CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran, dış ticaret ve AKP iktidarı döneminde izlenen sanayi, vergi politikalarını değerlendirerek, “AKP hükümeti, ihracat şampiyonu TÜPRAŞ’a baskı, Gezi protestocularını ve sosyal medyada hükümeti eleştirenleri kovalama, kamu rantlarını eşe dosta dağıtma, el koyduğu medya kuruluşlarını yandaşların mülkiyetine verme ile meşgulken Türkiye ekonomisi Allah’a emanet…Bu gidişle açığın yılın tümünde 100 milyar doları fazlasıyla aşacağı görülüyor…” dedi.

Umut Oran’ın açıklaması şöyle:

  • AKP hükümeti, ihracat şampiyonu TÜPRAŞ’a baskı, Gezi protestocularını ve sosyal medyada hükümeti eleştirenleri kovalama, kamu rantlarını eşe dosta dağıtma, el koyduğu medya kuruluşlarını yandaşların mülkiyetine verme ile meşgulken Türkiye ekonomisi Allah’a emanet…
  • Yılın ilk yarısında özellikle dış ticarette tablo iyice kötüleşti, Türkiye ciddi bir açıkla karşı karşıya kaldı.
  • Ocak-haziran döneminde ihracat sadece yüzde 1.3’lük bir artışla 75.2 milyar dolarda kalırken, ithalat ise yüzde 7.2 büyüyerek 125.8 milyar dolara ulaştı. Böylece altı aylık dış ticaret açığı geçen yıla göre yüzde 17.4 büyüyerek 50.6 milyar dolar oldu. Bu gidişle açığın yılın tümünde 100 milyar doları fazlasıyla aşacağı görülüyor…
  • Altı aylık dönemlere göre ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 63.3’ten yüzde 59.8’e düştü.
  • Altı aylık ithalatın büyük bölümünü ara malları oluşturmaya devam etti. İthal girdiye altı ayda tam 93 milyar dolar ödendi.
  • Toplam ithalatın yüzde 74’ünü oluşturan hammadde ithalatı, altı aydaki toplam ihracatın yüzde 123.5’ine ulaştı. Başka deyişle Türkiye yaptığı tüm ihracatla, hammadde ithalatının sadece yüzde 81’i karşılayabildi.
  • Ali Babacan başta AKP temsilcileri, kendi yanlış politikalarını perdelemek için, cari açığın sorumlusu olarak Türkiye’nin büyük oranda dışa bağlı olduğu petrol, gaz gibi enerji ürünlerindeki zorunlu ithalatı gösteriyor. Oysa dış ticaret açığının hızla büyüdüğü ilk yarıda enerji ithalatı gerilerken, açığı büyüten asıl faktör diğer ithal ara malları oldu.
  • AKP döneminde izlenen politikalar, sanayiyi ithal girdi bağımlısı yaptı, montajcılığı güçlendirdi. Sanayide montajcılık eğilimini gösteren ve toplam ithal girdi faturasının yarıya yakınını oluşturan “işlem görmüş hammaddeler” ithalatı hızla büyüdü. Bu fasılda ithalat ilk altı ayda geçen yıla göre yüzde 22 oranında 8.1 milyar dolar büyüyerek 44.9 milyar dolara ulaştı.
  • Diğer ithal girdilerde ise küçük artışlar ya da düşüşler yaşandı. Bu gelişmelerle toplam ara malı ithalatı “net” 5.6 milyar dolarlık bir artışla 92.9 milyar dolara yükseldi. Böylece altı ayda 125.8 milyar dolara ulaşan toplam ithalatta geçen yıla göre yaşanan 8.4 milyar dolarlık artışın üçte ikisi ara mallarından kaynaklandı.
  • Geçen yıla göre en hızlı artış ise yüzde 13.2 ile tüketim mallarında yaşandı. Altı ayda 14.6 milyar dolarlık tüketim malı ithal edildi.
  • İhracatta ise en büyük en büyük paya sahip olan imalat sanayiinin dış satımı yılın ilk altı ayında yerinde saydı. Sektörün altı aylık ihracatı sadece yüzde 0.5’lik artışla 70.1 milyar dolar oldu. Bu da Türk sanayiindeki kan kaybını gösteriyor.
DIS-TICARET-ALARM-VERIYOR_UMUT_ORAN-1
Print Friendly, PDF & Email