“ET ÜRETİCİSİ İTHALATLA TERBİYE EDİLEMEZ”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, AKP’nin, uyguladığı “üreticiyi ithalatla terbiye” politikasının sürdürülemeyeceği pratikte görüldüğü halde, yanlışa devam ettiğini bildirdi. Umut Oran, “Son üç yılda yapılan 3.1 milyar dolarlık et ve canlı hayvan ithalatının, yaraya merhem olmadığı ortada… Hükümet, buna rağmen Et ve Süt Kurumu aracılığıyla, karkas et fiyatlarının kıpırdanmaya başladığı dönemde, ithalat ve piyasaya doğrudan karkas et satışı yoluyla piyasaya müdahale etmeye hazırlanıyor. Yapılacak bu müdahale, ithalata rağmen ayakta kalmayı başaran son besicileri de yok edecek” dedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklama şöyle:

– Et fiyatına müdahale; besicilerin karkas et fiyatlarına değil, öncelikle girdi maliyetlerini düşürmeye yönelik olmalı…

  •   – Besiciler, et fiyatının oluşumunda önemli bir faktör olan yemde büyük sorunlar yaşıyor. Yem hammaddesinin büyük bölümü ithal ediliyor.
  •   – Kaba yem açığı kapatılamaz boyutlara ulaştı. AKP’nin yanlış politikaları sonucu Türkiye, kurbanlığını, samanı dahi ithal etmek zorunda kaldı.
  •   – Karkas etin maliyeti 16 TL olmasına rağmen, üretici bunu 3 yıldır 13-14 liradan satmak zorunda kalıyor. Bu yüzden binlerce besici battı.
  •  – Sütte de kriz her geçen gün derinleşiyor. Üretici sattığı 1 Lt çiğ sütle 1 kilo yem alamıyor.

– Et fiyatlarını aşağı çekmek için, ithalatın önünü açan AKP, besicilerin hızla artan girdi maliyetlerine aldırmıyor. Oysa sorun yüksek girdi maliyetleri…

– Besicinin girdileri hızla artarken AKP, et ve süt fiyatlarının aynı düzeyde kalmasını istiyor.

– AKP’nin fiyat odaklı ve ithalata dayalı bu politikada ısrarı, yerli besici sektörünü tümden yok edecek ve ülkeyi tamamen ithalata bağımlı hale getirecek.

– Hükümetin hayvancılıkta uyguladığı bu yanlış politika hem besiciye darbe vuruyor, hem tüketiciyi cezalandırıyor.

Basın Açıklaması:
AKPNIN-HAYVANCILIK-POLITIKASI-IFLAS-ETTI-1

Print Friendly, PDF & Email