Umut Oran:  Vatandaşın fendi Maliye’yi yendi, bu sivil direnişin zaferidir

ANKARA

TBMM’nin kapandığı hafta hükümetin yapmak istediği son dakika düzenlemesi ile 24 milyon sürücü belgesinin 89 TL karşılığında yenilenmesi girişiminde, vatandaşların sosyal medyada gelen tepkileri ve CHP’nin konuyu TBMM’de takip ederek eleştirmesi üzerine, geri adım atılarak bedel 15 TL’ye indirilmişti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ehliyet gibi değerli kağıtların bedeli belirlenirken maliyet dışında “gelir getirici amaç da taşıdıklarını” belirterek, vatandaşın tepkisiyle alınmasından vazgeçilen 1 milyar 776 milyon TL için üstü kapalı bir itirafta bulundu.  Bu yanıt üzerine Umut Oran,  “Vatandaşın fendi Maliye’yi yendi, bu sivil direnişin zaferidir” dedi.

Umut Oran peşini bırakmadı

TBMM’de temmuz ayı başında yasama yılının son günlerinde çıkarılan 6495 sayılı yasanın komisyon aşamasında, AB’ye uyum kapsamında ehliyetlerin yenilenmesinde 89 TL, ilk kez ehliyet alacakların ise 101 TL ödemesi öngörüldü. Ancak vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine yenileme ücreti 15 TL’ye, yeni ehliyet ücreti ise 89 TL’ye düşürüldü. Bu tartışmalar sırasında CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da Maliye Bakanı Şimşek’e “bürokratlarınız 89 TL‘yi nasıl belirledi, gelen tepkiler üzerine 15 TL’ye inmesi karşısında 2 milyar TL’yi aşkın bir yük vatandaşın sırtına niçin yüklenmek istendi?” diye sordu.

Zaten yeni ehliyet için bedel 89 TL

Maliye Bakanı Şimşek, Umut Oran’ın önergesine verdiği yanıtta ise Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca sürücü bellerinden de bedel alındığını, 2013 yılı içinse yeni sürücü belgesi alacaklar için 89 TL’lik ücretin 31 Aralık 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Tebliğ’de yer aldığını bildirdi.

Yenilemeden 2,13 milyar TL gelir bekliyorlardı

Ancak Bakan Şimşek’in yanıtında yer alan, “söz konusu değerli kağıtların bedeli belirlenirken basım ve dağıtım maliyetlerinin karşılanması yanında, gelir getirici bir amacının olduğu da vurgulanmıştır” ifadesi dikkat çekti.

Vatandaşın fendi Maliye’yi yendi

Bakan Şimşek’in bu tavrına tepki gösteren CHP’li Umut Oran, şunları kaydetti:

“Bakan bey kendisi itiraf ediyor Genel Tebliğ’de ilan etmişler zaten yeni ehliyetin bedeli 89 TL niçin bundan 101 TL almaya kalktılar o zaman? AKP hükümeti AB’ye uyum adı altında dahi vatandaşın ehliyetini yenilerken ondan 2 milyar 136 milyon TL gelir bekliyordu. Ancak vatandaşımızın tepkisi ve bizlerin konuya TBMM’de sahip çıkması karşısında Maliye bu kez geri adım attı ve 1 milyar 776 milyon TL yurttaşımızın cebinde kalmış oldu. Bugün devlet, 24 milyon vatandaşımızdan 15’er TL karşılığında 360 milyon TL toplayarak ehliyetlerini yienileyecek. Bu bile büyük paradır. Bunun plastik maliyeti 5 TL ise 120 milyon TL’ye de yapabilirlerdi bu değişimi. Ama sonuç olarak vatandaşın fendi Maliye’yi yendi diyebiliriz, bu sivil direnişin zaferidir. AKP artık anlamalıdır, ‘Ben yaptım oldu’ siyaset anlayışı 2013 yılında sökmez. Vatandaşa artık bunları yutturamazsınız.”

Önerge ve yanıtına buradan ulaşabilirsiniz:
http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/yazili_sozlu_soru_sd.onerge_bilgileri?kanunlar_sira_no=137194

Print Friendly, PDF & Email