AKP, MISIR’I DA KAYBETTİRİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, Mısır’da yaşanan son askeri darbe ve Türkiye’nin tutumunun, ikili ekonomik ilişkilere yansımasını ele aldığı basın açıklaması şöyle: 

  • Mısır’da gelinen noktanın ikili siyasal ve ekonomik ilişkilerimize nasıl yansıyacağı konusu her iki ülke ve bölge için büyük önem taşıyor.
  • Türkiye ile Mısır arasında ticaret hacmi 2012 yılında 5 milyar doları aştı. Bunun 3.7 milyar dolarla üçte ikisini Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı ihracat oluşturuyor.
  • Mısır, 83 milyon nüfusu ile Kuzey Afrika’nın en önemli ülkesi. GSYH’si 200 milyar doların biraz üzerinde olan Mısır, dünyanın 27. büyük ekonomisi. Mısır’da kişi başına geliri 2 bin dolar civarında. Mısır’ın yıllık ihracatı 25 milyar, ithalatı ise 50 milyar dolar civarında.
  • Mısır’da toplam 250 kadar Türk yatırımcısının 2 milyar dolar dolayında yatırımı bulunuyor. Türk işadamlarının yaptığı yatırımlarda 65 bin kişi istihdam ediliyor.
  • Mısır’daki Türk yatırımlarında tekstil başı çekse de, kimya, perakende ve müteahhitlik hizmetleri de öne çıkıyor.  Türkiye, Mısır’da en çok yatırımı bulunan 28. ülke. LC Waikiki, Colin’s, Taypa, Aksa Akrilik, Küçükçalık Perde, Abalıoğlu İplik, Kipaş Konfeksiyon, Mavi Jeans, De Facto, FLO Ayakkabı, Sarar, Baydemirler Perde, Evyap, Hayat Kimya, Filli Boya ve BİM, Mısır’da öne çıkan Türk yatırımcıları…
  • Erdoğan’ın, Mısır’da darbeyi gerçekleştiren El Sisi’ye 2 ay önce verdiği 250 milyon dolarlık savunma kredisi ile Hazine ve Eximbank tarafından Mısır’a açılan 2 milyar dolarlık ihracat kredisi de halen yürürlükte.
  • AKP hükümeti aklını başına almalı!… İkili ilişkilerin ve Türk işadamlarının Mısır’da yaptıkları yatırımların riske girmemesi için temasların devam etmesi gerekiyor. İkili ekonomik ve ticari ilişkilerin yanında Mısır, dış ticarette Arap dünyasına ve Afrika’ya açılan önemli bir kapı olması nedeniyle de stratejik önem taşıyor.
  • Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da bir “Sünni blok” kurma, AKP dış politikasının temelini oluşturuyor. Bu  mezhepçi ve “siyasal İslam” temelli dış politika ile Türkiye’yi Suriye, Irak merkezi yönetimi ve diğer komşularıyla sorunlu hale getiren AKP, aynı hatayı Mısır’da tekrarlıyor.  AKP, komşularla ilişkileri bozarak, ördüğü kalın duvarlar içine Türkiye’yi hapsediyor.
  • Mısır’da siyasal istikrar ve toplumsal barışın sağlanması tüm bölgenin yararına…  Erdoğan, açıklama ve girişimleriyle istikrar yerine, kutuplaşmaya, iç savaşa destek veriyor .
  • Seçilmiş yönetimlerin darbe ile devrilmesine karşıyız. Ancak “seçildim artık istediğimi yaparım” anlayışı da demokrasi değildir. Mısır’a bu kadar müdahil olmak 76 milyonluk Türkiye’yi Mısır’daki iç savaşın bir tarafı yapmak yanlıştır. Buna kimsenin hakkı yoktur.
  • Hükümet öncelikle Mısır’da bulunan işadamlarımızın ve vatandaşlarımızın güvenliği konusunda gereken adımları atmalıdır.
  • Mısır’la dış ticaret kanallarının açık kalması, bu ülkedeki Türk yatırımlarının güvenliği için gerekli güvencelerin alınması, istikrar ve barış ortamının tesisi, hükümetin önceliği olmalıdır.

Mısır’da patlak veren halk hareketleri sonucu Hüsnü Mübarek yönetiminin devrilmesi sonrasında iş başına gelen Müslüman Kardeşler menşeli iktidarın da yeni halk hareketleri ve bir askeri müdahale ile devrilmesinden sonra baş gösteren iç savaş tehlikesi, Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor.

Mısır’da yaşanan siyasi ve sosyal olaylarda gelinen aşamanın, bu ülkeyle ikili ekonomik ilişkilerimiz ve Türkiye’nin bölgesel çıkarlarına nasıl yansıyacağı büyük önem taşıyor.

5 milyar dolarlık ticaretimiz var

Türkiye ile Mısır arasındaki dış ticaret hacmi, özellikle 2000’li yıllarda yükselişe geçti, 2012 itibariyle 5 milyar doları aştı. Bu hacmin 3.7 milyar dolarla yaklaşık üçte ikisini Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı ihracat oluşturuyor.

Ekonomi Bakanlığı verilerine göre Türkiye’nin 2003’de 346 milyon  dolar düzeyinde bulunan Mısır’a ihracatı 2008 itibariyle 1 milyar doları aştı, 2012 itibariyle de 3 milyar 679 milyon dolara ulaştı.  Aynı dönemde Mısır’dan yapılan ithalat ise 118 milyon dolardan 1 milyar 342 milyon dolara çıktı. 2012 itibariyle Türkiye, Mısır’la olan ticaretinde 2 milyar 337 milyon dolar fazla verdi.

Bu yılın ocak-mayıs döneminde ise Türkiye’nin Mısır’a ihracatı 1 milyar 379 milyon, bu ülkeden ithalatı 675 milyon dolar oldu.

Basın Açıklaması:
MISIR_UMUTORAN-1

Print Friendly, PDF & Email