Yıllardır ‘borç yiğidin kamçısıdır’ diyen Erdoğan
Aklın başına yeni mi geldi?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, son 11 yılda kredi kartı sayısının yüzde 261 arttığına dikkat çekerek, “Önce teşvik ettiler, şimdi de önlem almaya çalışıyorlar” dedi.CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, kredi kartı sayısının 2002 sonundan bu yana yüzde 261 oranında artarak, 41 milyondan 60 milyon adete yaklaştığını söyledi. AKP iktidara geldiğinde sadece 4.3 milyar lira olan bireysel kredi kartlarındaki borç bakiyesinin adeta katlanarak büyüdüğünü ve ekim sonunda 82 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Oran, kurumsal kredi kartlarıyla birlikte tutarın 90 milyar lirayı aştığını bildirdi.

  • Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “ Kredi kartlarını almada lütfen hassas olun. Kredi kartları da faiz lobisinin en büyük kaynağıdır. Paranız, yorganınız kadar ayağınızı uzatın. Ondan sonra bunlara malzeme olmayın. Evinizde ne var ne yok, alıp götürürler ” diyerek halkı uyardı; hükümet de kısıtlayıcı önlemleri hayata geçirmeye hazırlanıyor.
  • Başbakan’ın sözleri, AKP’nin 11 yıla yaklaşan iktidarı dönemindeki hatanın acı itirafı gibi …Hem suçlu hem güçlü…
  • Çünkü AKP döneminde halk hep borçla tüketmeye teşvik edildi. Tüketici kredisi ve kredi kartlarıyla henüz kazanılmamış gelirler üzerinden borçlanarak tüketen vatandaşlara sanal bir refah süreci yaşatıldı ve bu da oya tahvil edildi. Bunun sonucunda kredi kartı sayısında ve borç bakiyesinde adeta patlama yaşandı.
  • Kredi kartı sayısı 2002 sonundan bu yana yüzde 261 oranında artarak, 41 milyondan 60 milyon adete yaklaştı .
  • AKP iktidara geldiğinde sadece 4.3 milyar lira olan bireysel kredi kartlarındaki borç bakiyesi adeta katlanarak büyüdü ve Ekim sonunda 82 milyar liraya ulaştı . Kurumsal kredi kartlarıyla birlikte tutar 90 milyar lirayı aşıyor.
  • Tüketici kredilerinin bakiyesi 240 milyar liraya yaklaştı. Bireysel kredi kartlarıyla birlikte hane halkı borç yükü 321 milyar liraya ulaşıyor .
  • AKP döneminde ailelerin geliri adeta yerinde sayarken borç yükü hızla arttı. Hane halkı borç yükünün harcanabilir gelire oranı bu yıl yüzde 55’i aşıyor. Tasarruf oranı ise yüzde 7 dolayında; çok düşük…
  • Hane halkı yükümlülüklerinin harcanabilir gelirine oranında AKP döneminde 10 kattan fazla büyüme yaşandı.  Söz konusu oran 2002 yılında yüzde 5’in altında bulunuyordu.
  • Tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için “kara liste”ye girenlerin sayısı 3 milyona yaklaştı.
  • AKP’nin tüketime dayalı sanal büyüme modeli, Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir cari açık belasını Türkiye’nin başına musallat etti. Türkiye patlayan cari açıkla 11 yıldır dünya şampiyonu.
  • Şimdi AKP, IMF gibi kuruluşların da uyarısı üzerine, cari açıktaki hızlı büyümeye karşı tüketimi yavaşlatmak için tüketici kredisi ve kart kullanımını sınırlamaya çalışıyor.
  • Ey AKP!… Yıllardır halkı borçla tüketime teşvik eden, “yalancı bahar”ı, “ödünç refah”ı kalkınma diye yutturan sendin. Şimdi kalkmış kredi kartı kullanmayın diyorsun, tüketimi kısıcı önlemler alıyorsun. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu!….

Basın Açıklaması:
KREDI-KARTLARI_UMUTORAN-2-1
 
 

Print Friendly, PDF & Email