CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının ardından özellikle İstanbul’da polisin ve eli sopalı kişilerin, vatandaşlara yaşattığı zulmü TBMM gündemine taşıdı. Oran, başörtülü vatandaşa polis şiddetinden, yaralı polis memurlarına, jenix biber gazı solüsyonundan CHP il başkanlığına saldırıya kadar birçok konuyu ayrıntılı biçimde gündeme getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İstanbul’da yüz yüze yürüttüğü çalışmaların yanı sıra İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yanıtlaması istemiyle çok sayıda soru önergesini de bugün Meclis’e sundu. Önergelerde yer alan ve yanıt bekleyen sorular şöyle:

CHP İl’e saldıranlar kim, polis niçin müdahale etmedi?

– Beyoğlu sokaklarında 16 Haziran 2013 akşam saatlerinde eli sopalı dolaşan 30-40 kişilik grup kimlerden oluşmaktadır?

– Tekbir getirerek “Recep Tayyip Erdoğan”  sloganı atan gruptan herhangi birisi gözaltına alınmış mıdır? Gözaltına alınan varsa isimleri, görev yerleri nedir, hangi partiye mensupturlar?

– Söz konusu eli sopalı grubun arkasından Akrep tabir edilen zırhlı bir polis aracı ile beyaz renkli bir otomobilin dolaştığı görüntülerde (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zpMdFvUi-UI) net olarak anlaşılmaktadır. Özel Harekât Şubesi’ne ait olduğu bilinen söz konusu akrep’te görevli polis memurları bu gruba yönelik olarak niçin kimseyi gözaltına almamıştır?

– Anamuhalefet partisi olan CHP’nin İstanbul İl Başkanlığı binasına ve içeridekilere saldırma girişiminde bulunulmasına karşın polisin herhangi bir önleyici tedbir almamasının gerekçesi nedir? Sizin bu gruba karışılmaması yönünde bir talimatınız oldu mu?

– CHP İstanbul İl Başkanlığı binasına saldırı girişimi nedeniyle göreviyle ihmal ettiği gerekçesiyle herhangi bir emniyet görevlisi hakkında idari bir işlem tesis ettiniz mi, sonucu ne oldu?

Jenix ne kadar kullanıldı, zararları nedir?

– İstanbul’da 01-16 Haziran 2013 tarihleri arasında protesto gösterilerine müdahale için görevlendirilen TOMA’larda kaç litre jenix biber gazı solüsyonu kullanıldı?

– TOMA’ların su kapasitesi kaç tondur?

– Jenix biber gazı solüsyonunun insan sağlığına zararı yok mudur? Bu yönde aldığınız bir doktor/heyet raporu var mıdır? Varsa bu raporu kim/hangi heyet hangi tarihte verdi, birebir örneği nedir?

– TOMA’larda kaç litre suya ne kadarlık jenix gaz solüsyonu konulmaktadır? Bunun oranının hesaplanmasında herhangi bir doktor raporu ortaya konulmuş mudur?

– Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı birimleri ne zamandan bu yana jenix gaz solüsyonu kullanmaktadır?

– İçişleri ve Jandarma ilk kullanım tarihinden bu yana jenix gaz solüsyonunu toplam olarak kaç litre satın almıştır? Bu solüsyon bu tarihe kadar hangi ilde ne kadarlık miktarlarda kullanılmıştır?

Yaralı polis memurları kim?

– İstanbul Valisi Sayın Avni Mutlu 15-16 Haziran 2013 tarihleri arasında kentte 2 polisin ateşli silahla yaralandığını bildirdi?

Memurlarımız vücutlarının neresinden yaralanmıştır? Sağlık durumları nedir, hafif mi yoksa ağır yaralı mıdırlar?

– Bu memurların isimleri ve görev yaptıkları il-şube müdürlükleri neresidir?

– Bu memurlarımız tam olarak kentin hangi bölge, cadde-sokağında yaralandı?

– Memurlarımız yaralayan kişi/kişiler yakandılar mı? Memurları yaralayan, suç silahı ele geçirilmiş midir? Silahı marka model çapı nedir? Bu silah daha önce herhangi bir suçta kullanılmış mıdır?

Kabataş’ta başörtülüye saldıranların MOBESE görüntüsü nerede?

– 1 Haziran 2013 tarihinde İstanbul Kabataş İskelesi’nde bulunan Mobese Kameraları gün boyunca kayıt almış mıdır?

– Bu kamera kayıtlarında 25 yaşındaki başörtülü bir vatandaşımıza, çocuğu yanındayken saldırıldığını gösteren herhangi bir görüntü bulunmakta mıdır?

– Bu görüntüler ilgili adli ve idari mercilere iletilmiş midir?

– Saldırı kayıtlara göre ne kadar sürmüştür? Bahsi geçen saldırının yapıldığını gösteren herhangi bir emniyet gücü kaydı bulunmakta mıdır? Saldırı esnasında o bölgede kaç polis memuru bulunmaktadır, bu memurlar hangi sebeple saldırıya müdahale etmemiştir?

– Bu saldırı ile ilgili olarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ilgili birimlere herhangi bir başvuruda bulunulmuş mudur, bu başvurunun sonucu ne olmuştur?

– Saldırı esnasında orada bulunan görgü tanıklarının ifadesi alınmış mıdır? Alınmışsa hangi tarihte alınmıştır?

– Saldırının failleri tespit edilmiş midir, haklarında gereken adli süreç başlatılmış mıdır?

Başörtülü kadına polis şiddeti

– 16 Haziran 2013 tarihinde saat 17.59 itibariyle, İstanbul Halaskargazi Caddesi’nde bulunan Nargile Kafe’de yaşanan ve kamuoyuna canlı yayında yansıyan görüntülerde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı biri kasklı diğeri gaz maskeli iki personelin 28 yaşındaki başörtülü bir vatandaşımıza iki defa tokat attığı, yüzündeki koruyucu gözlüğü zorla almaya çalıştığı görülmektedir. Bayrağa sarılmış, başörtülü, hiçbir direnme imkanı kalmamış bir kadına tokat atılması ve gözündeki gözlüğün alınması orantılı şiddet sayılabilir mi?

– Bu şiddeti uygulayan personel hakkında hangi adli veya idari soruşturma başlatılmıştır? Bu soruşturmanın sonucu ne olmuştur?

– Başörtülü kadınlara saldırılması da “hiçbir ayrım yapmadan” herkese saldırılmasının, çoluk çocuk dinlemeden herkese karşı şiddet uygulanmasının bir sonucu mudur? Bu kadar aşırı güç kullanımı emri kimin tarafından verilmiştir, bu emir şifahi olarak mı yoksa yazılı olarak mı verilmiştir, yazılı olarak verildiyse emrin tarihi ve sayısı nedir?

– Başörtülü bu vatandaşımız da provokatör müdür, marjinal midir, terörist midir, Zello örgütlenmesi mensubu mudur, Houston’dan talimat almış mıdır, elinde Molotof, silah mı bulunmaktadır, hiçbir savunma gücü bulunmayan, uygulanan orantısız şiddet nedeniyle bir Nargile Kafeye sığınan 28 yaşındaki bir genç kadına saldırılmasının sebebi nedir?

– Bu olaylar sebebiyle sorumlu olan personelin ve idari yetkililerin istifasını istemeyi düşünüyor musunuz?

Print Friendly, PDF & Email