly, PDF & Email