ANKARA
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, İçişleri Bakanı’nın, bu sabah Taksim’de birden ortaya çıkan molotoflu, kalkanlı, ellerinde telsiz, bellerinde silah taşıdığı şüphesi olan 10 kişiye 4 TOMA ve yüzlerce polisin gerekli müdahaleyi yapamamasının nedenlerinin İçişleri Bakanlığı’nca açıklanmasını istedi. 

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, İçişleri Bakanı Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi sundu.  Önergesinde, 11 Haziran 2013 tarihinde sabah 07.30’dan sonra, Taksim Meydanı’nda bulunan vatandaşlara emniyet güçleri tarafından müdahalede bulunulduğunu anımsatan Oran, Güler’e şu soruları yöneltti:

– 11 Haziran 2013 tarihinde Taksim’e yapılan müdahale sırasında kaç TOMA, toplum arasında Akrep diye bilinen zırhlı araç ve çevik kuvvet mensubu görevlendirilmiştir?

– Asgari 4 TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) ve yüzlerce çevik kuvvet mensubu tarafından müdahalede bulunulmasına rağmen, polislere Molotof kokteyli attığı görülen 10 kadar şahıs hangi sebeple ve nasıl gözaltına alınamamıştır?

– Bu şahısların yaş, giyim ve kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda telsiz gibi alet edavatlara sahip olmalarından hareketle sivil polis oldukları yönünde kamuoyunda oluşan yaygın kanıyı gidermek için herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır, bu konuda elde edilen bulgular halkımızla paylaşılacak mıdır?

– Polislere Molotof kokteyli atan bu şahıslar kimlerdir, herhangi bir kimlik tespiti yapılmış mıdır, bu şahıslar hakkında açılmış adli bir takibat bulunmakta mıdır?

– Bu şahıslarla, polis arasında el ele tutuşarak insan zinciri kuran ve kendilerini polisi korumak için siper eden, vatandaşlara karşı niçin orantısız, sert, ağır bir müdahalede bulunulmuştur?

Print Friendly, PDF & Email