#ehliyetiçin101TLveremem hashtagi ile bakanın kimyası değişiyor.

“5 yıl sonra 120 TL istenecek ama CHP iktidarında bunu kaldıracağız merak etmeyin”

“Sürücü belgesine herhangi bir elektronik materyal, pul, yonga eklenecek mi?”

ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, halen TBMM’de görüşülen Torba Yasa Tasarısıyla AKP hükümetinin 24 milyon ehliyeti değiştirerek vatandaştan 2,3 milyar TL’nin üzerinde para toplamayı hedeflediğini belirterek, “15 Temmuz’da asgari ücret 803 TL olacak. AKP’nin belirlediği fiyat asgari ücretin 8’de biri. Milyonlarca asgari ücretli için gerçekten kabul edilemez bir rakam. Allah’tan “toplumların belası” sosyal medya var da, #ehliyetiçin101TLveremem hashtagi ile bakanın kimyası değişiyor. 5 yıl sonra de 120 TL istenecek ama merak etmeyin CHP iktidarında bunu kaldıracağız. Ayrıca sormak lazım ehliyet değişimine niçin gerek duyuyorsunuz, sürücü belgesinde hangi fiziki değişiklikleri yapacaksınız, belgeye herhangi bir elektronik materyal, pul, yonga eklenecek mi?” diye konuştu.

Asgari ücretin 1/8’ine ehliyet olur mu?

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran yazılı açıklama yaparak, AKP’nin halen TBMM’de görüşülen Torba Kanun Tasarısıyla 24 milyon ehliyetin değiştirilmesi planladığını, teklife göre ehliyetin yenileme bedelinin 89 TL, yeni ehliyet belgesinin en az 101 TL olacağını anımsattı. Oran, “Bu operasyonla bütçeye 2 milyar 300 milyon TL’yi aşan bir kaynak aktarmaya, bütçede ortaya çıkan açıkları kapatmaya çalışıyorlar. 15 Temmuz’da asgari ücret 803 TL olacak. AKP’nin belirlediği fiyat asgari ücretin 8’de biri.  Milyonlarca asgari ücretli için gerçekten kabul edilemez bir rakam” dedi. Oran’ın açıklaması şöyle:

Maliye 5 TL ise bu yeterlidir

Vatandaşımız zaten belirli sınavlardan geçerek araç sürme ehliyetini kazanıyor. Bu hakkı gösteren sürücü belgesini de normalde devlet maliyeti üzerinden vermek zorunda. Örneğin plastik maliyeti 5 TL ise bu fiyat yeterlidir. AKP ne yapıyor? “Ben bu belgeyi vatandaşa nasıl pahalıya satarım” diye konuya bakıyor. Devlet yönetiminden hiç anlamadıkları, her şeye şirket mantığı ile baktıkları için pasaporta da, ehliyete de “kâr” edilecek birer ürün gözüyle bakıyorlar.

Hashtag bakanın kimyasını değiştirdi

Devlet zaten yapması gereken bir hizmet için kâr amacı güderek adeta vatandaşı dolandırıyor. Serbest piyasada bu yapılsa, hakim durumun kötüye kullanılması denir. Burada ellerini kollarını sallayarak bu işi yapabileceklerini sanıyorlar. Şimdi torba kanunların arasına bir takım hükümler sıkıştırarak kendi vatandaşını dolandırmaya, kendi vatandaşına sunması gereken hizmetten kâr elde etmeye çalışan bir devlet yönetimi olur mu? Vatandaşlar yolunacak kaz değil.  Allah’tan “toplumların belası” sosyal medya var da, #ehliyetiçin101TLveremem hashtagi ile bakanın kimyası değişiyor.

5 yıl sonra CHP iktidarında bu parayı almayacağız

Kanun teklifine göre her 5 yılda bir ehliyet yenilemek gerekiyor. Yeniden değerleme oranında bakarsanız 5 yıl sonra ehliyetin yenileme bedeli 120 TL civarında olacak. Buradan da yaklaşık 3 milyar TL’ye yakın bir kaynak ortaya çıkar. Açıkça söylüyorum, 5 yıl sonra Türkiye’de böyle bir problem olmayacak, CHP iktidarında biz bu uygulamayı kaldıracağız, halka sunmak zorunda olduğumuz hizmet için halkı dolandırmayacağız.

Ehliyete yonga veya çip mi takılacak?

Öte yandan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kısa süre önce hazırladığı taslakta plakalara ve ehliyetlere çip takılması önerisi dillendirilmiş, ancak gelen büyük tepki üzerine şimdilik bu fikir hasıraltı edilmişti. Bunu anımsayınca şu soruyu da sorma hakkımız doğmaktadır: Ehliyet değişimine niçin gerek duyuyorsunuz, sürücü belgesinde hangi fiziki değişiklikleri yapacaksınız, belgeye herhangi bir elektronik materyal, pul, yonga eklenecek mi?

Basın Açıklaması:
ehliyet-89-tl-geri-adim-1

Print Friendly, PDF & Email