Sosyalist Enternasyonal Konsey toplantısı, 123 ülke ve parti temsilcisi ile Türkiye’de ilk kez yapılacak 

Umut Oran: AKP’nin gözlemci üyeliğini de ileride düşünebiliriz

ANKARA

Dünyanın sol partilerini bir araya getiren Sosyalist Enternasyonal’in Konsey toplantısı ilk kez Türkiye’de gerçekleştirilecek. 123 ülke ve siyasi partinin üyesi olduğu Sosyalist Enternasyonal’in Başkanlık Konseyi’nin 10-12 Kasım 2013 tarihlerinde CHP’nin ev sahipliğinde İstanbul’da yapılması, bu hafta New York’ta gerçekleştirilen toplantıda benimsendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, “Bir zamanlar Başbakan CHP yerine kendilerinin Sosyalist Enternasyonal’e katılabileceklerini söylüyordu. Bunu tebessümle anımsıyoruz. CHP Sosyalist Enternasyonal başkanlığına seçildiğinde AKP’yi demokrasi, özgürlükler, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı konularında açıklarını kapatmak üzere belki gözlemci üye olarak Sosyalist Enternasyonal’e kabul edebiliriz” dedi.

Konuyla ilgili olarak yazılı açıklama yapan Umut Oran, “New York’ta 26 Eylül 2013’te yapılan BM Genel Merkezi’nde yapılan Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Divanı toplantısında Türkiye’yi ve bölgemizi ilgilendiren 4 önemli karar alındı” dedi. Oran, alınan kararları şu şekilde özetledi:

400 temsilci İstanbul’a geliyor

“- Sosyalist Enternasyonal’in 101 üye, 22 danışman üye ve 30’un üzerinde gözlemci üyesinin katılacağı Konsey toplantısı yaklaşık 400 temsilcinin katılımıyla 10 – 12 Kasım 2013 tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak.  Sosyal demokrasinin en büyük çatı organizasyonunun bu büyük toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi ev sahipliği yapacak.

– Konsey toplantısı sırasında Sosyalist Enternasyonal Başkanlık Divanı toplantısıyla, Etik ve Finans Komiteleri toplantıları da gerçekleştirilecek.

Suriye de konuşulacak

– Yine konsey toplantısı sırasında Suriye’yi ilgilendiren geniş katılımlı özel bir toplantı da yapılacak. Bu toplantı için Sosyalist Enternasyonal Genel Sekreteri Luis Ayala 26 Eylül tarihinde BM nezdinde temaslar da gerçekleştirdi.

Gezi Parkı da unutulmadı

– Konsey toplantısı sırasında özgürlük ve demokrasi açığı uluslararası boyutuyla da ele alınacak.  Geçtiğimiz aylarda tüm ülkede yaşanan Gezi Olayları da bu kapsamda ayrıca görüşülecek.”

CHP, dünyanın her yerinde

“CHP olarak Atatürk’ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesinin bile üstüne çıkmak için çalıştıklarını, evrensel sosyal demokrat değerlere sahip bir parti olduklarının altını çizen Umut Oran, “Bizim anlayışımızın odağında insan ve yaşadığımız çevrenin korunması ile geliştirilmesi var. Bu değerler kapsamında da uluslararası tüm örgüt ve kurumlarla da karşılıklılık ilkesine dayanan yapıcı ve iyi ilişkiler kurmaya çalışıyoruz. Bu çabalarımız sayesinde bugün CHP bölgenin en eski, en çok üyeye sahip ve en etkin aktörlerinden biri oldu. Sosyal demokrasinin küresel aktörü vizyonu ile dünyanın her yerinde artık CHP var, CHP ile birlikte sosyal demokrasinin evrensel değerleri ile Türkiye’nin menfaatlerini savunan Türkiye’nin büyük bir gücü var” diye konuştu.

Sosyalist Enternasyonal ile ilişkilerin yeniden üst seviyeye çıkartılması kararını 3 yıl önce aldıklarını belirten Umut Oran, “Bu kapsamda Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı olmayı bir komite ve konsey toplantısını da İstanbul’da yapmayı hedefledik. Bugün bu hedeflerin hepsine ulaşmış durumdayız” dedi.

CHP’nin Başkanlığında AKP’yi gözlemci üye olarak SE’ye alabiliriz

CHP’li Umut Oran, açıklamasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da şu çağrıyı yaptı:

“Bir zamanlar Başbakan CHP yerine kendilerinin Sosyalist Enternasyonal’e katılabileceklerini söylüyordu. Bunu tebessümle anımsıyoruz. CHP Sosyalist Enternasyonal başkanlığına da seçildiğinde AKP’yi demokrasi, özgürlükler, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrılığı konularında açıklarını kapatmak üzere belki gözlemci üye olarak Sosyalist Enternasyonal’e kabul edebiliriz. Sayın Erdoğan da bu sayede uluslararası yapılarla barışçıl ve kalıcı ilişkiler kurmayı, özgürlükçülüğü, insan haklarına ve emeğe değer vermeyi de en iyi şekilde öğrenme fırsatı bulur. “

Print Friendly, PDF & Email