CHP’den İçişleri’ne: Rabıta sizden izin aldı mı, ‘pansiyon’da kimler çalışıyor, kalıyor?

Suudi Rabıta Kurumunun Reyhanlı’daki pansiyon-okul görünümlü hastanelerine Türklerin girmesi yasak

ANKARA

CHP, Suudi Arabistan kökenli “Rabıtatül Alemi İslami Uluslararası İmar ve Kalkındırma Kurumu” finanse ettiği pansiyon ve okul görünümlü 4 sağlık merkezinin Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 9 aydır faaliyette bulunduğunın ortaya çıkması üzerine konuyu TBMM’ye taşıdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, “İçeri Türklerin girmesinin yasak olduğu bu merkeze kim izin verdi, burada çalışan ve Arapça konuşanlar kimlerdir? Rabıta sizden izin aldı mı? Pansiyon görünümlü hastanelerin diğerleri nerede kuruldu? Tabelasında ‘Yörük Pansiyon 03264130054 ve 05069951229’ yazan yerde bugüne kadar kimler kaldı?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergelerinde konuyu gündeme getirdi.

Umut Oran’ın önergesinde, “Cumhuriyet gazetesi yazarı Tuluhan Tekelioğlu bugün manşetten verilen haberiyle bizzat yerinde gözlemlediği bir gerçeği açıklayarak, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adına savaşıp yaralananların Reyhanlı’da kurulan 4 hastanede tedavi edildiğini, “Hollandalıyım diyerek” içeri girdiği bu hastanelerin pansiyon veya okul görünümünde olduğunu, içeriye Türk vatandaşlarının alınmadığını bildirdi! İfadelerine yer verildi.

Yörük Pansiyon’u kimler işletiyor?

Önergede yer alan ve iki bakan yöneltilen sorular şöyle:

– Türk vatandaşlarının içeri alınmadığı ve 9 aydır faaliyette bulunduğu öğrenilen bu hastanelerde çalışan Suriyeliler, Suudiler kimlerdir?

Polis karakolu bu pansiyonu kontrol etti mi?

– Bu hastanelerden bir tanesinin kapısında “Yörük Pansiyon 03264130054 ve 05069951229” yazmaktadır. Bu pansiyonda bugüne kadar kimler kaldı, polis karakoluna burada geceleyenlerin kimlik bilgileri hakkında gerekli bildirimler yapıldı mı? Yapılmadıysa ihmali olan karakol görevlisi ve pansiyon çalışanı hakkında hangi işlemi yapacaksınız?

– Bu ‘pansiyon-hastanelerin’ kapılarında çalışan olan güvenlik görevlileri kimlerdir, sertifika tarihi ve numarası nedir, silahlı olarak mı görev yapmaktadırlar?

Rabıta sizden izin aldı mı?

– Pansiyon görünümlü hastaneyi Suudi Arabistan kökenli “Rabıtatül Alemi İslami Uluslararası İmar ve Kalkındırma Kurumu” finanse ettiği belirtilmektedir. Merkezi Mekke’de olan Rabıtatül Alemi İslami’nin 19 Mayıs 1962 yılında Kral Suud tarafından kurulduğu belirtilmektedir. Bu kurum bakanlık olarak merkez teşkilatınızdan veya valilikten izin aldı mı, ne zamandan beri Türkiye’de faaliyette bulunmaktadırlar? Söz konusu Suudi kurumu hangi ilde ne tür faaliyetler yürütmektedir?

– Rabıta’nın kollarından biri olan bu kurum Türkiye’de “kişilik geliştirme ve meslek edindirme merkezi” olarak imam hatip ve din kursları verme yetki ve iznini kimden aldı? Bu kurumdakilerin çalışma izinleri var mıdır, yabancılar şube müdürlüklerinde konuyla ilgili kayıt ne zaman nerede yapılmıştır?

4 ‘rehabilitasyon’ merkezi nerede?

– Söz konusu pansiyonda Arapça “Türkiye Cumhuriyeti’ndeki 3. Rehabilitasyon Merkezine hoş geldiniz” şeklinde afiş asıldığına göre bu merkezlerden Türkiye’de kaç tane daha vardır? Diğer iki merkez nerede bulunmaktadır?

İlaç ve aletler yurda nasıl sokuldu?

– Söz konusu Suudi pansiyon-hastanesinde ilaçlardan fizik tedavi merkezinde kullanılan aletlere kadar her şeyin Suudi sivil toplum örgütü tarafından sağlandığı bildirilmesi karşısında söz konusu ilaç ve tıbbi aletler kim tarafından hangi yolla hangi tarihte Türkiye’ye getirilmiştir?

Print Friendly, PDF & Email