“İlçedeki projeler ve ruhsatların tamamı İmar Yönetmeliği’ne uygun!”

Umut Oran: Gözleri de vicdanları da kapalı, ama hesap sormaya 167 gün kaldı

İçişleri, Esenyurt’taki batık inşaat firmalarını da açıkladı

ANKARA

İstanbul Esenyurt’ta onbinlerce yurttaşın mağdur olduğu imar sorunuyla ilgili olarak CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın verdiği soru önergesine İçişleri Bakanlığı’ndan şaşırtıcı bir yanıt geldi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, Esenyurt’taki inşaat projeleri ile ruhsatlarının tamamının İmar Yönetmeliği’ne uygun olduğunu bildirdi. Bakan Güler, ilçedeki inşaat firmaları ve projelerindeki usulsüzlük olup olmadığı hakkında da ayrıntılı bilgiler verdi. Umut Oran ise AKP’li Esenyurt Belediyesi’nin 2008’den bu yana yarattığı sorunlar yumağı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin buna göz yumması nedeniyle bugüne gelindiğine işaret ederken, “Esenyurt’ta 100 bin insan yıllardır canhıraş bağırıyor, AKP’den duyan yok, kulaklarını da vicdanlarını da tıkamışlar. Bu yanıta bakarsanız hiçbir sorun yok Esenyurt’ta binlerce aile boşuna kan ağlıyor, evsiz yurtsuz imarsız kalmamışlar! Maketten satışa göz yumuldu, imar sorunu olduğunu bile bile birçok firmanın satışına izin verildi ve bu inanılmaz mağduriyet ortaya çıktı. Allah korkusu da yok bunlarda bir dedikleri bir diğerini tutmuyor, minareyi çalan kılıfını hazırlıyor ama hiç merak etmesinler hesap sormaya 167 gün kaldı” diyerek tepki gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Esenyurtlular’ın talepleri üzerine konuyu 28 Ocak 2013 tarihinde TBMM’ye taşıyarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Esenyurt’ta 2 yıldır süren ve 100 bin kişinin yaşamını zindana çeviren imar sorunu ne zaman çözülecek? İmarsız ruhsatsız veya batık durumdaki inşaat firmaları hangileridir” diye sordu.

180 bini aşkın konut

Başbakan yerine önergeyi yanıtlayan İçişleri Bakanı Muammer Güler,  2004 yılından bugüne kadar verilen ruhsat sayısının 13 bin 638, üretilen konut sayasının 105 bin 450, üretilen ticari yapının 7 bin 484 ve üretilen sanayi yapısının 837 olduğunu, kentsel dönüşümle üretilen konut sayısının 70 bini aştığını, halen 17 projenin temel hafriyat düzeyinde olduğunu, Esenyurt’ta firmaların karlılık oranlarının yüzde 10 seviyelerinde olduğunu bildirdi.

Bütün proje ve ruhsatlar yönetmeliğine uygun!

“Ayrıca Esenyurt ilçesindeki projelerin tamamının ve Esenyurt Belediyesi ile İBB tarafından verilen ruhsat ve eklerinin yürürlükteki plan, plan notları ve İBB İmar Yönetmeliği’ne uygun olduğu anlaşılmıştır” diyen İçişleri Bakanı Güler’in verdiği bilgiye göre Esenyurt’taki büyük inşaat firmalarının durumları da şöyle:

İşte firmalar hakkında bilgiler

FİYAPI A.Ş. : Esenyurt’ta ruhsatlı 4 projesi mevcut ve iflas erteleme talebinde bulundu. İki projesi bitti, ikisi sürüyor. Fi-Life projesinde ise konuttan vazgeçerek, ticari alan kazanmak için kaba inşaatı biten bir bloğu yıkıyor.

Ukra İnşaat: 536 bağımsız bölüm projesi var ve iflas erteleme talebinde bulundu. Projesi ruhsatlı ve kaba inşaatının yüzde 40’ı tamamlandı. Maketten 900 civarında satış yaptı ve fazla olan 360 satışla ilgili iadelere başladı.

Babil Kuleleri, Vera Park ve Samsun Towers projeleri: Düşünülen arsalar kooperatif usulüyle satın alınarak kat karşılığı müteahhide verildi. Arsalar için düzenlenen ruhsat ve notlar İBB İmar Yönetmeliği’ne uygun. İnşaat ruhsatlara göre devam ediyor, ruhsata aykırı yapılaşma yok, fazla emsal talepleri mevcut.

Osmanlı İnşaat (Esenyurt ilçesi 1011 ada 6 parsel, 801 ada 2 parsel ve 322 ada 4 parsel için) inşaat ruhsatı aldı, kaba inşaatın tamamlanmadığı, bunun yerine ruhsat ve eklerine aykırı kaba imalatların yapıldığı, fazla imalat ile ilgili olarak İmar Kanunu’nun 32 ve 42’ncimaddelerine göre işlem yapıldığı ve Türk Ceza Kanunu’nun 184’ncü maddesine göre suç duyurusunda bulunulduğu anlaşılmıştır.
Bakan Güler, konuyla ilgili olarak İstanbul 1. İdare Mahkemesi (K:2010/349) ve Danıştay 6. Daire’de (2012/57) konuyla ilgili önemli karalar alındığını bildirdi.

Umut Oran: Minareyi çalıp kılıfını uydurdular

Umut Oran, yaşanan büyük soruna rağmen verilen bu yanıtı ve ortaya çıkan durumu ise şu şekilde değerlendirdi:

“Ataköy’de de dün halka kulak vermeyen iktidarın yönetim anlayışını protesto ettik. AKP iktidarı da yerel yönetimi de halka hizmeti değil tamamen rantı şiar edinmiş kendisine. Vatandaş mağdur olmuş umurlarında değil. Esenyurt’ta 100 bin insan yıllardır canhıraş bağırıyor, AKP’den duyan yok, kulaklarını da vicdanlarını da tıkamışlar. Bu yanıta bakarsanız Esenyurt’ta hiçbir sorun yok, binlerce aile boşuna kan ağlıyor, evsiz yurtsuz imarsız kalmamış, kredilerini ödeyemez hale düşmemişler! Maketten satışa göz yumuldu, imar sorunu olduğunu bile bile birçok firmanın satışına izin verildi, bu inanılmaz mağduriyet ortaya çıktı. Allah korkusu da yok bunlarda bir dedikleri bir diğerini tutmuyor, Esenyurt Belediyesi 2008’de bir karar aldı 2011’de bunun tersini yaptı. Usulsüzlükler patlama noktasına gelince bu kez İBB Meclisinde baskın tarzında değişiklikle 12 Nisan 2013’te AKP oylarıyla nazım imar planı değişikliği yapıldı. Yani minareyi çalıp kılıfını uydurdular. Ama ne yaparlarsa yapsınlar yurttaşımızın hesap sorma vakti geldi. 167 gün sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve iktidarının yarattığı tüm mağdurların gereğini yapıp “sizinle buraya kadar, artık yeter” diyeceğinden hiç kuşku duymuyorum. “

NOT: Umut Oran’ın soru önergesi ve İçişleri Bakanlığı yanıtına buradan ulaşabilirsiniz:

http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=120294

Print Friendly, PDF & Email