Umut Oran: Erdoğan bütün seslere kapalı, herkesin üstünde baskı kuruyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, TOBB Genel Kurullarında Başbakan’ın dışında anamuhalefet liderinin de konuşması geleneğine son verildiğini açıkladı. Bu akşam sadece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşacak olmasına tepki gösteren ve geçmişte TOBB yapılanmasında birçok görev yapmış olan Umut Oran, “Eskiden siyasi parti liderleri bir araya gelir görüş alış verişinde bulunurdu. Erdoğan bundan da kaçıyor. Artık Erdoğan başka fikirleri duymaya bile tahammül edemiyor. Sadece burada değil benzeri hiçbir toplantıda zaten muhalefeti dinleme nezaketi göstermeyen Erdoğan, bu kez baskı kurarak muhalefetin konuşmasını dahi engelledi. Erdoğan bütün seslere kapalı, herkesin üstünde baskı kuruyor,  çok sesliliği yok ediyor tek sesli, tek tip, tek kimlikli bir toplumsal anlayışı dayatıyor” dedi.

TOBB bir ilke şahit olacak

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran yazılı bir açıklama yaparak konuyu değerlendirirken, “Bugün Başbakan Erdoğan’ın muhalefete, farklı fikir ve görüşlere olan tahammülsüzlüğü sebebiyle TOBB Genel Kurulu bir ilke şahit olacak, geçmiş yılların aksine Başbakan Erdoğan’dan başka hiçbir siyasetçi TOBB Genel Kurulu’nda konuşma yapamayacak” dedi.

Her görüşten yatırımcı var orada

TOBB Genel Kurulunun sadece “tek bir görüşü” temsil etmediğini, 81 ilden gelen, 365 oda ve borsayı temsil eden 1700 delegenin Türkiye’nin özel sektörünü temsil ettiğini vurgulayan Umut Oran, “Onlar TOBB’un 1,5 milyon üyesini temsil ediyor, onlar milli gelirin yüzde 75’ini üreten, milyonlarca insana istihdam sağlayan Türkiye’nin dinamik gücünün temsilcileri. Onlar sadece tek bir siyasi kimliğe sahip değil, her siyasi kimlikten, her görüşten yatırımcı, girişimci orada var” dedi.

İşin sırrı ortak akıl ise

CHP’li Umut Oran’ın açıklaması şöyle:

TOBB genel kuruluna 25 yıldır katılan, delegelik, meclis başkanlığı, sektör kurulu başkanlığı yapmış birisi olarak söylüyorum ki bu tarihe kadar siyasi partilerin genel başkanları oraya gelir, nasıl bir Türkiye hayal ettiklerini, neler yapacaklarını, özel sektörün sorunlarını tartışma fırsatı bulurdu. İşin sırrı ortak akıl ise, orası akılların ortaklaştığı bir genel kurul olurdu. Demokrasi uzlaşma ise, orası en azından liderlerin birbirlerini dinlediği bir alan olurdu. Bugün bu gelenek de yıkıldı.

Başbakan muhalefeti dinlemezdi bu kez konuşmayı da engelledi

Eskiden liderler televizyonda birlikte programlara çıkar ve halkın gözü önünde tartışırlardı. Erdoğan minderden kaçıyor. Eskiden siyasi parti liderleri bir araya gelir görüş alış verişinde bulunurdu. Erdoğan bundan da kaçıyor. Artık Erdoğan başka fikirleri duymaya bile tahammül edemiyor. Sadece burada değil benzeri hiçbir toplantıda zaten muhalefeti dinleme nezaketi göstermeyen Erdoğan, bu kez baskı kurarak muhalefetin konuşmasını dahi engelledi. Erdoğan bütün seslere kapalı, herkesin üstünde baskı kuruyor,  çok sesliliği yok ediyor tek sesli, tek tip, tek kimlikli bir toplumsal anlayışı dayatıyor.

Erdoğan ne hayal ederse etsin

Bugün TOBB Genel Kurulu’nda yaşanan demokrasimizin yaşadığı erozyonun göstergesidir. Kendisinden başka hiçbir sesi duymaya tahammülü olmayan bir Başbakan’ın yaşattığı çok önemli bir sorundur. Bugün yaşanan bu olay, medyayı, sivil toplumu, iş dünyasını, sendikaları, meslek odaları, spor kulüpleri ve hayatın her alanını boyunduruğu altına almaya çalışan bir Başbakan’ın hayal ettiği dünyayı göstermektedir. Erdoğan ne hayal ederse etsin, Türkiye öyle bir ülke olmayacak, bu ülke çok sesli, katılımcı, çoğulcu ve demokratik bir şekilde yaşayacak.

Basın Açıklaması:
tobbgkmuhalefetyasagi-1

Print Friendly, PDF & Email