Umut Oran: “Personelinizde denediniz mi, zarar vermediğini nereden biliyorsunuz?” 

“Doz ayarı nasıl yapılıyor, doz aşılırsa vücuttaki etkisi ne oluyor?”

ANKARA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bugünden itibaren kullanmaya başlayacağı 54 adet elektro şok silahı ile ilgili kimi kaygılar CHP tarafından TBMM’ye taşındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı Muammer Güler’e, “Saldırganın 10 saniye boyunca sersemletilmesi nasıl sağlanmaktadır, şok dalgaları insana zarar vermiyor mu? Bu dalgaların zarar vermediğine dair hangi teknik ve tıbbi raporlar alınmıştır? Bu amaçla personeliniz üzerinde uygulama yaptınız mı? Doz ayarı nasıl yapılıyor, doz aşılırsa vücuttaki etkisi ne oluyor? Polislerin, saldırganın göz, ağız, kulak, gırtlak, jenital bölge gibi hassas yerlerinden yanlışlıkla vurması durumunda insan vücudunda nasıl bir etki yaratılmaktadır? Bu durumda vücutta kalıcı zarar oluşuyor mu?” diye sordu.

20 elektro şok tabancası İstanbul’da

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Bakan Güler’in yanıtlaması istemiyle TBM’ye soru önergesi sundu. Oran, önergesinde, “Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne 20 adet elektroşok silahı gönderildiği, silahları kullanacak olan Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğündeki 54 personele 3 günlük eğitim verildiği ve silahların bugünden itibaren kullanılacağı basına yansımıştır” dedi. CHP’li Oran, İçişleri Bakanı Güler’e şu soruları yöneltti:

Personelde denediniz mi nereden biliyorsunuz?

– Bu silahlar hangi durumlarda kimlere karşı kullanılacaktır? Silahın kullanımı için Türkiye’de kaç personelinizi eğittiniz?

– Silahın çalışma mantığı nedir, saldırganın 10 saniye boyunca sersemletilmesi nasıl sağlanmaktadır, şok dalgaları insana zarar vermiyor mu? Bu dalgaların zarar vermediğine dair hangi teknik ve tıbbi raporlar alınmıştır? Bu amaçla personeliniz üzerinde uygulama yaptınız mı?

– Resmi olarak bugünden itibaren kullanılan bu silahı denemek amacıyla önceki günlerde herhangi bir olayda/saldırıda kullandınız mı, sonucu ne oldu?

Doz ayarı nasıl yapılıyor, aşılırsa ne olacak?

– Silahın uyguladığı elektro şokun doz ayarı nasıl yapılmaktadır, belirlenen doz miktarının aşılması halinde ne olacaktır?

– Bir kişi üzerinde 24 saatte 3 kezden fazla kullanıldığında zarar verdiği açıklanması karşısında bu durumu önlemek için hangi önlemleri alacaksınız? Bu durumda insan vücudunda nasıl bir zarar vermektedir?

Ya hassas yerden vurulursa?

– Polislerin, saldırganın göz, ağız, kulak, gırtlak, jenital bölge gibi hassas yerlerinden yanlışlıkla vurması durumunda insan vücudunda nasıl bir etki yaratılmaktadır? Bu durumda vücutta kalıcı zarar oluşuyor mu?

Video kaydı ne için?

– Silah üzerinde bulunan ve bir saatlik kapasitesi olduğu belirtilen video kaydı ne amaçla kullanılacaktır? Bu görüntülerin kötüye kullanımının önlenmesi ve denetimi nasıl sağlanacaktır?

İhale mi yapıldı, kaç adet alındı?

– Bu silahları üreten firma kimdir, ne zaman hangi ihale yöntemiyle bu silahtan kaç adet satın alınmıştır? Silahın birim fiyatı nedir ve hangi ile kaçar adet gönderdiniz? Bu silahların optimum kullanım süresi nedir?

Print Friendly, PDF & Email