Umut Oran’dan İçişleri Bakanı’na ‘Coş’kulu soru bombardımanı

AKP Adana milletvekilinin vahim Avni Coş ihbarı ne oldu?

Coş’un valiliğinde Başbakan’ın dosyasını kapatması mı etkili oldu?

ANKARA

CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenci evleri ile ilgili açıklamasının hemen ardından, “sözleri bizim için talimattır” diyerek harekete geçen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile ilgili kapsamlı bir önerge hazırlayarak TBMM’ye sundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, “Yıllarca kaymakamlık vali yardımcılığı yapmış olan AKP Adana Milletvekili Ali Küçükaydın’ın, Avni Coş hakkında bizzat size gönderdiği 20 Şubat 2013 tarihli ihbar mektubunun akıbeti ne oldu? Coş’un 20 Şubat 2003 tarihinde vali yapılmasında Başbakan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemin kapsayan usulsüzlük dosyasını kapatması mı etkili oldu?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Avni Coş hakkında hazırladığı soru önergesini İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sundu.

Umut Oran önergesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın öğrenci evleri ile ilgili konuşmasını bitirir bitirmez aynı dakikalarda Adana Valisi Hüseyin Avni Coş’un “Sayın Başbakanımızın talimatları doğrultusunda gerekli çalışmalar tabi ki yapılıyor” açıklamasını yaptığını anımsattı. Önergede Güler’e yöneltilen sorular şöyle:

Valilere talimat sözlü mü yazılı mı verilir?

“- Hükümetiniz valilere talimatı sözlü olarak mı yazılı olarak, genelgelerle mi vermektedir? Valiler görev yaptıkları illerde, hükümeti mi Türkiye Cumhuriyeti Devletini mi temsil etmektedir?

Hakkında kaç şikayet var?

– Hüseyin Avni Coş hakkında bugüne kadar İçişleri Bakanlığı’na ulaşmış kaç adet şikayet ve ihbar bulunmaktadır, bunların her birisinin akıbeti ne olmuştur? İhbar ve şikayetlerin kaç tanesi hakkında öninceleme, inceleme, araştırma, soruşturma yapılmıştır?

AKP milletvekilinin vahim Avni Coş ihbarı ne oldu?

– Yıllarca yaptığı kaymakamlığın ardından Diyarbakır, Manisa ve Gaziantep Vali Yardımcılığı görevlerinde bulunmuş bir meslektaşınız olan AKP Adana Milletvekili Sn. Ali Küçükaydın’ın selefiniz İdris Naim Şahin ve Bakan Yardımcınız Osman Güneş’e şifahi olarak iletmesine karşın sonuç elde edememesi üzerine TBMM antetli kağıdıyla 20.02.2013 tarihinde yazılı olarak bizzat size bildirdiği ve Avni Coş için “tabiri caiz ise devlet terörü estirmektedir” ifadesini kullandığı ihbar/şikayet dilekçesinde belirtilen hususlarda hangi işlemleri yaptınız?

Başbakan’ın dosyasını kapatması mı etkili oldu?

– Avni Coş’un Mülkiye Başmüfettişi iken 10 Şubat 2003 tarihinde Vali olarak Bingöl’e atanmasında, Başbakan Sn. Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile ilgili bir yolsuzluk soruşturmasını “suç oluşmamıştır” diyerek kapatmasının etkisi nedir?

– Avni Coş’un, Sayın Ali Küçükaydın’ın da ihbar dilekçesinde sözünü ettiği biçimde “Başbakan Erdoğan’a özel yakınlığını ihsas ettirerek, İstanbul Belediyesi’nde yaptığı soruşturmayı imalı şekilde anlatabilmektedir” şeklinde de yer alan saptamasının gerçeklik payı nedir?

Gittiği her ilde ihaleler H.A.’ya

– Küçükaydın’ın ihbar dilekçesinde de yer alan ve Coş’un görev yaptığı Bingöl, Aksaray, Kırklareli, Aydın ve Adana’ya götürerek kamu ihalelerini müteahhit H.A.’ya verdiği iddiası hakkında hangi işlemi yaptınız?

– H.A.’nın Adana’da vefat etmesi üzerine ihalelerin önemli bir kısmının B. isimli firma aracılığıyla yönlendirdiği ve şirketin sahibi R.S.’nin adı deşifre olunca şirketleri hisselerini kardeşine devredip, yeni bir şirket kurduğu ve Suriye’den gelen mültecilerle ilgili devlet işlerini bu firma üzerinden yaptığı doğru mudur? Bu iddia için ne yaptınız?

Doktor özel hastaneye mi yerleştirildi?

– Yine söz konusu ihbar dilekçesinde yer alan ve Avni Coş’un Kırıkkale Valiliği sırasında da ilişkisi olduğu iddia edilen Dr. A.B.B.’yi Adana’da bir özel hastaneye yerleştirdiği iddiası doğru mudur? Avni Coş’un özel yaşamıyla ilgili başkaca bir ihbar bakanlığınıza ulaştı mı?

– Avni Coş’un ilk valilik görev yeri olan Bingöl’de bir kadın polisle ilgili olarak Bakanlığa ulaşan bir ihbar var mıdır, sonucu ne olmuştur?

CHP’li Çerçioğlu ile tartıştı

– Aydın Valisi iken Avni Coş’un, CHP’li Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun korumalarını geri çekmesi, yoksulların yararlandığı aşevini tahliye etmesi, belediye araçlarına usulsüz biçimde trafik cezası kestirmesiyle ilgili olarak hakkında hangi işlemler yapılmıştır?

– Aydın Valisi iken 30 Ağustos 2010 tarihinde CHP milletvekilleriyle tartışan ve daha sonra alana AKP milletvekilleriyle gelmesi hakkında herhangi bir inceleme yaptınız mı, sonucu ne olmuştur?

MHP’lilerin afişini de indirtti

– Aydın’da MHP il binasının duvarına asılan ve üzerinde Başbakan Erdoğan ve Obama´nın resmi bulunan ”Sen açıldıkça analarımız ağlıyor’ yazılı pankartın dönemin valisi Avni Coş’un talimatıyla indirilmesinin gerekçesi nedir, bununla ilgili şikayet hakkında hangi işlemi yaptınız?

OHAL Vali Yardımcılığında ne oldu?

– 1991-95 yılları arasında OHAL Vali Yardımcısı olarak Diyarbakır’da görev yapan Avni Coş hakkında o dönem kaç adet şikayet Bakanlığınıza ulaşmıştır? Buradaki görevi esnasında Avni Coş hakkında herhangi bir inceleme araştırma yapıldı mı?”

Print Friendly, PDF & Email