Oğlunuzun vakfı TÜRGEV’e 200 milyon TL değerinde arazi bağışı normal midir?

Ağaoğlu’nun imar değişiklyiğini de mi dış mihraklar yaptı?

Umut Oran’ın, Ağaoğlu’nun arazisi için 3 ayrı önerge verdiği ortaya çıktı

ANKARA

Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında gözaltına alınıp bırakılan işadamı Ali Ağaoğlu’nun basına yansıyan telefon görüşme tapelerinde, Veliefendi Hipodromu karşısındaki arazinin imar sorununu “büyük patron” diye söz ettiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından çözüldüğün söylemesi TBMM’ye taşındı. Bu arazinin imar tartışması için 8,5 ay önce 3 ayrı soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Erdoğan’a, “Ağaoğlu’nun sözünü ettiği büyük patron siz misiniz? Oğlunuzun vakfı TÜRGEV’e 200 milyon TL değerinde arazi bağışı normal midir? Bu imar tartışması için verdiğim önergelerin savsaklanması, yanlış yanıt gönderilmesi veya hiç yanıt gönderilmemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na siz mi talimat verdiniz?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, Ali Ağaoğlu’nun söz konusu arazisinin imar durumuyla ilgili tartışmalar hakkında Nisan 2013’te 3 ayrı soru önergesi verdiğini, ancak önergelerin birisinin hiç yanıtlanmadığını diğer ikisinin ise yanıltıcı yanıtlar gönderildiğini bildirdi. Oran’ın Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:

Ağaoğlu’nun imar değişiklyiğini de mi dış mihraklar yaptı?

– Rüşvet ve yolsuzluk soruşturması için “faiz lobisi” ve “dış güçlerin senaryosu” demeniz karşısında, Ali Ağaoğlu’nun plan tadilatı işlerini de söz konusu dış mihraklar yürütüp sonuca bağlamıştır? Bu dış mihraklar kim veya hangi ülkelerdir?

Bakanlık ve İBB’ye baskı uyguladınız mı?

– Rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınarak hakimlikçe bırakılan işadamı Ali Ağaoğlu’nun, 2011’de satın aldığı üzerinde fabrika ve taşınmazların bulunduğu Veliefendi Hipodromu’nun karşısındaki 70 dönümlük arazinin imar planının değişmesi için bakanlıklar ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne baskı uyguladınız mı?

Ağaoğlu’nun isteği nasıl kabul edildi?

– 40 dönümlük park alanının 25 dönüme düşürülmesi, ayrıca inşaat alanının 190 dönüme çıkarılarak, toplam inşaat alanının %193 artırılmasını öngören imar değişiklik teklifi, İBB Meclisince “oybirliğiyle” reddedilmesine karşın son anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca işadamı Ağaoğlu’nun istediği biçimde dönüşmesinin gerekçesi nedir?

Büyük patron siz misiniz?

– Ağaoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni devre dışı bırakılmasıyla ilgili olarak, basın yayın organlarına yansıyan bilgilere göre, “Ben Başbakan’a yaptırdım açık ve net söylüyorum yapmadınız, yapmadınız, Kadir Bey’e söyledim, ben de gittim büyük patrona o da Bakan’a talimat verdi” şeklindeki sözlerinde geçen ‘büyük patron’ siz misiniz? İBB’nin reddettiği imar teklifinin kabul edilmesi için hangi girişimlerde bulundunuz?

Oğlunuzun vakfı 200 milyon TL’lik arazi bağış normal mi?

– Yine basına yansıyan söz konusu konuşmasında Ağaoğlu’nun, M.K. adlı kişiye oğlunuz Bilal Erdoğan’ın başkanı olduğu TÜRGEV isimli vakfa 20 dönümlük araziyi bağışlamasının gerekçesi nedir? Bu arazinin değerinin 200 milyon TL olduğu belirtilmesi karşısında bir işadamının oğlunuzun başında olduğu TÜRGEV’e bağışlaması normal midir?

Aziz Babuşçu ve Bayraktar ismi geçiyor

– Ağaoğlu’nun daha sonraki telefon konuşmalarında AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile de görüşerek, Veli Efendi Projesi’nin önündeki engellerin aşılmasında, TÜRGEV’e yapılan bağışın işlerin yürümesini kolaylaştırdığını ifade etmesinin gerekçesi nedir?

İşte o önergeler

– Ağaoğlu’na ait söz konusu araziyle (İstanbul Bakırköy Kartaltepe Mahallesi 22 pafta 869 ada 19, 20, 35, 36, 88, 93 ve 112 sayılı parseller) ilgili olarak Nisan 2013’te verdiğim 3 ayrı soru önergesinin (7/21300, 7/21373, 7/21501) savsaklanması, yanlış yanıt gönderilmesi veya hiç yanıt gönderilmemesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na siz mi talimat verdiniz?

NOT: Eski önergemizden birisine gelen yanıta buradan ulaşabilirsiniz:
www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=126358

Print Friendly, PDF & Email