“Yüzde yüz örtüşmeyebiliriz ama ilişkimiz dürüst zeminde ilerliyor”

“Değerli yalnızlığa” sahip çıkmadı!

ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’da darbenin arkasında İsrail’in olduğu yönündeki sözlerine Beyaz Saray’dan gelen kınamaya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilgi çekici bir tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın bu durumu anımsattığı önergesi üzerine Davutoğlu, “Dost ülke ve müttefiklerimizle bazı meselelerde yüzde yüz örtüşmeyebiliriz ama bu gibi durum ABD ile dostane ilişkilerimizde bir çelişki oluşturmayıp, esasen ilişkinin dürüst zeminde ilerlediğine işaret ediyor” açıklamasını yaptı.

Beyaz Saray Sözcüsü kınadı

Başbakan Erdoğan’ın, 20 Ağustos 2013’te yaptığı açıklamada Mısır’daki darbenin ardında İsrail’in olduğunu söylemesi üzerine ABD Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Başbakan Erdoğan’ın bugünkü sözlerini güçlü bir biçimde kınıyoruz. İsrail’in Mısır’daki olaylarda bir şekilde sorumluluğu olduğunu söylemek saldırgan, delilsiz ve yanlıştır” açıklamasını yapmıştı.

CHP, Obama ile görüşecek misiniz diye sormuştu

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, konuyu TBMM’ye taşıyarak, Earnest’in ayrıca bu tür ifadelerin bölgedeki tüm ülkelerin yapıcı işbirliği gereksiniminden uzaklaşmalarından öte bir işe yaramayacağını belirttiğini vurguladı. Oran, Başbakan Erdoğan’a, “Bu durumda Mısır ve Ortadoğu politikanızda bölge ülkeleri ve ABD karşısında hangi yolu izleyerek barışı bölgede hakim kılmayı planlıyorsunuz? Başkan Barack Obama ile temasa geçerek sözcüsüne olan tepkinizi dile getirecek misiniz? Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest’in bu açıklaması karşısında hangi girişimlerde bulunacaksınız?” sorularını yöneltti.

Yüzde yüz örtüşmesek de dürüst ilerliyor

Davutoğlu ise Obama ile görüşme ya da kınanmasına dair herhangi bir ifade kullanmaksızın, “Her alanda yakın işbirliği içinde olduğumuz, dost ülkeler veya NATO müttefiklerimiz ile bazı meselelerde tutum ve yaklaşımlarımız tabiatıyla her zaman yüzde yüz örtüşmeyebilmektedir. Bu gibi bir durum ABD ile dostane ilişkilerimizde bir çelişki oluşturmayıp, esasen ilişkilerin dinamik ve dürüst bir zeminde ilerlediğine işaret etmektedir” demekle yetindi.

Davutoğlu, “Değerli Yalnızlığı” görmezden geldi

Önergeyi Başbakan Erdoğan adına yanıtlayan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başbakan Erdoğan’ın danışmanı İbrahim Kalın’ın telaffuz ettiği “değerli yalnızlık” ifadesini ise sahiplenmezken, şu soruyu görmezden geldi:

“Danışmanınızın dile getirdiği “değerli yalnızlık” ifadesi nedeniyle kamuoyunda oluşan, “ülkeyi dış ilişkiler bağlamında itibarsızlaşmak ve yalnızlaşmak acaba AKP hükümetince dış politikada değerli olarak mı algılanıyor” şeklindeki görüşün gerçeklik payı nedir?

Davutoğlu, Umut Oran’ın “Orta Doğu’da Türkiye’nin karşısında pozisyon belirlemiş olan ülkeleri ikna etmek için de aynı Brüksel’de olduğu gibi Arap ülkelerinde de bir AKP temsilciliği açmayı düşünüyor musunuz?” sorusuna da yanıtsız bırakmayı tercih etti.

Print Friendly, PDF & Email