CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “’Büyük Türkiye, Güçlü Ekonomi’ için kişi başına gelirle birlikte insani gelişmişliğe, özgürlük ve demokrasi standartlarına da bakmak gerekir. Kişi başı gelirde 66, insani gelişmişlik endeksinde 90, özgürlük ve demokrasi standartlarında 120. sırada olunduğu zaman büyük ülke ve güçlü ekonomiye sahip olunamıyor. Demokrasi ve özgürlük açığını kapatmak en öncelikli gündem olmalıdır. Ülkedeki bir başka açık da cari açıktır. Burada da Türkiye yeni bir rekora koşuyor ilk 5’e oynuyor” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın konuyla ilgili bugün yaptığı yazılı açıklama şöyle: 

  • Türkiye’nin, bu yıl GSYH büyüklüğüne göre ülke sıralamasında 17’nciliğini korurken, kişi başına GSYH’ye göre yapılan sıralamada ise 2 basamak birden düşerek 66’ncılığa gerileyeceği bekleniyor.
  • Türkiye, kişi başına GSYH’a göre sıralamada 2000 yılında dünya ülkeleri içinde dünyada 63’üncü sıradaydı. Ağır ekonomik kriz yaşanan 2001’de 70’inci sıraya düşen Türkiye, 2002 sonundan bu yana işbaşında olan AKP hükümetleri döneminde anlatılan “hızlı büyüme” masallarına rağmen, 2012 itibariyle 64’üncü olabildi, 2000 yılındaki sırasını hala yakalayamadı.
  • Türkiye’nin bu yıl 66’ncı sıraya kayması izleyen yıl da bu sırada kalması bekleniyor. Bu da AKP’nin 11 yıla yaklaşan iktidarında Türkiye’yi büyütmek bir yana Türk halkının refah düzeyini dünyanın gerisinde bıraktığının gösteriyor…
  • 2013’te öngörülen kişi başına GSYH’ye göre Türkiye, sadece Lüksemburg, Norveç, İsviçre, İsveç, Danimarka, Almanya, Fransa, ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin değil, İsrail, Umman, Bahreyn gibi Ortadoğu, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Estonya, Litvanya, Macaristan, Hırvatistan gibi eski Doğu Bloku ülkelerinin de altında kalıyor. Uruguay, Şili gibi Orta Amerika ülkeleri ve eski Sovyet ülkesi Kazakistan bile kişi başına milli gelirde Türkiye’yi solluyor.
  • Ekonomisi “iflas” etti denilen Yunanistan’ın kişi başına milli gelirinin 2013’te 21.6 bin dolar, Kuzey Kıbrıs’ın ise 24.7 bin dolarla Türkiye’yi ikiye katlayacağı görülüyor.
  • Son yıllarda AKP, sık sık Türkiye’yi en büyük 20 ekonomi arasına sokmakla övünüyor. Oysa Türkiye zaten AKP’den önce de ilk 20 ekonomi arasındaydı.
  • Büyük ekonomi sıralaması GSYH tutarına göre yapılıyor. Oysa bir ülkenin GSYH’sinin büyüklüğünde nüfus faktörünün önemli rolü bulunuyor. Ülkenin kalkınmışlığı ve refah seviyesini ise asıl kişi başına GSYH’si gösteriyor. İlk 20 ekonomi arasında yer alan Türkiye’nin kişi başına milli gelirde ise çok alt sıralarda bulunması ve sıralamadaki yerinin giderek aşağılara inmesi ülkenin kalkınma değil, refah düzeyinin dünya ile karşılaştırmada göreli olarak gerilediğini gösteriyor.
  • Kişi başı gelirde 66, insani gelişmişlik endeksinde 90, özgürlük ve demokrasi standartlarında 120. sırada olunduğu zaman büyük ülke ve güçlü ekonomiye sahip olunamıyor. Demokrasi ve özgürlük açığını kapatmak en öncelikli gündem olmalıdır.
  • Bir başka açık: Cari açık. Burada da Türkiye yeni bir rekora koşuyor ilk 5’e oynuyor. IMF projeksiyonlarına göre cari açık sıralamasında Türkiye ise bu yıl üç basamak birden yükselerek, 5’inciliğe; 2014’te de bir basamak daha çıkarak 4’üncülüğe yerleşecek. 2011 yılında 75 milyar dolarla, ABD’nin ardından en fazla cari işlemler açığı veren ülke olan Türkiye, 2012’de ekonomiyi soğutma önlemleriyle açığın 50 milyar doların altına çekilmesiyle 8’inci sıraya kaymıştı.

Basın Açıklaması:
IMF_Umut-Oran-1

Print Friendly, PDF & Email