Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, Beşiktaş – G.Saray derbisinde yaşanan olayların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanıtlaması üzerine TBMM’ne soru önergesi verdi.

İşte Oran’ın yönelttiği sorular:

1- Maçtan önce herhangi bir kulüp veya Spor Bakanlığı’na bağlı birimler tarafından “bedava bilet” dağıtılmış mıdır? 1453 Kartallar isimli grubun bazı temsilcilerinin twitter hesaplarından paylaştığı şekilde bu gruba yüksek sayıda bedava bilet dağıtıldığı yönünde bir bilgi bakanlığınızda bulunmakta mıdır?

2- Maça giden taraftarların önemli bir kısmı yeterli düzeyde güvenlik araması yapılmadığını, hatta bazı noktalarda hiçbir arama olmadığını ifade etmektedir, güvenlik araması hangi birimin emriyle ne zaman ve hangi sebeple sonlandırılmıştır?

3- Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan yaptığı açıklamada maçtan önce stattaki 3 kapının tamamen kırıldığını, 8 turnikenin devre dışı bırakıldığını, delici, kesici aletleri tespit eden dedektörlerin de etkisiz hale getirildiğini ifade etmiştir. Bu durum maçtan önce TFF yetkilerine bildirilmiş midir, güvenlik zaafiyeti olan bu maçın bu şartlarda oynanmasına hangi makam izin vermiştir?

4- Maç biletini e-bilet uygulaması ile satın alan vatandaşların da biletleri kontrol edilememiş, e-bilet turnikelerinin de bazılarının kablolarının kesildiği görülmüştür. Bu halde saha güvenliğini sağlayamayan ilgili emniyet makamları bakanlığınıza bağlı birimler tarafından uyarılmış mıdır, bu uyarının sonucunda hangi cevap alınmıştır?

5- Maç oynanırken tamamen boş kalması gereken tribündeki merdiven boşlukları tamamen dolmasına rağmen neden buranın boşaltılması için hiçbir girişimde bulunulmamıştır?

6- Ulusal medyada yer alan haberlere göre 1453 Kartallar isimli grup sahaya ilk girişi yapmıştır, yine medyada yer alan haberlere göre 1453 Kartallar isimli grup AKP Gençlik Kolları tarafından kurulmuştur. Bu grup hangi tarihte kimler tarafından kurulmuştur, AKP Gençlik Kolları üyeleri bu grup içerisinde yer almakta mıdır?

7- AKP Küçükçekmece Gençlik Kolları’nda Mahalle Temsilcisi olan İsmail Er, AKP Küçükçekmece Gençlik Kolları Yön. Kurulu Üyesi Emrullah Ük’ün kardeşi Yakup Ük ile sosyal medya üzerinden girdiği sohbette Yakup Ük’ün “Polise vuramadınız mı” sorusuna, “Sahaya İlk Biz Girdik, sandalye atıp çıktım” diye cevap vermektedir. Bu şahıslar hakkında 6222 sayılı kanun kapsamında hangi girişimlerde bulunulmuştur?

Print Friendly, PDF & Email