TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA           

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 10.7.2013

 
 
 
 

Umut ORAN

İstanbul Milletvekili

 

Mart 2006’da “Türkiye’nin Ortadoğu’da bir görevi var. Biz Geniş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesinin eş başkanlarından bir tanesiyiz” açıklamasını yaptınız. (http://www.youtube.com/watch?v=KokiD2qSDxE.)
Bu bağlamda;

  1. Siz, ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nin 43. Başkanı George W. Bush’un 2003’te dünyaya duyurduğu ve tam adı “Genişletilmiş Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi ile Müşterek Bir Gelecek ve İlerleme İçin Ortaklık İnisiyatifi” olan isimli projenin eş başkan yardımcısı mısınız?
  2. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın, 7 Ağustos 2003 tarihinde Washington Post gazetesinde yayınlanan yazısında bölgede bulunan 22 devletin rejiminin, sınır ve haritalarının değiştirileceğini, Türkiye’nin de bunların içinde olduğunu kaleme aldığına göre, 2 yıldır Orta Doğu’da yaşanan “Arap Baharı” denilen gelişmeleri önceden biliyor muydunuz? ABD’li eş başkandan bu konuda bilgi aktarılıyor mu size?
  3. ABD’nin Büyük Orta Doğu Projesi’nin, “Orta Doğu’nun kontrolünü ele geçirmek.  İsrail’in güvenliğini garanti altına almak.  Zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarının denetimini sağlamak. Avrupa Birliği, Çin ve Japonya’yı bölgedeki ekonomik zenginliklerden uzak tutarak, rekabette öne geçmek. Var olduğunu iddia ettiği “İslâmi terör”ü bitirmek” gibi temel hedeflerinin olduğu doğru mudur, eşbaşkanlık olarak bu hedefler size aktarıldı mı?
  4. Mısır’da geçen hafta Mursi’nin devrilmesiyle sonuçlanan gelişmelerin de ABD tarafından önceden planlanarak yürürlüğe konulduğu doğru mudur?
  5. Suriye, Irak, Mısır, Tunus’ta son yıllarda yaşanan ve Türkiye’yi giderek zora sokan gelişmeler karşısında Eş Başkanlık kararınızı gözden geçirecek misiniz?
Print Friendly, PDF & Email