Umut Oran: “Ayak-baş ne demek tüm yurttaşlar eşit değil mi?” 

“Atatürk resimli Türk Bayrağının sakıncası nedir, sizi neden rahatsız ediyor?”

ANKARA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son günlerde kullandığı kimi ifadeler CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran tarafından TBMM zeminine taşındı. Oran, Erdoğan’a, “Ayaklar ne zamandan beri baş olmaya başladı sözünüz ne anlama geliyor, Anayasa karşısında tüm yurttaşlar eşit değil mi? Atatürk resimli Türk Bayrağının sakıncası nedir, sizi neden rahatsız ediyor?” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, TBMM’ye sunduğu 3 ayrı soru önergesi ile Başbakan Erdoğan’ın son günlerde dile getirdiği kimi anlaşılmaz, tepki çeken ifadelerine açıklık getirmesini istedi.

Ayak-baş sözü, çoban benzetmenize uymuyor mu?

AKP’nin 25 Haziran’da yapılan son grup toplantısında “Önce haddini bileceksin ya. Sen kalkıp da yok bilmem ne platformuymuş. Ne platformu olursan ol ya. Ayaklar ne zamandan beri baş olmaya başladı?” ifadesini kullandığını belirten Oran, Erdoğan’a, “Ayaklar baş olmaya başladı” ne demektir? Ayak olan” ve “baş olanlar” kimlerdir?  Anayasa ve yasalar karşısında tüm yurttaşlar eşit haklara sahip değil midir? Eleştiri için sıklıkla kullandığınız “Benim oyumla çobanın oyu bir olur mu” ifadesi ile “Ayaklar ne zamandan beri baş olmaya başladı?” ifadesi arasındaki fark nedir?” sorularını yöneltti.

Bayrağa basanları, üzerine oturanları uyardınız mı?

CHP’li Umut Oran, Erdoğan’ın ilk olarak 16 Haziran 2013’te yaptığı Kazlıçeşme mitinginde dile getirdiği Türk Bayrağı ayrımına da değindi. Bu miting öncesinde ve sonrasında yerlere atılmış çöpler arasında çok miktarda Türk bayrağı olduğunun basına yansıdığını belirten Oran, Erdoğan’a şu soruları yöneltti:

– Bu durumun sorumlusu kimdir, kendisine herhangi bir uyarınız oldu mu?

– Mitinginiz sırasında Türk bayrağı üzerine basanlar, oturanlara ilişkin görüntüler de mevcut olduğuna göre herhangi bir yöneticinize bu konuda disiplin cezası verdiniz mi?

– Bu mitingde yaptığınız konuşmada ay yıldızlı bayrak asılmasını isterken, üstü kapalı biçimde, üzerinde Atatürk resmi de bulunan Türk Bayraklarının asılmasına karşı çıkmanızın gerekçesi nedir?

– Bu ifadeleriniz, bir ülkenin en büyük birleştirici unsurlarından olan ulusal bayrağın dahi ayrışma konusu haline gelmesine yol açmaz mı?

Atatürk’lü bayrağın sakıncası nedir?

– Hükümetinizin, 2994 sayılı Bayrak Kanunu’nu uygulamaları bakımından üzerinde Atatürk resminin de bulunduğu ay yıldızlı Türk Bayrağı kullanılmasını önleyici yönde aldığı herhangi bir karar, talimat var mıdır? Atatürk resimli Türk Bayrağı kullanılmasının sakıncaları nedir? Hükümetleriniz döneminde bu yönde idari ceza verilmesini sağladığınız bir olay var mıdır? Bu yönde verilmiş idari cezalar mevcut ise bunun TL karşılığı nedir?

Kazlıçeşme mitingine Kızılay’ı siz mi çağırdınız?

– Kazlıçeşme’de 16 Haziran 2013 tarihinde yaptığınız miting için Kızılay’ın sağlık istasyonu kurması talimatını siz mi verdiniz?

– Kızılay’ın görevleri arasında yurt içinde düzenlenen siyasi parti mitinglerinde sağlık istasyonu kurmak bulunmakta mıdır?

– Kızılay’ın bu miting öncesinde katılarak sağlık önlemi aldığı başka bir siyasi miting var mıdır? Varsa bunlar hangi siyasi partiye ait mitinglerdir?

– Her ne ad altında olursa olsun Kızılay Derneği’ne AKP hükümetleri döneminde aktarılan para var mıdır? Varsa bu paralar 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yıllar itibariyle kaçar TL’dir?

Print Friendly, PDF & Email