CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, TİM’in Ekim ayı verilerini değerlendirirken, yeni OVP ile açıklanan aşağı çekilmiş ihracat hedefinin dahi tutmasının zor olduğunu belirterek, “İhracat karaya oturuyor, dış ticaretin kaptanı nerede?” diye sordu. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın bugün yaptığı yazılı açıklaması şöyle:

İHRACAT KARAYA OTURUYOR DIŞ TİCARETİN KAPTANI NEREDE? 

AŞAĞI ÇEKİLEN İHRACAT HEDEFİNİN BİLE TUTMASI ZOR…

  • Bu yıl kan kaybeden ihracat Ekim ayında da yerinde saydı. TİM verilerine göre altın hariç toplam ihracatta geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 1.5’lik bir artış kaydedildi. Bu artış ise daha çok tarım sektöründen kaynaklandı, sanayi kan kaybetti.  Özellikle çelik sektöründe yüzde 20.5, kimyada yüzde 13.3, cam ve seramikte yüzde 4.7’lik düşüşler dikkati çekti.
  • Hükümet 2013 yılı için başlangıçta 158 milyar dolar olarak öngördüğü ihracat hedefini, Ekim ayında açıklanan yeni OVP’de 153.5 milyar dolara çekmişti.
  • TİM’in açıkladığı verilere göre bu yıl Ocak-Ekim döneminde altın da dahil toplam ihracat geçen yılın eş dönemine göre yüzde 0.2 gerileyerek 124.4 milyar dolarda kaldı.
  • Bu trend son iki ayda da devam ederse OVP’deki yeni hedef bile tutmayacak. Revize hedefin tutması için son iki ayda 29.2 milyar dolarlık ihracat gerekiyor.
  • Öte yandan TÜİK’in ilk dokuz aya ilişkin verileri bu dönemde 75 milyar doları aşan dış ticaret açığının yılın tümünde 100 milyar doları aşacağını gösteriyor. Buna göre başlangıçta 95 milyar dolar öngörülen, yeni OVP’de 98 milyar dolara revize edilen dış ticaret açığı hedefi de aşılacak.
  • En büyük pazar olan AB ülkelerinin son yıllarda yaşadığı ekonomik kriz ve daralma süreci, ihracattaki kan kaybına mazeret olarak gösterilmişti. Bu yıl ise AB ekonomilerinin hızla toparlanarak güçlendiği halde bu gelişmenin Türkiye’nin ihracatına birebir yansımadığı gözleniyor.

Basın Açıklaması Pdf.
HRACAT_ekim2013_UmutOran

Print Friendly, PDF & Email