Adil yargılamayı etkileme ağır cezalık suç ise dokunulmazlık kapsamı dışında mı kalıyor?

19 yıl önce ‘Yolsuzluğu yapan babam ve hatta oğlum bile olsa cezasını veririz’ demiştiniz!

CHP, İstanbul’da düğmeye basılan ve bakan çocukları ile üst düzey bürokratlarıyla işadamlarının da isminin karıştığı rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında 5 polis müdürü ile İstanbul Başsavcıvekili Zekeriya Öz’ün görevden alınma gerekçesini BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan’a sordu. Oran, “3 Nisan 1994 tarihinde yapmış olduğunuz ‘Yolsuzluğu yapan babam ve hatta oğlum bile olsa cezasını veririz. Cezayı verdikten sonra odamıza girer ağlarız’ ifadesi kapsamında, soruşturmaya konu olan Bakanların ve kamu görevlilerinin görevden alınması için herhangi bir girişim veya talimatta bulundunuz mu, bu talimatın sonucunda ne olmuştur?” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, 1,2 ton altınla Dubai’ye giden uçakla ilgili olarak iki bakana yönelttiği soru önergelerinin ardından, polis müdürleri ve Zekeriya Öz’ün durumunu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye taşıdı. CHP İstanbul Milletvekili Oran’ın, Başbakan Erdoğan ’a yönelttiği sorular şöyle:

Sizin emrinizle mi müdürler görevden alındı?

  • İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapmakta olan Kaçakçılık, Asayiş, Terörle Mücadele, Mali Şube ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürleri 18 Aralık 2013 tarihinde (bugün) görevlerinden alınmıştır. İçişleri Bakanı’na, Emniyet Genel Müdürü veya İstanbul Emniyet Müdürü’ne bu yönde bir talimatınız bulunmakta mıdır, şayet talimatı siz vermediyseniz bu talimat İçişleri Bakanı’ndan mı gitti?

Dokunulmazlık kapsamı dışında mı?

  • Şayet tarafınızca verilen bir talimat bulunmuyorsa yapılan işlemlerin “adil yargılamayı etkileme” ve “suç örgütü üyeliği” suçlarıyla soruşturulması halinde ağır cezayı gerektiren suçüstü hali olduğu için Anayasa’nın 83. Maddesinde belirtilen yasama dokunulmazlığı kapsamı dışında kalacak olması ihtimali bulunmaktadır. Bu nedenle, şayet talimat ilgili Bakan tarafından verilmişse, İçişleri Bakanı hakkında idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?

“Adil yargılama” etkilenmiyor mu?

  • İlgili Bakanın İstanbul Emniyet Müdürü’ne yönelik böyle bir talimatı bulunmuyorsa işlemi yapanlar hakkında “adil yargılamayı etkileme” suçu nedeniyle tarafınızca ilgili Bakan’a adli ve idari bir soruşturma başlatması talimatı verilmiş midir?

Görevden almanın gerekçesi nedir?

  • Kamuoyunda yer alan bilgilere göre hacmi 100 milyar avroyu bulan, 5 senedir takip edilen, Bakanların, kamu görevlilerin ve işadamlarının rüşvet, kaçakçılık, kara para aklama gibi suçlarla itham edildiği bir soruşturma sürerken emniyet şube müdürlerinin görevden alınmasına hangi sebeple gerek görülmüştür? İlgili görev yeri değişikliği kararının gerekçesi nedir?

Babam, oğlum bile olsa cezasını veririz demiştiniz

  • 3 Nisan 1994 tarihinde yapmış olduğunuz “Yolsuzluğu yapan babam ve hatta oğlum bile olsa cezasını veririz. Cezayı verdikten sonra odamıza girer ağlarız” ifadesi kapsamında, soruşturmaya konu olan Bakanların ve kamu görevlilerinin görevden alınması için herhangi bir girişim veya talimatta bulundunuz mu, bu talimatın sonucunda ne olmuştur?

BTK’ya emir verdiniz mi?

  • Anayasamızın 112. Maddesinde Başbakan’a diğer bakanların iş ve işlemlerinin denetimi görevi verilmektedir. Bu kapsamda Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na Bakanların da adının karıştığı rüşvet, kara para aklama, kaçakçılık gibi iddiaları araştırmak için herhangi bir talimat verdiniz mi, teftiş kurulu göreve ne zaman başlamıştır, yapmış olduğu incelemenin sonucu ne olmuştur?

Aday olan Adalet Bakanı’nı görev alacak mısınız

  • Soruşturmaya adı karışan Bakanlarla, hali hazırda partinizin Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak kamuoyuna açıkladığınız Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in görevden alınması yönünde bir girişiminiz bulunacak mıdır?
  • Hisselerinin yüzde 51’i kamuya ait olan Halkbank’’a ilişkin iddialara yönelik olarak tarafınızca herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır, bu soruşturmanın başlangıç tarihi nedir ve nasıl sonuçlanmıştır?

123 milyon dolar rüşvet alan bakanlar kim?

  • Kamuoyunda yer alan bilgilere göre toplam 123 milyon dolar rüşvet alan 3 bakan kimdir? Bu iddia hakkında tarafınızca yapılan adli ve idari bir girişim bulunmakta mıdır?

Zekeriya Öz hangi gerekçeyle görevden alındı?

  • Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonunu koordine eden İstanbul Başsavcı Vekili Zekeriya Öz hangi sebeple görevden alınmıştır? Görevden alınması yönünde tarafınızca bir talimat verilmiş midir, bu talimatın sebebi nedir?
Print Friendly, PDF & Email