Arınç: Sansür değil, çağrılmayan medya organları Başbakanlığa akredite değil!

ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “demokratikleşme” adını verdiği paketi açıkladığı toplantıya 7 gazete ve 3 TV kuruluşunu çağırmamasıyla ilgili önergeye yanıt Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın önergesini yanıtlayan Arınç, “Dünyanın her yerinde gerçekleştirilmekte olan akreditasyon uygulaması sansür olarak değerlendirilmemektedir” dedi. Arınç’ın, “Toplantı sonrasında Erdoğan’ın gazetecilerin sorularını kabul etmemesinin gerekçesi nedir? Bu tavrınız da toplantının içeriğiyle çelişkili bir durum yaratmıyor mu?” sorusunu görmezden gelerek yanıtsız bırakması da dikkat çekti.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu önergeyi Arınç yanıtladı.
Oran’ın önergesinde yer alan “30 Eylül 2013 tarihinde Ankara’da, ‘Demokratikleşme paketini’ açıkladığınız basın toplantısına bazı basın kuruluşlarını çağırmamanız sansür değil midir? Bu toplantıya Sözcü, Aydınlık, Birgün, Sol, Yeni Çağ, Evrensel, Özgür Gündem gazeteleri ile Halk TV, Hayat TV ve İMC TV’nin temsilcilerinin, muhabirlerinin katılmasını engelleme gerekçeniz nedir? “Demokrasi” ile ilgili toplantının sansür uygulamasına tabi olması çelişkili bir durum değil midir?” sorularına Arınç 3 cümlelik yanıt verdi. Arınç’ın yanıtı şöyle: 

Sansür değil akreditasyon

“Demokratikleşme paketinin açıklanacağı duyurusuna istinaden, Başbakanlığa akredite basın-yayın organlarının temsilcileri anılan toplantıya katılmışlardır. Önergede adı geçen basın-yayın organları Başbakanlığa akredite değillerdir. Dünyanın her yerinde gerçekleştirilmekte olan akreditasyon uygulaması sansür olarak değerlendirilmemektedir.”

Soru kabul etmemeyi görmezden geldi

Arınç’ın, CHP’li Umut Oran’ın Başbakan Erdoğan’a yönelttiği “Toplantı sonrasında gazetecilerin sorularını kabul etmemenizin gerekçesi nedir? Bu tavrınız da toplantının içeriğiyle çelişkili bir durum yaratmıyor mu?” sorusunu görmezden gelmesi ise dikkat çekti.

NOT: Önerge ve yanıtına buradan ulaşabilirsiniz:
www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=141494

Print Friendly, PDF & Email