“THY pilotları Lübnanlı hacıların kaçırılmasına misilleme olarak mı rehin tutuluyor?”

“Yurt dışında kaçırılan Türk vatandaşları için sonuç alacak girişimlerde niçin bulunmuyorsunuz?”

ANKARA

CHP, THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın, Lübnan’da 10 Ağustos 2013 tarihinde kaçırılmasına rağmen hükümetin bu konuda halen herhangi bir somut adım atmamasını TBMM gündemine taşıdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na, “Pilotlarımızın, hükümetinizin Suriye’deki muhaliflere (ÖSO) verdiği destek nedeniyle, ÖSO’nun Suriye’de rehin aldığı 9 Lübnanlı hacıya misilleme olarak kaçırıldığı bilgisi doğru mudur? Lübnanlı hacıların bırakılmasının ardından 2 THY pilotunun salıverileceği yönünde hükümetinizle pazarlık yapıldığı iddiaları doğru mudur? Yurt dışında kaçırılan Türk vatandaşları için sonuç alacak girişimlere niçin bulunulmuyor?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, “THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca, Lübnan’da 10 Ağustos 2013 tarihinde kaçırıldı ve halen kendilerinden haber alınamamakta, sağ salim getirilerek ailelerine teslim edilememişlerdir” dedi.

Pilotlar için ne yaptınız?

Davutoğlu’nun, aradan geçen 39 gün içerisinde kaçırılan iki pilotumuz için bu tarihe kadar hangi girişimlerde bulunduğunu, kimlerle görüştüğünü ve temaslarının sonucunun ne olduğunu açıklamasını isteyen Umut Oran’ın yanıt beklediği diğer sorular şöyle:

Bakanlığa istihbarat gelmiyor mu?

– Bu pilotlarımızın kaçırılacağına dair bakanlığınıza herhangi bir istihbari bilgi ulaşmamış mıydı?

THY pilotları risk altında mı?

– Gelişme sağlanmaması karşısında THY pilotlarının tamamının risk altında olduğu ve kaçırılabileceği kaygısının gerçeklik payı nedir? Yeni kaçırmaları önlemek için hangi önlemleri aldınız?

Lübnanlı hacılar için pazarlık mı yapılıyor?

– Pilotlarımızın, hükümetinizin Suriye’deki muhaliflere verdiği destek nedeniyle, ÖSO’nun Suriye’de rehin aldığı 9 Lübnanlı hacıya misilleme olarak kaçırıldığı bilgisi doğru mudur? Lübnanlı hacıların bırakılmasının ardından 2 THY pilotunun salıverileceği yönünde hükümetinizle pazarlık yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda hangi girişimde bulundunuz?

– THY pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca’nın ailelerine gelişmeler aktarılıyor mu, ailelerle kim ne zaman görüşerek bilgi aktardı?

Niçin girişimde bulunmuyorsunuz?

– Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yurt dışında kaçırılan Türk vatandaşları için sonuç alacak girişimlere niçin bulunmuyor?

– 2000 yılından bu yana yurt dışında kaçırılan Türk vatandaşlarının sayısı ve olayın gerçekleştiği ülkelere göre dağılımı nedir? Bu vatandaşlarımızın hepsi kurtarıldı mı akıbetleri ne oldu?

Print Friendly, PDF & Email