TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 26.6.2013

 

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

 
1- Anadolu Ajansı (A.A.) Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün yakın arkadaşı Seyfettin Mut aracılığıyla Toprak Ajans isimli bir şirket kurulduğu ve A.A.’nın 301 personelini bu şirket üzerinden taşeron olarak çalıştırdığı bilgisi doğru mudur?
2- AA’nın ihale yapmaksızın Toprak Ajans’tan hizmet almasının gerekçesi nedir?
3- Toprak Ajans’a aylık olarak 1 milyon 350 bin TL ödendiği, ancak aynı işin AA’nın kadrolu elemanlarınca yapılması durumunda maliyetin 1 milyon TL’de kalacağı, bu nedenle aylık 350 bin TL kamu zararı oluştuğu duyumu doğru mudur?
4- Kemal Öztürk’ün kaç adet makam otomobili bulunmaktadır, bunların marka model ve yaşları, satın alınma kiralanma tarihleri nedir? Ankara’da Audi A6, İstanbul’da VW Passat ve İzmir’de ayrı bir aracın makamı için kiralandığı Ankara’daki araç için aylık 4 bin 750 TL ödendiği bilgisi doğru mudur? Makam araçları için aylık olarak ödenen toplam kira bedeli nedir? Resmi plakalı demirbaşa kayıtlı araç kullanmak yerine niçin araç kiralama yoluna gidilmektedir?
5- İstanbul’da iki yıllığına tutulan büroya bir milyon TL’nin üzerinde masraf yapıldığı bilgisi doğru mudur? Bu büro kimden kiralanmıştır, aylık kira bedeli nedir?  AA’da Haziran 2011’den bu yana bölge ve büro müdürlüklerinde tadilat ve tefrişatlar için toplam olarak kaç TL ödeme yapılmıştır?
6- AA’ya 1 Ocak 2002 tarihinden bu yana Hazine’den aktarılan para yıllık olarak kaçar TL’dir? Önceki yıllarda 60 milyon TL civarındaki AA yıllık bütçesinin Kemal Öztürk döneminde 130 milyon TL’ye çıktığı doğru mudur? Bu fahiş artışın gerekçeleri nelerdir?
7- Yurt dışında açılan ve tutulan büroların tadilat ve tamirat işlerinin tamamının Ayşe Usta isimli işkadınına ait Proje Ofis isimli şirketin de aralarında bulunduğu farklı firmalar üzerinden gerçekleştirildiği, Kemal Öztürk’ün Ankara’daki makam odasının da yine aynı kişi tarafından son 2 yıl içerisinde 5 kez değiştirildiği doğru mudur? 5 ayda bir yapılan bu değişikliğin gerekçesi nedir?
8- Bu değişiklikler için hangi firmalardan kaçar TL’lik teklif alınmış, işler hangi firmaya kaç TL’lik bedeller üzerinden verilmiştir?
9- Kastamonu, Sakarya, İstanbul, Antalya, Ağrı müdürlükleri ile Lübnan, Mısır ve Gazze AA temsilciliklerindeki tadilat-tamirat-tefrişat işlerini hangi şirketler kaç TL’lik bedellerle gerçekleştirdi?
 
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 27.6.2013

 

Umut Oran

İstanbul Milletvekili

 
1- AA Genel Müdürü Kemal Öztürk öncesinde SYS isimli haber programı için AA tarafından 500 bin TL ödendiği doğru mudur? Bu program niçin terk edildi?
2- Kemal Öztürk’ün kısa süre önce değiştirdiği yeni haber programı için e-fabrika isimli şirkete 2 milyon 500 bin TL ödendiği doğru mudur? Bu şirketin sahiplerinin Öztürk’ün arkadaşı olduğu iddiasının gerçeklik payı nedir? Haber programı niçin değişti, eskisinden farkı nedir, bu değişiklik için kime ne kadarlık ödeme yapıldı?
3- AA’nın web sayfasının arayüzünün de yine Kemal Öztürk’ün arkadaşı olan Hadi Şentürk tarafından 1 milyon TL bedel karşılığında yapıldığı bilgisi doğru mudur? Arayüz niçin değişti, eskisinden farkı nedir, bu değişiklik için kime ne kadarlık ödeme yapıldı?
4- Kemal Öztürk’ün AA muhabirlerine sık sık yaptığı konuşmalarda, “Bana sadece Başbakan ve Bülent Arınç talimat verebilir, ikisi de arkamda. İstediğimi işe alır, istediğimi atarım, bana kimse, hatta diğer bakanlar da karışamaz” dediği iddiası doğru mudur?
5- Çeşitli kurumlar adına açılan fotoğraflar sergilerinin masraflarını kim karşılamaktadır?
6- Kemal Öztürk’ün eşi Sayın Hatice Öztürk’ün, akrabası olan Çağatay M. Çulcuoğlu’nun Ajans Ana Sözleşmesine aykırı bir şekilde Genel Müdür Yardımcısı olarak atandıktan sonra Şirket ana sözleşmesini kişiye özel olarak değiştirildiği iddiası doğru mudur?  Çulcuoğlu mesleki deneyimleri nedir, nerelerde hangi sürelerde hangi görevlerde çalışmıştır?
7- Yüzüncü Yıl Vizyonu adı altında 11 dilde yayın yapma hedefi ortaya konulduğu, ancak Boşnakça, Sırpça, Hırvatça, İngilizce, Arapça ve Rusça gibi 5 dil üzerinden yayında kalındığı doğru mudur? Boşnakça, Sırpça, Hırvatça ayrı diller midir? Söz konusu dillerden haberlerin sadece internet sitesi üzerinden yayınlanırken, Reuters, AFP ve AP gibi haber ajanslarında olduğu gibi haber yayın akışının yapılmamasının gerekçesi nedir?
8- AA Haber Akademisi hangi tarihte kuruldu, bu birim için bugüne kadar toplam 1 milyon 750 bin TL harcandığı bilgisi doğru mudur? Kadro umuduyla AA’ya yıllardır başarıyla hizmet veren yurt haber muhabirleri yerine bu akademide eğitim görenlerin doğrudan kadroya alındığı iddiası doğru mudur?  Haber akademisine seçilme/girme kriterleri nedir? Akademi mezunu olduktan sonra işe yeni alınan muhabirlere, halen çalışmakta olan muhabirlerden farklı oran ve sıklıkta maaşlarına zam yapılmasının gerekçesi nedir? Bugüne kadar akademide eğitimini tamamlayanların isimleri ve görevleri nedir?
9- Haber Akademisi’nin kurucu koordinatörü Fehmi Çalmuk niçin bu görevden alındı? Çalmuk’un hastanede tedavi gördüğü zaman dilim içerisinde işe gelmediği gerekçesiyle görevinden alındığı iddiası doğru mudur?

Print Friendly, PDF & Email